ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Το ΣΕΦ αλλάζει και ο Ολυμπιακός έχει πλέον λόγους να μη φύγει

Το ΣΕΦ σε ερυθρόλευκο φόντο με το σήμα της ΚΑΕ Ολυμπιακός
Το ΣΕΦ σε ερυθρόλευκο φόντο με το σήμα της ΚΑΕ Ολυμπιακός PHOTO CREDITS: EUROKINISSI / 24MEDIA CREATIVE TEAM / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια ο Ολυμπιακός αποφάσισε να μετακομίσει μόνιμα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ήρθε η ώρα να φύγει; Όχι, αρκεί να γίνουν οι πολλές αλλαγές που απαιτούνται. Ήδη έχει γίνει η αρχή. Γράφει ο Σπύρος Καβαλιερατος.

Ο Ολυμπιακός συμπληρώνει ακριβώς 30 χρόνια από την ημέρα που μετακόμισε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και παρότι κατά καιρούς συζητήθηκε το θέμα της μετακόμισής του σε άλλο γήπεδο, οι ερυθρόλευκοι παραμένουν κάτοικοι Φαλήρου, ικανοποιώντας την συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών που δεν θέλουν να φύγει η ομάδα μακριά από τη φυσική της έδρα. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα του Πειραιά και οι εγκαταστάσεις ακριβώς δίπλα στο "Καραϊσκάκης" είναι ό,τι ακριβώς θέλει ο περισσότερος κόσμος. Και ίσως να μην υπάρχει και πραγματικός λόγος να φύγει και ποτέ...

Βέβαια εδώ και πολλά χρόνια το ΣΕΦ έχει πάψει να είναι παλατάκι - όπως όταν ήρθε η ώρα της αλλαγής έδρας το 1991 - κι αυτός ο χαρακτηρισμός ανήκει στο παρελθόν. Ο χώρος έχει παλιώσει, στο εσωτερικό τα πάντα είναι ίδια - με εξαίρεση το Cube την οροφή που το έχει ομορφύνει - και πλέον δεν ανήκει στα σύγχρονα γήπεδα μπάσκετ της Ευρώπης. Ίσως μαζί με το Παλάου Μπλαουγκράνα της Μπαρτσελόνα, να είναι οι χώροι που χρειάζονται τη μεγαλύτερη αλλαγή στην EuroLeague.

Ήταν, λοιπόν, το καλοκαίρι του 1991 όταν ο Γιάννης Ιωαννίδης απαίτησε τη μετακόμιση του Ολυμπιακού στο Φάληρο. Ως τότε έδινε μόνο κάποια ευρωπαϊκά ματς εκεί, όμως έδρα του ήταν το Παπαστράτειο και ορισμένες φορές η Γλυφάδα.

Η περίπτωση του Ελληνικού

Πριν από 30 χρόνια το ΣΕΦ ήταν ίσως ένα από τα καλύτερα στάδια στην Ευρώπη - αν όχι το καλύτερο - πλέον όμως ο τσιμεντένιος γίγαντας έχει παλιώσει. Γι αυτό και κατά καιρούς ο Ολυμπιακός σκέφτηκε την μετακόμιση σε ιδιόκτητο γήπεδο, με την περίπτωση του Ελληνικού να είναι η πιο σοβαρή απ' όλες όσες τέθηκαν επί τάπητος.

Όμως βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό ήταν να προχωρήσει η Aνάπλαση, κάτι που ακόμα βρίσκεται στα σκαριά. Συζητήθηκε και το θέμα του γηπέδου στο Τροκαντερό, αλλά οι ερυθρόλευκοι παραμένουν στο ΣΕΦ και ίσως ήρθε η ώρα να δουν πιο σοβαρά την παραμονή τους εκεί, για άλλα... 30 χρόνια

Υπάρχουν άλλωστε και ενθαρρυντικά στοιχεία τον τελευταίο χρόνο. Η αλλαγή στη διοίκηση και ανάληψη των καθηκόντων από την Χριστίνα Τσιλιγκίρη στη θέση της προέδρου, έφερε νέα δεδομένα και στη συνεργασία με τον Ολυμπιακό, αλλά και συνολικά στην εικόνα όλων των εγκαταστάσεων.

Το ΣΕΦ αλλάζει - όπως είναι το μότο της διοίκησης - καθημερινά εδώ και ένα χρόνο και ειδικά οι εξωτερικοί του χώροι έχουν αναγεννηθεί. Πλέον ο εγκατάσταση δεν είναι παλιά και εγκαταλελειμμένη, γίνονται συνεχώς εργασίες και καθημερινά χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται τα ανοιχτά γήπεδο (μπάσκετ, τένις, βόλεϊ) και τους υπόλοιπους χώρους.

Αυτή είναι ήδη μια καλή αρχή, όμως είναι δεδομένο ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερη δουλειά η κλειστή εγκατάσταση. Το εσωτερικό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και κυρίως η κεντρική σάλα, οι εξέδρες και όλοι οι υπόλοιποι χώροι (κυρίως οι τουαλέτες).

Ήδη έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος και εδώ και ένα χρόνο η συνεργασία του Ολυμπιακού με τη διοίκηση του ΣΕΦ έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είναι ίσως η πρώτη φορά που υπάρχει συνεννόηση κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που κάνει τους ανθρώπους της ΚΑΕ να νιώθουν ικανοποίηση. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ολυμπιακός δίνει κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσό και ουσιαστικά συντηρεί το ΣΕΦ, όμως είναι δεδομένο ότι πια βλέπει και πραγματικές αλλαγές.

Υπάρχουν, λοιπόν, κατάλληλες προϋποθέσεις πλέον για να μπει σε άλλη βάση το θέμα της παραμονής του Ολυμπιακού στο Φάληρο. Να εγκαταλείψει δηλαδή την ιδέα μετακόμισης στο Ελληνικό ή στο Τροκαντερό, παρότι δεν έχουν μπει στα συρτάρια τα σχέδια για κάτι καινούργιο. Ειδικά τώρα που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, τα χρήματα στον αθλητισμό θα γίνουν περισσότερα και όλο το σκηνικό ενδείκνυται για επενδύσεις.

Το ΣΕΦ χρειάζεται επένδυση

Από την άλλη όμως υπάρχει το συναίσθημα (ιστορική έδρα), η πόλη (Πειραιάς) και τα νέα δεδομένα στο ΣΕΦ. Βασική προϋπόθεση, βέβαια, για να συζητηθεί πιο σοβαρά και υπεύθυνα η παραμονή στο Φάληρο είναι να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές. Να γίνει επένδυση άλλου είδους, όχι με κτίσιμο από την αρχή, αλλά με μεγάλη βελτίωση της υπάρχουσας εγκατάστασης.

Το ΣΕΦ απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί σύγχρονο γήπεδο μπάσκετ, θέλει δουλειά πολλή. Χρειάζονται χρήματα και δεν είναι τυχαίο ότι κατά καιρούς έχει πέσει το τραπέζι από τους κυβερνόντες, το ενδεχόμενο παραχώρησης των εγκαταστάσεων στον Ολυμπιακό. Είτε στην ΚΑΕ, είτε στον ερασιτέχνη. Αν όχι για πάντα, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συζητιέται και για άλλα γήπεδα στην Ελλάδα που ανήκουν στο Δημόσιο.

Δεν είναι κάτι απλό, δεν είναι εύκολο να ιδιωτικοποιηθεί ένα Στάδιο στην Ελλάδα, το αντίθετο τα εμπόδια είναι πάρα πολλά.

Ίσως όμως να ήρθε η ώρα γι αυτή τη συζήτηση. Αν δεν φύγει ο Ολυμπιακός από το Φάληρο, ίσως πρέπει να αποκτήσει κάτι περισσότερο στις εγκαταστάσεις. Να μην είναι ενοικιαστής με το... χρόνο, αλλά να κάνει δικό του το Στάδιο με μια άλλη συμφωνία. Με παραχώρηση για πολλά χρόνια.

Ώστε ο τσιμεντένιος αυτός γίγαντας, να αλλάξει εικόνα, να γίνει μία όμορφη εγκατάσταση που δεν θα χάσει ποτέ την χαρακτηριστική εξωτερική του εμφάνιση και όσοι πηγαίνουν κάθε εβδομάδα στο ΣΕΦ για να δουν μπάσκετ, να μένουν ικανοποιημένοι. Να νιώθουν άνετα και ωραία και να μην αντικρύζουν ένα παλιό Στάδιο, που πριν από 30 χρόνια - επί Γιάννη Ιωαννίδη - ήταν σε καλύτερη κατάσταση.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ