EUROLEAGUE

Η "εικόνα" των "αιωνίων" στο Top-16

Λίγες ώρες πριν τη μεγάλη μονομαχία στο ΟΑΚΑ, το Euroleague Greece μιλάει με τη γλώσσα των αριθμών. Δείτε τα στατιστικά Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού στη διοργάνωση.

Είναι γεγονός ότι οι αριθμοί πηγαίνουν... περίπατο κάθε φορά που οι δυο κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας βρίσκονται στο ίδιο παρκέ. Η στατιστική, άλλωστε, είναι όπως λένε οι Αμερικανοί ο πιο εύκολος τρόπος για να πει κανείς ψέματα. Εστω κι αν οι ίδιοι την έχουν αναγάγει σε επιστήμη.

Ναι, τα ντέρμπι "αιωνίων" πηγαίνουν συνήθως σε ένα εντελώς διαφορετικό τέμπο από αυτό που μας έχουν συνηθίσει Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός. Υπάρχει περισσότερη ένταση, υπάρχει περισσότερο άγχος και πίεση, υπάρχουν παράγοντες που δεν επιτρέπουν στους παίκτες των δυο ομάδων να ξεδιπλώσουν τις πραγματικές τους αρετές στο παρκέ. Η επιρροή του κόσμου είναι, για παράδειγμα, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες.

Οι "πράσινοι" ξεκίνησαν με τρεις νίκες το Top-16 και στη συνέχεια έχασαν τα επόμενα τρία ματς. Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν δυο σερί ήττες από Αρμάνι Μιλάνο και Μπαρτσελόνα, πριν πάρουν τα επόμενα τρία παιχνίδια. Γενικά, οι ισορροπίες αλλάζουν γρήγορα και μαζί και οι αριθμοί. Ας ρίξουμεμια ματιά σε ό,τι έχουν κάνει μέχρι στιγμής στο Top-16 οι "αιώνιοι".

Η "εικόνα" των "αιωνίων" στο Top-16

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (σε παρένθεση οι αριθμοί στην Α' φάση της διοργάνωσης)

* Σκοράρει 70.33 πόντους (76.8) με 56.7% στα δίποντα, 34.7% στα τρίποντα και 74.4% στις βολές (49.9%, 36.1% και 75.2% αντίστοιχα).

* Οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη μαζεύουν 32 ριμπάουντ (31.8), μοιράζουν 17.83 ασίστ (17.1), κλέβουν 6.5 μπάλες (8.5), κόβουν 2.5 σουτ (3.3) και κάνουν 15.66 λάθη (12.4).

* Οι Πρωταθλητές Ελλάδος συγκεντρώνουν 78.66 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά παιχνίδι. Είχαν 85.3 στην πρώτη φάση της Euroleague.

Η "εικόνα" των "αιωνίων" στο Top-16
INTIME SPORTS

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (σε παρένθεση οι αριθμοί στην Α' φάση της διοργάνωσης)

* Σκοράρει 76.33 πόντους (81.2) με 51.2% στα δίποντα, 35.5% στα τρίποντα και 72.9% στις βολές (57%, 38.9% και 70.4% αντίστοιχα).

* Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα μαζεύουν 37 ριμπάουντ (32.6), μοιράζουν 16 ασίστ (18.7), κλέβουν 6 μπάλες (4.8), κόβουν 3.66 σουτ (4.3) και κάνουν 11.5 λάθη (12.1).

* Οι back-to-back Πρωταθλητές Ευρώπης συγκεντρώνουν 85.5 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης ανά παιχνίδι. Είχαν 92.4 στην πρώτη φάση της Euroleague.

Η "εικόνα" των "αιωνίων" στο Top-16

Οπως μπορεί εύκολα να διακρίνει κανείς, ο Ολυμπιακός υπερτερεί στο σκοράρισμα, έχει καλύτερο ποσοστό στο τρίποντο, είναι καλύτερος στο ριμπάουντ και το μπλοκ, αλλά και πιο προσεκτικός. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, είναι πιο αποτελεσματικός κοντά στο καλάθι, αλλά με λιγότερες προσπάθειες (101/178 δίποντα, αντί 128/250 των αντιπάλων του), πιο ομαδικός (ο Διαμαντίδης βοηθάει να ανέβει ο μέσος όρος των ασίστ, καθώς μοιράζει τις 7.8 από τις 17.83 στο Top-16) και ελαφρώς καλύτερος στο κλέψιμο.

Παρόλα αυτά, οι Πρωταθλητές Ευρώπης, οι οποίοι έχουν και μια νίκη περισσότερη αυτή τη στιγμή, κερδίζουν κατά κράτος τη "μάχη" στον τομέα της αξιολόγησης. Ηταν καλύτεροι στην πρώτη φάση, είναι καλύτεροι και στο Top-16, με το 35άρι στον εκτός έδρας διασυρμό από την Αρμάνι Μιλάνο να τους ρίχνει αισθητά τον μέσο όρο, αλλά να τον διατηρεί σε υψηλά επίπεδα.

Συμπέρασμα; Οι δυο ομάδες δεν έχουν τεράστιες διαφορές. Ο Ολυμπιακός υπερτερεί στην επίθεση, αλλά στο ΟΑΚΑ θα πρέπει να αποδείξει και στην πράξη ότι μπορεί να βάλει τα σουτ για να κερδίσει. Ο Παναθηναϊκός, από την άλλη, καλείται να παίξει αποτελεσματική άμυνα, όμοια με αυτή των τελευταίων ντέρμπι, να ανεβάσει τα ποσοστά του και να μειώσει τα λάθη.

Καλή Τσικνοπέμπτη σε όλους, με το κορυφαίο ντέρμπι της Ευρώπης σε πρώτο πλάνο...

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ