ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Η Αν Λορ Ζεσέρ στο SPORT24: "O Ζαν-Σαρλ μού λέει ηρέμησε, παίζουμε για την πλάκα και εγώ τρελαίνομαι"

Η Αν Λορ Ζεσέρ χαμογελάει στο φακό του SPORT24 στην ηλιόλουστη παραλία της Βούλας
Η Αν Λορ Ζεσέρ χαμογελάει στο φακό του SPORT24 στην ηλιόλουστη παραλία της Βούλας PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Πολλοί την γνωρίζουν ως την σύντροφο του Λιβιό Ζαν-Σαρλ, του Γάλλου φόργουορντ του Ολυμπιακού. Η Αν Λορ Ζεζέρ με καριέρα στα παρκέ της Γαλλίας συνεχίζει το μπάσκετ στη χώρα μας με τα χρώματα του Πρωτέα Βούλας στην Α2 γυναικών. Το SPORT24 τη συνάντησε και μίλησε μαζί της για το νέο αγωνιστικό κεφάλαιο στην καριέρα της, τις συμβουλές που δίνει στον άντρα της αλλά και το μονό που παίζουν κάθε καλοκαίρι.

Το ρόστερ του Πρωτέα Βούλας στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αθηναϊκό είχε ένα ξένο όνομα, ένα όνομα που δεν γνωρίζαμε στα ελληνικά γήπεδα και που μάλιστα είχε σημειώσει 14 πόντους σε εκείνο το ματς. Πρόκειται για την Αν Λορ Ζεσέρ, την 30χρονη Γαλλίδα σέντερ που πολλοί ίσως γνωρίζουν σαν την σύντροφο του Γάλλου φόργουορντ του Ολυμπιακού, Λιβιό Ζαν-Σαρλ.

Η πανύψηλη αθλήτρια έχει χαράξει τη δική της πορεία στα παρκέ της Γαλλίας και πλέον κοσμεί τα γήπεδα της Α2 γυναικών με τα χρώματα του Πρωτέα. Η Αν Λορ Ζεσέρ υποδέχτηκε το SPORT24 στην γειτονιά της και παρέα με τον γιο της μίλησε για το νέο ξεκίνημα στην καριέρα της που συμβαδίζει απόλυτα με τις προτεραιότητές της. Αποκάλυψε τις αγωνιστικές και ψυχολογικές συμβουλές που δίνει στον άντρα της και στάθηκε στο άκρως ανταγωνιστικό της πρόσωπο που μετατρέπει τα μονά που παίζουν το καλοκαίρι σε επικές μάχες.

Συνέντευξη στη Βάλια Πηλιανίδη

Ο Πρωτέας Βούλας μπήκε απροσδόκητα στη ζωή της όταν περπάταγε τυχαία με τον γιο της έξω από το γυμναστήριο, μπήκε μέσα και παρακολούθησε τον αγώνα των γυναικών. Το φιλικό κλίμα, το χαμόγελο των ανθρώπων της ομάδας και η αγάπη της για το μπάσκετ ήταν αρκετά ώστε να επιστρέψει στις προπονήσεις μετά από την εγκυμοσύνη της.

"Ξεκίνησα τις προπονήσεις τον Οκτώβρη κατά τύχη. Ήθελα να αρχίσω να προπονούμαι και πάλι μετά την εγκυμοσύνη μου και ρώτησα αν υπήρχαν ομάδες εδώ κοντά. Μία μέρα περπάταγα με τον γιο μου και είδα το γυμναστήριο της Βούλας. Μπήκα μέσα και είδα πως έπαιζαν μπάσκετ, είχε αγώνα. Αμέσως μετά το ματς μίλησα με τον προπονητή και μου είπε να πάω σε μία προπόνηση για να με δει.

Η Αν Λορ Ζεσέρ με την συντάκτρια του SPORT24 Βάλια Πηλιανίδη
Η Αν Λορ Ζεσέρ με την συντάκτρια του SPORT24 Βάλια Πηλιανίδη PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Έκανα τις πρώτες μου προπονήσεις και αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το πόσο φιλικές ήταν όλες οι κοπέλες. Νομίζω είναι και θέμα νοοτροπίας εδώ στην Ελλάδα, όλοι τους είναι πολύ φιλικοί αλλά μου έκανε πολύ καλή εντύπωση το πόσο γρήγορα με αγκάλιασαν τα κορίτσια στην ομάδα. Στη συνέχεια γνώρισα τον πρόεδρο και τους υπεύθυνους και κάπως έτσι ξεκίνησα. Το καλό ήταν ότι μπορούσα να παίξω, μιας και λόγω του άντρα μου που αγωνίζεται στον Ολυμπιακό, θεωρητικά βρίσκομαι στη χώρα για επαγγελματικούς λόγους. Αυτό φυσικά είναι διαφορετικό από τη Γαλλία καθώς εκεί δεν έχει σημασία τι εθνικότητας είσαι, μπορείς ελεύθερα να αγωνιστείς.

Στην αρχή προβληματίστηκα γιατί άκουγα από γνωστούς μου ότι ίσως δεν καταφέρω να παίξω επειδή δεν είμαι Ελληνίδα, αλλά πήρα επιβεβαίωση από την ομάδα πως δεν θα υπάρχει πρόβλημα".

Η Α2 ήταν μία εύκολη επιλογή για την ίδια καθώς σε αυτή την κατηγορία μπορεί να συνδυάσει την αγάπη της για το μπάσκετ παράλληλα με τις υποχρεώσεις της ως μητέρα και σύζυγος. Το δέλεαρ της Α1 γυναικών είναι πάντα μεγάλο αλλά οι προτεραιότητές της πλέον είναι διαφορετικές.

"Πρώτα απ όλα, λόγω του γιου μου δεν μπορώ να λείπω τόσο πολύ από το σπίτι. Οι ομάδες της Α1 έχουν μεγάλες απαιτήσεις και πρέπει να αφιερώσεις αρκετό χρόνο. Εγώ λόγω της οικογένειάς μου δεν ήθελα να απουσιάζω τόσο πολύ από το σπίτι. Για εμένα η Α2 γυναικών και η Βούλα μου ταίριαξαν. Ήταν ό,τι έπρεπε βάσει και του χρόνου που μπορούσα να διαθέσω.

Η Αν Λορ Ζεσέρ φωτογραφίζεται για το SPORT24 στην παραλία της Βούλας
Η Αν Λορ Ζεσέρ φωτογραφίζεται για το SPORT24 στην παραλία της Βούλας PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Το να μπορέσω να συνδυάσω το μπάσκετ με την οικογένειά μου είναι λίγο δύσκολο, είναι μία πρόκληση. Προτεραιότητά μου φυσικά είναι ο άντρας μου και ο γιος μας και μετά το μπάσκετ. Πλέον απομένουν περίπου 5-6 παιχνίδια με την ομάδα της Βούλας μέχρι να τελειώσει η χρονιά τον Απρίλη, επομένως έχω πει στον άντρα μου πως γι αυτό το διάστημα θέλω να παίζω κάθε Σαββατοκύριακο στους αγώνες γιατί το έχω ανάγκη.

Όταν έμεινα έγκυος ήμουν πολύ χαρούμενη γιατί τότε ήταν που ξέσπασε ο κορονοϊός και όλη η δράση στο μπάσκετ είχε σταματήσει. Ήρθε την καλύτερη στιγμή γιατί δεν σκεφτόμουν ότι αφήνω το μπάσκετ πίσω. Πλέον είμαι πολύ χαρούμενη που επέστρεψα και κάνω αυτό που αγαπώ χωρίς να παραμελώ την οικογένειά μου".

Ο Πρωτέας Βούλας και η υποστήριξη του συλλόγου

Και στο οργανωτικό κομμάτι ωστόσο, η Αν Λορ Ζεσέρ φαίνεται πως είναι απόλυτα ικανοποιημένη με όσα η ομάδα της παρέχει αλλά και το αγωνιστικό επίπεδο που όπως παραδέχτηκε διαφέρει ελάχιστα από αυτό στη Γαλλία.

"Υπάρχει καλή οργάνωση στη Βούλα. Δεν διαφέρει πολύ και από το πρωτάθλημα και την ομάδα που ήμουν στη Γαλλία. Μου αρέσει πολύ το γεγονός ότι βλέπουν την ομάδα σαν μία οικογένεια. Μπορεί να μην μιλάω την ίδια γλώσσα με τα κορίτσια, μπορεί να είμαι η μοναδική ξένη αλλά όλες είναι πολύ φιλικές μαζί μου και με βοηθούν σε κάθε προπόνηση.

Η Αν Λορ Ζεσέρ χαμογελάει στον φακό του SPORT24
Η Αν Λορ Ζεσέρ χαμογελάει στον φακό του SPORT24 PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Το επίπεδο είναι καλό γιατί και εγώ μετά την εγκυμοσύνη μου χρειαζόμουν χρόνο για να επιστρέψω αγωνιστικά. Επομένως, αν σκεφτεί κανείς ότι λόγω της γέννησης του γιου μου είχα πολύ καιρό να προπονηθώ και να αγωνιστώ, θεωρώ πως το επίπεδο της ομάδας είναι ιδανικό για εμένα ώστε να επιστρέψω σταδιακά σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Προπονούμαι περίπου 2-3 φορές την εβδομάδα συνεπώς είναι το ιδανικό για να βρω και πάλι τη φόρμα και τον ρυθμό μου χωρίς να πιέσω το σώμα μου. Είμαι πολύ χαρούμενη που οι άνθρωποι του Πρωτέα μού άνοιξαν την αγκαλιά τους γιατί τόσο το κλίμα της ομάδας όσο και το επίπεδο είναι πολύ καλά.

Μάλιστα η ομάδα με έχει βοηθήσει πολύ έως τώρα γιατί όταν αντιμετώπιζα ένα προσωπικό πρόβλημα έδειξαν μεγάλη κατανόηση. Γενικά ο αθλητισμός με βοήθησε πολύ όταν είχα περίπλοκες στιγμές στην καριέρα μου".

Και με τα κορίτσια στην ομάδα υπάρχει καλή χημεία καθώς οι ηλικίες είναι διαφορετικές. Υπάρχουν κοπέλες που είναι περίπου 16-17 χρονών, υπάρχουν άλλες που είναι κοντά στα 30 - όσο είμαι εγώ- και μερικές λίγο πιο μεγάλες. Στην αρχή νόμιζα πως θα ήμουν η μεγαλύτερη αλλά υπάρχουν όλες οι ηλικίες στην ομάδα μας και θεωρώ πως είναι καλό".

Θα ήθελα να μείνω εδώ και την επόμενη σεζόν, αγαπώ την Ελλάδα

Όσο για το αν θα ήθελε να παραμείνει στην ομάδα της Βούλας σε περίπτωση που ο σύλλογος πετύχει την άνοδο στην Α1 κατηγορία, η απάντηση ήταν απόλυτη.

"Στόχος μου είναι να αγωνιστώ στα επόμενα ματς και να βοηθήσω την ομάδα να ανέβει κατηγορία, να πάει στην Α1 γυναικών. Αν μείνω του χρόνου και είμαι στην Ελλάδα θα ήθελα να παραμείνω στον Πρωτέα Βούλας και να ενισχύσω την ομάδα στην Α1. Θα ήθελα πολύ να μείνω εδώ και την επόμενη σεζόν, αγαπώ πολύ την Ελλάδα".

Η Αν Λορ Ζεσέρ κατά τη διάρκεια της φωτογράφισής της για το SPORT24
Η Αν Λορ Ζεσέρ κατά τη διάρκεια της φωτογράφισής της για το SPORT24 PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Μπορεί το διάστημα που έχει αγωνιστεί στην χώρα μας να μην είναι μεγάλο, ωστόσο είναι ικανό για να διαπιστώσει πως η Ελλάδα έχει ταλέντο στο μπάσκετ γυναικών.

"Τα κορίτσια έχουν ταλέντο, ναι. Έχουν κίνητρο, ταλέντο και είναι αθλητικές. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός παιδιών για να αγωνιστεί. Στην ομάδα έχουμε δύο κοπέλες που αγωνίζονται στην Εθνική. Υπάρχουν οι βάσεις απλά ο αριθμός των κοριτσιών δεν είναι πολύ μεγάλος"

Ο Λιβιό με υποστήριξε όταν του είπα ότι ήθελα να αγωνιστώ ξανά, τον συμβουλεύω συχνά

Η υποστήριξη από τον σύντροφό της δεν της έλειψε. Μάλιστα όπως παραδέχτηκε, η επιστροφή της στα γήπεδα ήταν κάτι που ο Λιβιο Ζαν-Σαρλ περίμενε, ήταν κάτι που γνώριζε ήδη.

"Με τον Λιβιό γνωριστήκαμε όταν παίζαμε και οι δύο στη Βιλερμπάν, εκείνος για την πρώτη ανδρική ομάδα, εγώ για την γυναικεία. Μιλάγαμε την ίδια γλώσσα και αυτή ήταν το μπάσκετ επομένως ταιριάξαμε αμέσως. Όταν του είπα πως θα αγωνιστώ νομίζω ότι το ήξερε ήδη. Δεν έμεινε έκπληκτος, το δέχτηκε και με υποστήριξε αμέσως. Μάλιστα όταν ξεκίνησα τις προπονήσεις ο Λιβιό είχε έρθει στο γήπεδο".

Το μπάσκετ είναι αυτό που τους ενώνει αλλά και το κύριο θέμα συζήτησης στο σπίτι τους. Μάλιστα η Αν Λορ Ζεσέρ παραδέχτηκε πως συμβουλεύει ψυχολογικά τον φόργουορντ του Ολυμπιακού, παροτρύνοντάς τον να παίξει πιο επιθετικά και να σκεφτεί το καλό του.

"Φυσικά και μιλάμε για μπάσκετ. Το μπάσκετ είναι η ζωή μας. Κάθε μέρα έχει εκείνος προπονήσεις, μερικές φορές έχω και εγώ επομένως συζητάμε μετά πώς πήγε η προπόνηση. Όταν εκείνος έχει αγώνα μιλάμε κάθε φορά μετά το ματς και μερικές φορές τυχαίνει και του λέω ‘γιατί δεν πήρες τα σουτ’.

Η Αν Λορ Ζεσέρ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο SPORT24 και τη Βάλια Πηλιανίδη
Η Αν Λορ Ζεσέρ κατά τη διάρκεια της συνέντευξής της στο SPORT24 και τη Βάλια Πηλιανίδη PHOTO BY: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY


Μιλάμε για τις ομάδες μας αλλά δεν βλέπουμε όλα τα παιχνίδια της EuroLeague ή του ΝΒΑ. Πολλές φορές ο Λιβιό παριστάνει τον προπονητή και μου εξηγεί κάποια συστήματα επειδή έχει μεγαλύτερη τεχνική κατάρτιση από εμένα. Τον συμβουλεύω συχνά αλλά όχι τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο στο ψυχολογικό. Πολλές φορές τον παροτρύνω να πάρει τα σουτ. Ο Λιβιό παίζει για την ομάδα, βάζει το καλό της ομάδας πάνω απ όλα και πολλές φορές του λέω ‘παίξε για εσένα’. Στον Ολυμπιακό υπάρχουν πολλοί καλοί παίκτες και αν δεν αρπάξει τις ευκαιρίες που του δίνονται δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει παραπάνω χρόνο".

Το μονό με τον Λιβιό τα καλοκαίρια

Τέλος, η πανύψηλη σέντερ του Πρωτέα Βούλας παραδέχτηκε πως τα καλοκαίρια της με τον σύντροφό της είναι αφιερωμένα στο μπάσκετ και στα... μονά που παίζουν μεταξύ τους. Μάχες στις οποίες ο ανταγωνισμός υπάρχει αλλά συνήθως βρίσκουν νικητή τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ.

"Το καλοκαίρι παίζουμε μερικές φορές με τον άντρα μου ένας εναντίον ενός. Βέβαια αυτό δεν πάει πολύ καλά για εκείνον γιατί είμαι πολύ ανταγωνιστική, δεν μου αρέσει να χάνω. Παίζω για να κερδίζω ενώ εκείνος παίζει για να περάσει καλά. Συχνά μου λέει 'ηρέμησε, παίζουμε για την πλάκα μας' και εγώ τρελαίνομαι. Βέβαια στο τέλος τις περισσότερες φορές χάνω, αλλά έχει πλάκα. Μας αρέσει να έχουμε το μπάσκετ στην ζωή μας. Συζητάμε για τα πλάνα της επόμενης σεζόν καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα την οικογένεια. Δεν ξέρουμε κάθε φορά πού θα μας βρει η επόμενη αγωνιστική χρονιά. Εγώ εύχομαι να βρισκόμαστε και του χρόνου στην Ελλάδα."

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ELITE LEAGUE Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ