ΗΡΑΚΛΗΣ

Η απίστευτη διαδρομή του Σμους Πάρκερ

LOS ANGELES, CA - JANUARY 26: Smush Parker #1 of the Los Angeles Lakers sits on the bench after fouling out on the way to a loss against the Charlotte Bobcats on January 26, 2007 at Staples Center in Los Angeles, California.  NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2007 NBAE (Photo by Jeffrey Bottari/NBAE via Getty Images) *** Local Caption *** Smush Parker
LOS ANGELES, CA - JANUARY 26: Smush Parker #1 of the Los Angeles Lakers sits on the bench after fouling out on the way to a loss against the Charlotte Bobcats on January 26, 2007 at Staples Center in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and/or using this Photograph, user is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mandatory Copyright Notice: Copyright 2007 NBAE (Photo by Jeffrey Bottari/NBAE via Getty Images) *** Local Caption *** Smush Parker NBAE/GETTY IMAGES

Σμους Πάρκερ: ένα τεράστιο μπασκετικό ταλέντο με μια πολύ περίεργη διαδρομή: ανοιχτά στη Νέα Υόρκη, κολεγιακές μεταγραφές, ΝΒΑ, Ελλάδα, πεντάδα με τον Κόμπι Μπράιαντ, Κίνα και ξανά... Θεσσαλονίκη. Ιδού η αλλοπρόσαλλη καριέρα του ενός παίκτη που θα μπορούσε να γίνει all-star αν δεν υπήρχε εκείνο το εισιτήριο πάρκινγκ!

Το μόνο σίγουρο για τον Πάρκερ είναι ότι το ταλέντο δεν του λείπει. Ούτε τα αθλητικά προσόντα που του χάρισαν πρώιμη δόξα στα "κλουβιά" της Νέας Υόρκης.

Θεωρείται, δε, δεδομένο ότι αν δείξει το καλό του πρόσωπο είναι ικανός να αλλάξει τη μοίρα του Ηρακλή, που ψάχνει στο πρόσωπο του 29χρονου Αμερικανού τον ηγέτη του.

Όταν γεννήθηκε την πρώτη ημέρα του καλοκαιριού του 1981 άκουγε στο όνομα Ουίλιαμ Χένρι και στη συνέχεια "κληρονόμησε" το Σμους από τον πατέρα του, όταν αυτός πέθανε το 1989.

Μεγάλωσε στα γκέτο του Μπρούκλιν με μια μπάλα αγκαλιά. Μεγαλούργησε κι εν συνέχεια δοξάστηκε στο "κλουβί" της οδού Ουέστ Φορθ, κερδίζοντας παρατσούκλια όπως το "NBA LIVE", το "Aviator" και το "Grim Reaper", με το τελευταίο να έχει χαρακτεί και στο δεξί του χέρι.

Η... απογείωση

Στα γυμνασιακά του χρόνια αποτέλεσε την ατραξιόν του κολεγίου Νιούτον, προσφέροντας πλούσιο θέαμα στον κόσμο που γέμιζε τις κερκίδες για να χαζέψει τα κατορθώματα του. Από εκεί "μεταπήδησε" στο άσημο κολέγιο του Σαουθερν Αϊντάχο για να συνεχίσει τη δεύτερη χρονιά του στο Φόρνταμ.

Ως σόφμορ αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στα σαλόνια του ΝΒΑ (το 2002), χωρίς όμως να επιλεχτεί στο ντραφτ. Παρόλα αυτά οι Καβαλίερς διέκριναν το ταλέντο του και τον επέλεξαν τη σεζόν 2002-2003, αποτελώντας την αφετηρία στην... τουρνέ του στο ΝΒΑ. Μέσα σε δύο σεζόν έπαιξε ακόμη στους Πίστονς και στους Σανς, πριν υπογράψει στα μέσα της σεζόν 2003-2004 στον Άρη.

Με τους "κίτρινους" έκανε σπουδαία παιχνίδια, κατακτώντας μάλιστα το Κύπελλο Ελλάδος στο ύστατο φάιναλ-φορ του θεσμού που πραγματοποιήθηκε στη Λαμία. Μάλιστα οι εξαιρετικές εμφανίσεις του τον "έσπρωξαν" ξανά πίσω στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.

"Πενταδάτος" στους Λέικερς

Ο γνωστός για τα τολμηρά του εγχειρήματα Φιλ Τζάκσον του έδειξε μεγάλη εμπιστοσύνη το 2005. Όχι μόνο τον ενέταξε στο ρόστερ των Λέικερς, αλλά του χάρισε και μια θέση στη βασική πεντάδα. Κι ο Σμους Πάρκερ τον δικαίωσε! Σκόραρε τουλάχιστον 20 πόντους στα τέσσερα από τα πέντε πρώτα ματς της σεζόν, εντυπωσιάζοντας στη θέση του πόιντ-γκαρντ.

Στους "Λιμνανθρώπους" έκανε δύο πολύ καλές σεζόν, ξεκινώντας βασικός σε 162 συνεχόμενα παιχνίδια με 11.5 πόντους κατά μέσο όρο, πριν χάσει τη θέση του στα δύο τελευταία παιχνίδια της κανονικής περιόδου από τον "τοπικό ήρωα" (αγωνίστηκε στο UCLA) Τζόρνταν Φάρμαρ.

Κι ενώ είχε ήδη "φτιάξει" το όνομα του στους Λέικερς στις 26 Ιουλίου του 2007 αποφάσισε να το... εξαργυρώσει υπογράφοντας ένα καλό συμβόλαιο με τους Μαϊάμι Χιτ. Μόνο που στα παράλια του Ατλαντικού δεν κατάφερε να προσαρμοστεί ποτέ. Οι αριθμοί του έπεσαν δραματικά (4.8 πόντοι, 1.7 ασίστ) κι η καριέρα του εκεί ολοκληρώθηκε άδοξα εξαιτίας ενός... εισιτηρίου!

Τον έδιωξαν για ένα εισιτήριο

Συγκεκριμένα ο Πάρκερ απασχόλησε τις αρχές όταν κατηγορήθηκε ότι χτύπησε την παρκαδόρο Γιομάρα ΜακΚένζι, μετά από τον τσακωμό τους για ένα εισιτήριο. Ο γκαρντ των Χιτ (τότε) επέμενε ότι είχε καταβάλει το ποσό των 12 δολαρίων που αντιστοιχούσαν σε αυτό, την ώρα που η ΜακΚέζνι δεν μπορούσε να το βρει. Το θέμα ερευνήθηκε από την αστυνομία του Μαϊάμι ύστερα από τις καταγγελίες της γυναίκας, που κατέθεσε ότι ο Πάρκερ την τραυμάτισε. Μετά το περιστατικό οι Χιτ τον έβαλαν στο περιθώριο για να τον αφήσουν εντέλει ελεύθερο.

Εν συνεχεία ο Πάρκερ βρήκε "καταφύγιο" στους Κλίπερς ως το τέλος της χρονιάς, για να υπογράψει το καλοκαίρι συμβόλαιο με τους Νάγγετς. Ούτε στο Ντένβερ "έπιασε", όμως, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο NBDL και τις "Οχιές" του Ριό Γκράντε.

Τον Ιανουάριο του 2009 αποφάσισε να... ψάξει και πάλι τη βίζα του και να πάρει το δρόμο της ξενιτιάς. Πρώτος σταθμός στην καριέρα του ήταν η Κίνα κι οι Γκουαντόνγκ Σάουθερν Τάιγκερς, όπου γνώρισε την αποθέωση ως ένας από τους πιο γνωστούς παίκτες στην ιστορία του CBA. Άλλωστε δεν έπαιζε συχνά στην Κίνα ένας "πενταδάτος" συμπαίκτης του Κόμπι Μπράιαντ!

Φέτος τον Σεπτέμβριο υπέγραψε στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, αλλά αποφάσισε να αφήσει τα κρύα της Ρωσίας για τις ομορφιές της αγαπημένης του Θεσσαλονίκης.

TAGS ΗΡΑΚΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ