NBA FINALS

Η επόμενη μέρα των Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς @ 2021 AARON GASH / ASSOCIATED PRESS

Οι Μπακς πήραν το πρωτάθλημα αλλά θέλουν να μείνουν στην κορυφή και θα στοχεύσουν το repeat. Ποιοι έχουν συμβόλαιο για τη σεζόν 2021/22; Ποιοι μένουν ελεύθεροι και από αυτούς ποιοι έχουν πιθανότητες να μείνουν στο Μιλγουόκι; Τι θα γίνει με το θέμα του προπονητή; Το SPORT24 αναλύει τα δεδομένα.

Αυτό που έμοιαζε από δύσκολο για κάποιους έως απίθανο για κάποιους άλλους, έγινε πραγματικότητα τα ξημερώματα της Τετάρτης. Οι Μπακς νίκησαν τους Σανς στο Game 6 των NBA Finals και με σκορ 4-2 κατέκτησαν το δεύτερο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, χάρη στην θρυλική εμφάνιση του Γιάννη Αντετοκούνμπο που σκόραρε 50 πόντους και κουβάλησε την ομάδα του Μιλγουόκι στην κορυφή του μπασκετικού πλανήτη.

Αποστολή στις ΗΠΑ: Χάρης Σταύρου

Επειδή όμως εξίσου δύσκολη με την κατάκτηση είναι η παραμονή στην κορυφή, οι Μπακς έχουν μπροστά τους ένα αρκετά δύσκολο καλοκαίρι όσον αφορά στην στελέχωση του ρόστερ εν όψει της επόμενης περιόδου. Το NBA Draft 2021 πλησιάζει (29/7), η Free Agency το ίδιο (1/8), οπότε με τη σεζόν να έχει ολοκληρωθεί πολύ αργά και με την επόμενη να ξεκινάει τον Οκτώβριο με πρόγραμμα 82 αγώνων, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η δουλειά θα ξεκινήσει άμεσα για τον Τζον Χορστ, που έχει προτεραιότητα να κλείσει το ζήτημα του προπονητή.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Προπονητής, το πρώτο ζήτημα που πρέπει να διευθετηθεί

Όχι, ο Μάικ Μπουντενχόλζερ δεν έχει αποχαιρετήσει, σίγουρα πάντως η παραμονή του δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το συμβόλαιό του έχει διάρκεια έως το καλοκαίρι του 2022, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξουν το αμέσως επόμενο διάστημα διαπραγματεύσεις με τον οργανισμό για πιθανή επέκταση της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ο coach Bud βρέθηκε πολλάκις στο στόχαστρο, κυρίως μετά από τις αποτυχίες απέναντι στους Ράπτορς (2019) και τους Χιτ (2020), ακόμη και φέτος όταν οι Μπακς προσπαθούσαν να βρουν ισορροπία στη διάρκεια της σεζόν, έχοντας αλλάξει σημαντικά το παιχνίδι τους σε άμυνα κι επίθεση, ωστόσο η κατάκτηση του πρωταθλήματος ήταν μια τεράστια επιτυχία, για την οποία έχει κι εκείνος σημαντικό μερίδιο.

Ο Μπουντενχόλζερ έγινε περισσότερο προσαρμοστικός και άφησε τον Γιάννη να παίζει σημαντικά περισσότερα λεπτά στα playoffs (38 ανά αγώνα από τα 31 της περσινής σεζόν), δεν επέμεινε σε σχήματα που αποδεδειγμένα δεν λειτουργούσαν και τώρα μένει να δούμε αν θα πάρει επέκταση συμβολαίου ή αν στο Μιλγουόκι θα κάνουν κάποια μεγάλη έκπληξη και θα κοιτάξουν προς άλλη κατεύθυνση.

Η "δεμένη" Big Three, οι φευγάτοι και τα ερωτηματικά

Από εκεί και πέρα, η Big Three θα βρίσκεται μαζί για τουλάχιστον ακόμη τρεις σεζόν. Ο Τζρου Χόλιντεϊ πήρε νέο συμβόλαιο, εκείνο του Κρις Μίντλετον εκπνέει το καλοκαίρι του 2024, ενώ από το φθινόπωρο θα ξεκινήσει να "τρέχει" και η supermax επέκταση που είχε υπογράψει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πριν από την έναρξη της περιόδου που ολοκληρώθηκε. Το γεγονός ότι ο κορμός θα μείνει αναλλοίωτος, μαζί με τον Μπρουκ Λόπεζ που έχει συμβόλαιο για ακόμα δύο χρόνια, σημαίνει πολλά για τους Μπακς που όμως δεν θα έχουν ευελιξία και θα πρέπει να αναζητήσουν περιπτώσεις φθηνών παικτών, ώστε να δημιουργήσουν ένα καλό ρόστερ, ένα καλύτερο δυναμικό σε σχέση με αυτό που είχαν φέτος.

"Δεμένοι" είναι και οι Πατ Κόνατον, Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, Τζόρνταν Νουόρα, οπότε πηγαίνουμε έτσι σε ένα ρόστερ επτά παικτών, με τους Πι Τζέι Τάκερ, Θανάση Αντετοκούνμπο, Τζεφ Τιγκ, Αξέλ Τουπάν, Τζάστιν Τζάκσον να είναι free agents, τους Μπόμπι Πόρτις - Μπριν Φορμπς να έχουν δική τους option και τους Ελάιτζα Μπράιαντ, Μαμάντι Ντιακίτε, Σαμ Μέριλ να γνωρίζουν ότι το μέλλον τους βρίσκεται στα χέρια των Μπακς.

Στο Μιλγουόκι είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν τον Τάκερ με ένα χαμηλό συμβόλαιο. Η απόκτησή του μεσούσης της περιόδου από τους Ρόκετς ήταν κίνηση που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην θετική κατάληξη της χρονιάς, ο σκληροτράχηλος αμυντικός απόλαυσε το ταξίδι με τους Μπακς και η λογική λέει πως θα μείνει στην ομάδα, όπως και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο που είναι η ψυχή του ρόστερ, ένας πολύ χρήσιμος παίκτης σε οποιονδήποτε ρόλο του ανατεθεί. Από εκεί και πέρα, οι Τιγκ, Τουπάν, Τζάκσον θα αποχαιρετήσουν.

Από τους Πόρτις - Φορμπς που έχουν player option, η λογική λέει πως και οι δύο θα κάνουν opt-out (3.8 εκατομμύρια για την επόμενη σεζόν ο πρώτος, 2.5 εκατομμύρια ο δεύτερος) για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας. Ο πρώτος θα προσπαθήσει να εξαργυρώσει την καλή χρονιά που έκανε αγωνιστικά και πνευματικά και στο Μιλγουόκι είναι δεδομένο ότι θέλουν να τον κρατήσουν στη σωστή τιμή, ενώ ο δεύτερος περιορίστηκε σε ρόλο θεατή σε μεγάλο μέρος των playoffs και δεν έγινε factor στο παιχνίδι των Ελαφιών.

Ο GM Τζον Χορστ θα τον ήθελε με τα χρήματα που προβλέπει το συμβόλαιό του, καθώς στην κανονική περίοδο είναι μια αξιόλογη περίπτωση για τον πάγκο, σίγουρα πάντως οι Μπακς μπορούν να βρουν κάτι καλύτερο, έναν πιο ισοροπημένο αθλητή και την ίδια στιγμή ο Φορμπς μια ομάδα στην οποία θα έχει σημαντικότερο ρόλο. Η deadline για τον Πόρτις είναι η 1η Αυγούστου, ενώ για τον Φορμπς η 28η Ιουλίου.

Από την τριάδα των Μέριλ, Μπράιαντ, Ντιακίτε, η λογική λέει πως και οι τρεις έχουν καλές πιθανότητες να συνεχίσουν, ωστόσο οι δικές τους περιπτώσεις είναι δευτερεύουσας σημασίας και το μέλλον τους θα κριθεί από άλλες κινήσεις, αργότερα στην offseason.

Οι προτεραιότητες των Μπακς

Είναι δεδομένο ότι πρώτος στόχος για το Μιλγουόκι είναι να κρατήσει τον Πι Τζέι Τάκερ και τον Μπόμπι Πόρτις, αλλά στη σωστή τιμή ώστε να χωρέσουν όλοι σε ένα σημαντικά επιβαρυμένο μισθολόγιο. Η τριάδα των Χόλιντεϊ - Μίντλετον - Αντετοκούνμπο θα πάρει 105 εκατομμύρια δολάρια με το salary cap στα 112.4 και το luxury tax στα 136.6, οι συνολικές υποχρεώσεις του οργανισμού φτάνουν μαζί με τα dead money των Τζον Λουρ - Λάρι Σάντερς τα 147.7 εκατομμύρια δολάρια, οπότε ο Χορστ θα έχει αρκετή δουλειά για να δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικότερο ρόστερ από αυτό που είδαμε φέτος.

Από εκεί και πέρα, οι Μπακς θα πρέπει, αφού προηγουμένως ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον Μάικ Μπουντενχόλζερ, να βρουν έναν πραγματικά καλό backup άσο που θα μπορεί να παίζει και σημαντικά λεπτά ακόμη και σε σχήματα με τον Χόλιντεϊ στο δύο. Ο Ντι Τζέι Όγκουστιν αποχώρησε νωρίς, ο Τζεφ Τιγκ δεν ήταν σε καλή κατάσταση, ο Πάτρικ Μιλς θα ήταν μια σπουδαία περίπτωση, όμως οι Μπακς θα πρέπει να επιλέξουν κάποιον φθηνότερο με δέλεαρ την Mid-Level Exception των 5.9 εκατομμυρίων ή την Trade Exception των 4.9 εκατομμυρίων από την ανταλλαγή του Όγκουστιν στους Χιούστον Ρόκετς.

Με τον Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο να επιστρέφει μετά από τον τραυματισμό του στη σειρά με τους Μαϊάμι Χιτ, οι Μπακς θα έχουν ακόμη μια καλή επιλογή στα γκαρντ, καθώς ο νεαρός περιφερειακός ήταν βασικός μέχρι να υποστεί σοβαρή ζημιά σε τένοντα του αριστερού του ποδιού. Έτσι οι Μπακς θα μπορούσαν να βολευθούν με τον Μπριν Φορμπς, ενώ αν μείνει ο Τάκερ θα είναι πού ευέλικτοι σε άμυνα κι επίθεση.

Από εκεί και πέρα, στο Μιλγουόκι θα χρειαστούν έναν καλό ψηλό αν αποχωρήσει ο Πόρτις ή έναν φθηνό ρολίστα αν ο Μπόμπι μείνει. Θα χρειαστούν ακόμη έναν σέντερ πίσω από τον Λόπεζ για να υπάρξει μια πλήρης γραμμή στη φροντ λάιν, αλλά και θέληση της ιδιοκτησίας να πληρώσει ένα σημαντικό ποσό σε φόρους πολυτελείας, καθώς οι υποχρεώσεις του οργανισμού θα ξεπεράσουν το luxury tax.

Άυτό ο Χορστ το γνώριζε από τη στιγμή που πήρε τον Τζρου Χόλιντεϊ, τον οποίο απέκτησε με την προοπτική να κρατήσει στη συνέχεια της σεζόν με νέο πολυετές συμβόλαιο, οπότε είναι δεδομένο πως έχει κάνει τον σχεδιασμό του με πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Από τη στιγμή που οι Μπακς βρίσκονται στην κορυφή, θα είναι πιο εύκολο να προσελκύσουν έμπειρους ρολίστες με minimum συμβόλαια, όπως έκαναν επί της ουσίας με τους Φορμπς - Πόρτις στη διάρκεια της περασμένης offseason, καθώς αρκετοί θα προτιμήσουν την προοπτική της κατάκτησης ενός πρωταθλήματος από μερικά εκατομμύρια που θα μείνουν στο τραπέζι. Το σημαντικό για το Μιλγουόκι είναι ότι έχτισε σε στέρεες βάσεις το οικοδόμημά του, διαθέτει πολλές σημαντικές προσωπικότητες και προσφέρει ένα καταπληκτικό περιβάλλον εργασίας ώστε να μη χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να πεισθεί ο Χ free agent που έχει η ομάδα στο στόχαστρό της.

ΤΟ DEPTH CHART ΤΩΝ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΖΟΝ 2021/22:

PG: Τζρου Χόλιντεϊ

SG: Ντόντε ΝτιΒιντσέντζο, Μπριν Φορμπς (player option), Ελάιτζα Μπράιαντ (μη εγγυημένο), Σαμ Μέριλ (μη εγγυημένο)

SF: Κρις Μίντλετον, Τζόρνταν Νουόρα

PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Μπόμπι Πόρτις (player option)

C: Μπρουκ Λόπεζ, Μαμάντι Ντιακίτε (μη εγγυημένο)

Το SPORT24 στους NBA Finals!

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ομάδας του SPORT24, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται ακόμη στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού μεταφέροντας τον παλμό από τις αναμετρήσεις που ανέδειξαν τον νικητή του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο. Ειδήσεις, στατιστικά, φαντασμαγορικά στιγμιότυπα, πολύ "Γιάννης Αντετοκούνμπο" και όλη η δράση εντός και εκτός παρκέ μόνο στο SPORT24.

Κάντε subscribe στο channel του SPORT24 στο Youtube και δείτε αποκλειστικό υλικό από τους Τελικούς του NBA!

Χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ ο ιταλικός και παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Όταν περνάμε μπροστά από ένα εντυπωσιακό σπίτι, το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω. Όταν μένουμε σε αυτό το σπίτι το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω, εάν έχει στεγάνωση Mapei! Η Mapei προσφέρει μια ευρεία γκάμα στεγανωτικών προϊόντων για υπόγειους χώρους, συνεχίζει με τους ορόφους και φτάνει στις ταράτσες με κορυφαία προϊόντα στεγάνωσης για ψυχρές και πράσινες οροφές. Υλικά για την κατασκευή Mapei. Στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

TAGS NBA FINALS NBA ΤΕΛΙΚΟΙ NBA 2021 ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ