ΑΕΚ

Η αντίπαλος της ΑΕΚ δεν είναι η Τρεβίζο που υποψιάζεστε

Η αντίπαλος της ΑΕΚ δεν είναι η Τρεβίζο που υποψιάζεστε
BASKETBALL CHAMPIONS LEAGUE

Ένα κρίσιμο ματς για το BCL και κόντρα στην ιταλική Τρεβίζο δίνει απόψε η ΑΕΚ (19:30, Cosmote Sport 4 και LIVE από το SPORT24) στο νέο της γήπεδο στα Λιόσια. Μην μπερδεύστε, όμως. Η αντίπαλος της δεν είναι η ... Τρεβίζο που πιστεύετε, αλλά η διάδοχος της πάλαι ποτέ κραταιάς Μπενετόν.

Η ΑΕΚ περιμένει στο νέο της γήπεδο την Τρεβίζο (19:30, Cosmote Sport 4 και LIVE από το SPORT24), το ματς είναι πολύ σημαντικό για την "Ένωση" που ψάχνει τα πατήματά της και η αντίπαλος της φέρνει μνήμες από το ένδοξο παρελθόν.

Μόνο, που δεν είναι ακριβώς η ομάδα που νομίζουμε, η πάλαι ποτέ κραταιά Μπενετόν δηλαδή, αλλά η διάδοχός της στην πόλη που η διάσημη οικογένεια έφτιαξε μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ρούχων στην Ευρώπη και επένδυσε στο μπάσκετ (και το βόλεϊ) μέχρι το 2012. Η ομάδα που θα παίξει απόψε η ΑΕΚ εδρεύει στην ίδια πόλη, παίζει στο ιστορικό Παλαβέρντε, δεν είναι όμως η Μπενετόν αλλά η Universo Treviso.

Η ιστορία ξεκινάει στο Τρεβίζο, μια ιταλική πόλη που βρίσκεται δίπλα στη Βενετία και έμελλε να γίνει γνωστή όχι τόσο από την πολύχρονη διαδρομή της, που ξεκινάει to 89 π.Χ αλλά δυο χιλιάδες χρόνια μετά, όταν μια από τις πιο διάσημες οικογένειες της Ιταλίας ίδρυσε το 1965 μια εταιρεία που θα έκανε γνωστό το όνομα της σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τέσσερα αδέρφια, η Τζιουλιάνα και οι Λουτσιάνο, Τζιλμπέρτο και Κάρλο Μπενετόν ήταν αυτοί που εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν τα πιο φανταχτερά χρώματα στη μόδα. Το καθημερινό ντύσιμο δεν ήταν ποτέ ίδιο και το ευφάνταστο σλόγκαν The united colours of Benetton, έγινε εν τέλει το σήμα κατατεθέν της ιταλικής βιομηχανίας.

Στη δεκαετία του 80, τα χρόνια της ανάπτυξής τους οι Μπενετόν αποφάσισαν να επενδύσουν και στα σπορ. Έφτιαξαν ισχυρές ομάδες βόλεϊ και κυρίως μπάσκετ. Οι "πράσινοι" του Τρεβίζο πρωταγωνίστησαν για χρόνια στην Serie A, όταν ανέβηκαν το 1983 και περιήλθαν εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία της οικογένειας Μπενετόν. Παίκτες όπως ο Τόνι Κούκοτς, ο Βίνι Ντελ Νέγκρο, ο Ζέλικο Ρεμπράτσα, ο Χένρι Γουίλιαμς, αργότερα ο δικός μας (και της ΑΕΚ) Νίκος Ζήσης, προπονητές σαν τον Μάικ Ντ΄Αντόνι, τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, τον Έτορε Μεσίνα και τον Ντέιβιντ Μπλατ δημιούργησαν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες μπάσκετ της Ιταλίας.

Ο Τζιλμπέρτο Μπενετόν και ο Σωκράτης Κόκκαλης στη δεκαετία του 90
Ο Τζιλμπέρτο Μπενετόν και ο Σωκράτης Κόκκαλης στη δεκαετία του 90 ΘΩΜΑΣ ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ

Πέντε πρωταθλήματα, οκτώ κύπελλα και τέσσερα σουπερ-καπ Ιταλίας και δυο Κύπελλα Σαπόρτα ήταν ο απολογισμός της μεγάλης ομάδας του Τρεβίζο, που έμεινε με το μαράζι ότι δεν κέρδισε ποτέ την Ευρωλίγκα. Έπαιξε σε δυο τελικούς. Το 1993 όταν στον ημιτελικό, με το τρίποντο του Ραγκάτσι απέκλεισε τον ΠΑΟΚ, έχασε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από την ... μισητή Λιμόζ. Ο Κούκοτς έμενε "μπουκάλα", υποκύπτοντας στο αντι-μπάσκετ των "λιμουζό" του Μπόζα Μάλκοβιτς και ο τότε προπονητής της Μπενετόν, Πέταρ Σκάνσι δήλωνε: "Απόψε πέθανε το μπάσκετ". Η αλήθεια είναι ότι μόλις είχε γεννηθεί η σχολή Μάλκοβιτς,

Το 2003 ξαναβρέθηκε στον τελικό, αλλά ήταν αδύνατο να νικήσει μέσα στη Βαρκελώνη την Μπαρτσελόνα του Μποντιρόγκα και του Σάρας Γιασικεβίτσιους. Το 1998 πάλι στην Βαρκελώνη, έχοντας τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο της στο παρκέ τους Ζέλικο Ρεμπράτσα και Χένρι Γουίλιαμς (αλλά και Πίτις, Ρουσκόνι, Μπονόρα, σκόνταψε πάνω στην ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη , που πανηγύρισε την πρόκρισή της στον τελικό (69-66). Το εκτός ισορροπίας τρίποντο του Μπάνε Πρέλεβιτς στο 39 και κάτι, έχει μείνει στην ιστορία

Δυο χρόνια πριν (1996) ο Στόικο Βράνκοβιτς είχε κόψει το σουτ του Ζέλικο Ρεμπράτσα και ο Παναθηναϊκός με 2-1 νίκες περνούσε στο φάιναλ-φορ του Παρισιού, όπου κατέκτησε και τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο

Τα κλειδιά στην "άλλη" Τρεβίζο

Με το μπάσκετ ασχολήθηκε ένθερμα ο Τζιλμπέρτο Μπενετόν, που πρωτοστάτησε μάλιστα μαζί με τον Σωκράτη Κόκκαλη στη δημιουργία της Euroleague, όταν όμως ξέσπασε η οικονομική κρίση και η εταιρεία αντιμετώπισε τεράστια χρέη, η οικογένεια Μπενετόν αποφάσισε να αποσυρθεί από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Άφηνε βέβαια πίσω της ένα κλειστό γήπεδο (το Παλαβέρντε) και το εντυπωσιακό αθλητικό κέντρο Ghirada, που εγκαινιάστηκε το 1982.

Η ιδρυτική συνέλευση της Universo Treviso με τη νέα της μορφή. Στο κέντρο (με τα γυαλιά) ο πρόεδρος και πρώην μπασκετμπολίστας Πάολο Βατσόλερ και αριστερά ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα, πρώτος G.M της ομάδας
Η ιδρυτική συνέλευση της Universo Treviso με τη νέα της μορφή. Στο κέντρο (με τα γυαλιά) ο πρόεδρος και πρώην μπασκετμπολίστας Πάολο Βατσόλερ και αριστερά ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα, πρώτος G.M της ομάδας TREVISOBASKET.IT

Το καλοκαίρι του 2012 μετά από τρεις δεκαετίες οι Μπενετόν έφευγαν από το μπάσκετ, προετοιμάζοντας όμως και την επόμενη μέρα, καθώς εκχώρησαν τα δικαιώματα τους στην τοπική ομάδα του Τρεβίζο, που λίγο αργότερα θα ονομαζόταν Universo Treviso. Ήδη, βέβαια, είχαν ενδιαφερθεί για την ανασυγκρότηση του μπάσκετ της πόλης, τοπικοί επιχειρηματίες και σπόνσορες, αλλά και δυο άλλοτε διεθνείς Ιταλοί μπασκετμπολίστες, ο Ρικάρντο Πίτις και ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα που ανέλαβαν διοικητικές θέσεις.

Η ιταλική ομοσπονδία απέρριψε το αίτημα της νεοσύστατης ομάδας του Τρεβίζο να παίξει (αντί της Μπενετόν) στην Serie A, με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο αποτελούσε ευθεία παράβαση κανονισμών, αλλά δημιουργούσε και δεδικασμένο, αφού οποιαδήποτε ομάδα με χρέη θα μπορούσε να διαλυθεί δίνοντας σε κάποια άλλη το δικαίωμα συμμετοχής στη μεγάλη κατηγορία (οι Ιταλοί δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ελληνικές ευρεσιτεχνίες που σώζουν σωματεία, αλλάζουν ΑΦΜ καμιά φορά ονόματα και εμβλήματα των συλλόγων).

Έτσι η Universo Treviso ξεκίνησε το 2012 τη διαδρομή της από την ερασιτεχνική Promozione, 7η κατηγορία της Ιταλίας. Η Μπενετόν, της είχε εκχωρήσει ολόκληρη την ομάδα κάτω των 19 και πολλά στελέχη του προσωπικού της, ώστε σιγά-σιγά το κλαμπ να μεγαλώσει και μετά από εφτά χρόνια (τον Ιούνιο του 2019) να κερδίσει την άνοδό του στην Legabasket. Την επαγγελματική κατηγορία μπάσκετ της Ιταλίας.

Πέρσι η ομάδα του Τρεβίζο κατέλαβε την 6η θέση του πρωταθλήματος (ρεκόρ 14-14) και δήλωσε συμμετοχή στο BCL της φετινής σεζόν, όπου ήδη μετράει μια νίκη (επί της Ρίγα με 91-85). Στο ιταλικό πρωτάθλημα η Nutribullet (όπως είναι ο νέος σπόνσορας της) Treviso σε τρεις αγωνιστικές έχει 2 νίκες και 1 ήττα, ενώ στον πάγκο της παραμένει ο Μαξ Μενέτι, ένας από τους πιο εξελίξιμους νέους προπονητές στην Ιταλία.

Αυτή είναι η νέα ομάδα μπάσκετ του Τρεβίζο. Με χρώματα μπλε-άσπρο και πορτοκαλί και μοναδική σύνδεση, πλέον, με την Μπενετόν το γήπεδο, όπου αγωνίζεται. Το ιστορικό Παλαβέρντε, δηλαδή, που όταν εγκαινιάστηκε το 1983 είχε θεωρηθεί ως ένα από τα πιο συγχρονα κλειστά γήπεδα της Ευρώπης. Όσο για την οικογένεια Μπενετόν, ναι μεν αποσύρθηκε από το επαγγελματικό μπάσκετ, καλλιεργεί όμως το σπορ μέσω την ακαδημιών της, φροντίζοντας τις υποδομές και το ευ ζειν της νεολαίας της πόλης που γέννησε ένα μεγάλο κομμάτι της ιταλικής μόδας και σίγουρα του ιταλικού μπάσκετ.

TAGS ΑΕΚ BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ