ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη στο SPORT24: "Η θέση του Ολυμπιακού είναι στο ΣΕΦ"

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη έξω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας
Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη έξω από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη, πρόεδρος του ΣΕΦ, μιλά στο SPORT24 για τα νέα δεδομένα στις εγκαταστάσεις και εξηγεί γιατί ο Ολυμπιακός δεν πρέπει ποτέ να φύγει από το Φάληρο.

Δύο ατάκες της Χριστίνας Τσιλιγκίρη για το μέλλον της ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ λένε πολλά. Δείχνουν την πρόθεση της διοίκησης του Σταδίου να κρατήσει για πάντα τους ερυθρολεύκους στο Φάληρο και να διώξει κάθε σκέψης μετακόμισης σε άλλο γήπεδο.

Η πρόεδρος του ΣΕΦ έχει παίξει το δικό της καθοριστικό ρόλο στην εξαιρετικού επιπέδου συνεργασία των δύο πλευρών και μάλιστα η ίδια δεν δείχνει καθόλου αντίθετη στο ενδεχόμενη μόνιμης παραχώρησης του Σταδίου στην ΚΑΕ Ολυμπιακός. Όσο μακρινό κι αν μοιάζει τούτη τη στιγμή το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, είναι ίσως η πρώτη φορά που μπορεί να συζητηθεί σε άλλη βάση.

"Η θέση του Ολυμπιακού είναι εδώ στην καρδιά του Πειραιά και δουλεύουμε, ώστε να παραμείνει στο σπίτι του. Είμαι σίγουρη πως το καλό κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας που έχουμε με την ΚΑΕ, θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα σε οποιαδήποτε απόφαση", εξήγησε στη στη συνέντευξη που έδωσε στο SPORT24 η Χριστίνα Τσιλιγκίρη, που έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανη για το έργο της εδώ και ένα χρόνο στο ΣΕΦ. Ειδικά στον περιβάλλοντα χώρο...

Παιδική χαρά στο ΣΕΦ
Παιδική χαρά στο ΣΕΦ PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

- Με μια βόλτα στις εξωτερικές εγκαταστάσεις του ΣΕΦ καταλαβαίνεις τη διαφορά; Πώς έγινε αυτή η μεταμόρφωση;

"Με σχέδιο, μεράκι και πολλή δουλειά. Από την πρώτη στιγμή, γνωρίζαμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Παραλάβαμε ένα Στάδιο με διακριτά σημάδια εγκατάλειψης και απονέκρωσης ως προς την οικονομική του δραστηριότητα. Παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, με την ακύρωση κορυφαίων αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και κατ’ επέκταση την κατακόρυφη μείωση των εσόδων, καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε βελτιωτικά έργα, τόσο στις εγκαταστάσεις και υποδομές του Σταδίου, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο. Ακολουθούμε πιστά το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης που παρουσιάσαμε προ ολίγων μηνών και έχουμε θέσει σε εφαρμογή. Το ΣΕΦ έπρεπε να αλλάξει. Και αλλάζει στη βάση ενός στέρεου οράματος. Έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στη δημιουργία και το φωτεινό "αύριο" ενός από τους μεγαλύτερους αθλητικούς οργανισμούς της χώρας".

- Το βλέπετε σε νούμερα αυτό; Έχει καταγραφεί ο αριθμός των επισκεπτών;

"Εμπειρικά μόνο. Πλέον, βλέπουμε οικογένειες να προτιμούν το ΣΕΦ για το πικνίκ τους, αθλητές να τρέχουν ή και να γυμνάζονται, ανθρώπους από κάθε μεριά της Αττικής να το επιλέγουν για τη βόλτα τους. Σίγουρα, η επικείμενη ανάπτυξη των περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών του Σταδίου μας θα είναι ενισχυτικός παράγοντας για αυτήν την κινητικότητα. Με έναν γρήγορο περίπατο το απόγευμα θα μπορέσετε να το διαπιστώσετε.

- Ποιο είναι το κίνητρο για όσα έχουν αλλάξει και τι άλλο μπορεί να γίνει; Μπορεί να ξαναγίνει ο χώρος έξω από το ΣΕΦ ένα μέρος που χιλιάδες Πειραιώτες θα επισκέπτονται; Παλιότερα έτσι ήταν...

"Το όραμα μας για ένα Στάδιο σύγχρονο, ελκυστικό και όμορφο είναι ο κινητήριος μοχλός για κάθε αλλαγή που έχει επιτελεστεί. Το ΣΕΦ ήδη, και μέσα στην περίοδο καραντίνας, αλλά ακόμη και σήμερα, φιλοξενεί καθημερινά χιλιάδες Πειραιώτες. Το ΣΕΦ μετατρέπεται με σταθερά βήματα σε φάρο αθλητισμού πρασίνου, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Φάρο που ακτινοβολεί κατά μήκος του Φαληρικού Όρμου. Έχουν πολλά ακόμα να γίνουν και η Διοίκηση μας έχει σχεδιάσει προσεκτικά την επόμενη μέρα, η οποία και όταν ξημερώσει θα βρει το Σ.Ε.Φ. μας με αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις και έναν ολικώς αναπλασμένο περιβάλλοντα χώρο. Στόχος μας το "παλιότερα" να ωχριά μπροστά στο "αύριο".

- Το δικό σας στοίχημα από τη στιγμή που αναλάβετε ποιο είναι;

"Στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας "βάζουμε" συλλογικά και όχι προσωπικά στοιχήματα. Αυτό κάναμε με το master plan, το οποίο και ακολουθούμε πιστά. Η δημιουργία των νέων εγκαταστάσεων μεταξύ των οποίων το νέο κολυμβητήριο, που θα στεγάσει τις ομάδες υγρού στίβου του Ολυμπιακού, αλλά και η ανέγερση κτιρίων προς χρήση από την ακαδημαϊκή κοινότητα της περιοχής, αποτελεί τη βασική προτεραιότητα μας".

Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη στο βοηθητικό μπάσκετ του ΣΕΦ
Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη στο βοηθητικό μπάσκετ του ΣΕΦ PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

- Πού ακριβώς βρίσκεται το θέμα του κολυμβητηρίου;

"Ο Πειραιάς, αυτή τη στιγμή, καμαρώνει για τις δύο ομάδες πόλο του Ολυμπιακού και τις επιτυχίες τους στο εξωτερικό και το εσωτερικό. Οι επιτυχίες τους αυτές έχουν διπλάσιο βάρος, αν αναλογιστεί κανείς ότι βρίσκονται εδώ και καιρό σε κατάσταση αστεγίας. Από την αρχή, κινητοποιηθήκαμε, ως Διοίκηση, για να δώσουμε λύση σε αυτό το ζήτημα. Προαναγγείλαμε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Υφ. Αθλητισμού, κ. Αυγενάκη, το νέο κολυμβητήριο και συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την υλοποίηση του έργου. Με πρόσφατη συνέντευξη του ο Δήμαρχος Πειραιά υπέδειξε το ΣΕΦ ως ιδανική τοποθεσία για την κατασκευή του νέου κολυμβητηρίου. Υπάρχει μια πρωτοφανής σύμπνοια επί του ζητήματος, που μας γεμίζει αισιοδοξία ότι το πολυπόθητο σπίτι του υγρού στίβου θα γίνει σύντομα πραγματικότητα".

- Πάμε σε αυτό που απασχολεί το ευρύ κοινό και κυρίως τους οπαδούς του Ολυμπιακού; Το στάδιο θα αλλάξει κι αυτό όψη; Θα εκσυγχρονιστεί;

"Οι αισθητικές παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο, αλλά και την όψη του ΣΕΦ αποτελούν, πλέον, καθημερινότητα. Είμαι σίγουρη πως, ως διερχόμενος, θα έχετε παρατηρήσει σε πολλές περιπτώσεις νέο περιμετρικό φωτισμό του γηπέδου, με χρώματα που ποικίλλουν ανά περίπτωση. Στο ίδιο μοτίβο, συνεχίζουμε να ομορφαίνουμε το Στάδιο μας, αλλά και την καθημερινότητα πολλών συμπολιτών μας.

- Το ΣΕΦ είναι Στάδιο 35 ετών... Πώς μπορεί να γίνει ελκυστικό; Τι μπορεί να γίνει;

"Το ΣΕΦ δεν είναι μόνο η κεντρική αρένα, αλλά 500 στρέμματα πρασίνου, αθλητικών εγκαταστάσεων, ποδηλατικών και περιπατητικών διαδρομών. Ένας κόμβος, όπου ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η αναψυχή συναντώνται. Θέλουμε σε όλους αυτούς τους τομείς το στάδιο μας να έχει ισόρροπη ανάπτυξη, διαθέτοντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρα για αυτόν τον σκοπό".

Τα γήπεδα τένις στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ
Τα γήπεδα τένις στον περιβάλλοντα χώρο του ΣΕΦ PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


- Η εξωτερική του όψη αλλάζει;

"Εργαζόμαστε άοκνα, ώστε το ΣΕΦ να γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης για την ευρύτερη "περιοχή. Με νέες επενδύσεις και αθλητικές υποδομές. Αλλά και ένας χώρος που θα αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός και ως βασικό κομμάτι στο παζλ της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου. Η ολοκλήρωση της νέας προγραμματικής σύμβασης για την ανάπλαση της ακτής Δηλαβέρη αξίας 4 εκ. ευρώ περίπου, θα συμβάλλει θετικά σε αυτόν τον στόχο. Όπως, επίσης, και η αναζωογόνηση υδάτινων όγκων καναλιού, η αναβάθμιση δικτύων απορροής και ύδρευσης και η βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του Σταδίου μας. Δημιουργούμε έναν περιβάλλοντα χώρο ασφαλή, ελκυστικό και προσβάσιμο σε όλους".

- Το ΣΕΦ έχει συνδυαστεί με την Εθνική ομάδα μπάσκετ, το Ευρωμπάσκετ και τον Ολυμπιακό. Η Εθνική έχει φύγει εδώ και χρόνια, ο Ολυμπιακός ακούγεται καιρό ότι ψάχνει άλλο γήπεδο... Αν συμβεί αυτό θα είναι το τέλος αυτών των εγκαταστάσεων;

"Το ΣΕΦ διατηρεί έναν άρρηκτο συναισθηματικό δεσμό με το φίλαθλο κοινό της ελληνικής καλαθοσφαίρισης. Αποτέλεσε την έδρα - ορμητήριο του Ολυμπιακού, αλλά και της Εθνικής μας Ομάδας. Η θέση του Ολυμπιακού είναι εδώ στην καρδιά του Πειραιά και δουλεύουμε, ώστε να παραμείνει στο σπίτι του. Είμαι σίγουρη πως το καλό κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας που έχουμε με την ΚΑΕ, θα αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα σε οποιαδήποτε απόφαση.

Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που μπορούν να αυξήσουν την πρόσδεση κόσμου και ομάδας

- Το ότι έχουν βελτιωθεί αρκετά πράγματα εσωτερικά, είναι αρκετό; Πιστεύετε πως μπορεί να αποτραπεί η αποχώρηση του μπασκετικού Ολυμπιακού;

"Σαφώς. Όπως σας είπα, από την πλευρά μας, θα κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη".

- Τι χρειάζεται για να γίνει καινούργιο και κυρίως μπασκετικό; Ο στίβος δεν βοηθάει να γίνει έδρα, αυτή απόσταση παλιά δεν υπήρχε από τις εξέδρες. Μπορεί να αλλάξει αυτό;

"Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που μπορούν να αυξήσουν την πρόσδεση κόσμου και ομάδας. Έχουμε πραγματοποιήσει βελτιώσεις στα καθίσματα της εξέδρας, αλλά και μια ολική αναβάθμιση της κεντρικής αρένας. Με γνώμονα τις επιθυμίες της ΚΑΕ και των φιλάθλων, συνεχίζουμε".

Πανοραμική άποψη του ΣΕΦ
Πανοραμική άποψη του ΣΕΦ PHOTO CREDITS: EUROKINISSI


- Επιπλέον χρήσεις δεν μπορούν να γίνουν; Να φτιαχτούν μαγαζιά απ' έξω, ξενοδοχεία; Να γίνει πολυχώρος και να υπάρχουν έσοδα; Να γίνονται συναυλίες, συνέδρια;

"Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, δημιουργήσαμε αποθέματα εμπιστοσύνης σε υποψήφιους επενδυτές που επί σειρά χρόνων δεν υπήρχαν. Δείχνοντας τους πως υπάρχει ένα στέρεο πλάνο για την ανάπτυξη του σταδίου, προσκαλώντας τους να περπατήσουν μαζί μας στον ανανεωμένο περιβάλλοντα χώρο, καθαρίζοντας με επιμέλεια φερτά υλικά, ξερόχορτα και άλλες επικίνδυνες κατασκευές και υλοποιώντας διακριτές αισθητικές παρεμβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οικοδομήσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης με μεγάλες εταιρείες του κλάδου και μπορούμε να ελπίζουμε πως το μέλλον επιφυλάσσει ακόμη περισσότερες συνεργασίες. Ήδη, έχουν "ανοίξει" τις πόρτες τους τα πρώτα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στον περιβάλλοντα χώρο και ακολουθούν και άλλα. Παράλληλα, κατασκευάσαμε και εκμισθώσαμε νέες αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα tennis και ποδοσφαίρου 5Χ5, ενώ προχωράμε στην καλλιέργεια εναλλακτικών αθλημάτων, με τη δημιουργία γηπέδων padel tennis. Τέλος, οραματιζόμαστε τη δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου".

- Επί της ουσίας το ΣΕΦ είναι ο Ολυμπιακός, ο οποίος πληρώνει χρήματα για τη χρήση του. Η συνεργασία με την ΚΑΕ σε ποιο επίπεδο είναι;

"Το ΣΕΦ είναι και ο Ολυμπιακός, αλλά και πολλά άλλα. Είναι ένας αθλητικός οργανισμός που φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις του τις φιλοδοξίες και το όραμα μικρών και μεγαλύτερων αθλητών και συλλόγων. Είναι ένα αθλητικό campus που θα συνδυάσει την εκπαίδευση με τον αθλητισμό. Είναι ένα πεδίο ευκαιριών στον οποίο, πλέον, επενδύουν οι επιχειρήσεις που διακρίνουν την άνθηση του. Σίγουρα, ο βασικός του πυλώνας είναι ο Ολυμπιακός, το μέγεθος του οποίου είναι τεράστιο. Η συνεργασία μας με την ΚΑΕ είναι εξαιρετική. Δεν εμφιλοχωρούν έριδες ούτε και δεύτερες σκέψεις σε αυτό".

Δουλεύουμε συστηματικά με τη Διοίκηση του Ολυμπιακού, για να επιτευχθεί μια συμφωνία επικερδής και για τις δύο πλευρές, ώστε οι φήμες για την αποχώρηση του Ολυμπιακού να παύσουν οριστικά

- Κατά καιρούς έχει συζητηθεί η μετακόμιση του Ολυμπιακού στο Ελληνικό, στο Τροκαντερό. Γιατί κάποια στιγμή να μην γίνει το ΣΕΦ γήπεδο του Ολυμπιακού και τυπικά. Με παραχώρηση; Όπως έχει γίνει και με άλλες εγκαταστάσεις. Το νομικό πλαίσιο το επιτρέπει ή μιλάμε για κάτι πολύ μακρινό;

"Δεν είμαι αντίθετη σε αυτήν την ιδέα. Θεωρώ ότι ομάδες που έχουν συνδεθεί ιστορικά και «ψυχικά» με στάδια, όπως λ.χ. ο Ολυμπιακός με το ΣEΦ, έχουν το δικαίωμα να θέσουν επί τάπητος τη μόνιμη εγκατάσταση τους. Εμείς δουλεύουμε συστηματικά με τη Διοίκηση του Ολυμπιακού, για να επιτευχθεί μια συμφωνία επικερδής και για τις δύο πλευρές. Και ώστε οι φήμες για την αποχώρηση του Ολυμπιακού να παύσουν οριστικά".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEWSFEED

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ