ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Η νύχτα που ο Greek Freak έγραψε ιστορία

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγκαλιά με τα τρόπαιά του
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αγκαλιά με τα τρόπαιά του AP PHOTO/PAUL SANCYA

Πώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έφτασε μέχρι τη θέωση. Οι 50 πόντοι στον έκτο τελικό με τους Σανς και ο τίτλος του NBA Finals MVP.

Έως την 20η Ιουλίου του 2021 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ήδη πάρα πολλά.

Ήταν πάνω απ' όλα δις MVP της κανονικής περιόδου (2019, 2020). Παράλληλα όμως ήταν πέντε φορές All Star (2017-2021, ως αρχηγός μάλιστα), ήταν τρεις φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας του ΝΒΑ (2019-2021), ήταν μία φορά ο κορυφαίος αμυντικός (2020) και άλλη μια ο πιο βελτιωμένος παίκτης (2017).

Καθένα από τα ατομικά επιτεύγματά του Greek Freak ζύγιζε πάρα πολλά κιλά. Σε κάθε άλλη περίπτωση θ' αρκούσαν για την ένταξή του στην κάστα των μεγάλων. Στις ΗΠΑ απαιτούσαν κι άλλα για να (παρα)δεχθούν ότι ανήκει στην ελίτ του σπορ. Ότι δεν υπολείπεται των υπόλοιπων αστέρων. Ότι είναι, πράγματι, ξεχωριστός.

Τον έκριναν πάντα αυστηρότερα από τους άλλους. Υποστήριζαν ότι δεν κουβαλά τη στόφα του ηγέτη. Ότι του λείπει ο χαρακτήρας. Του ζητούσαν να οδηγήσει τους Μπακς στην κορυφή, όπως είχε κάνει ο Τζαμπάρ και ο Ρόμπερτσον πριν από 50 χρόνια. Ειδάλλως θα παράμενε απλώς ένας πολύ καλός παίκτης με τρωτά σημεία.

Κάθε σκληρή λέξη κι ένα κίνητρο. Κάθε άδικη αξιολόγηση και μια σπρωξιά προς τα εμπρός.

Τη βραδιά της 20ης Ιουλίου στο Fiserv Forum ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σφράγισε, οριστικά, κάθε (ανοικτό) στόμα. Οι 50 πόντοι του για το 105-98 επί των Σανς στο έκτο παιχνίδι των Τελικών και η τέταρτη νίκη των Μπακς σίγησαν μεμιάς τους κήνσορές του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς του ΝΒΑ. Με τον ίδιο να κρατά τα δύο τρόπαια, αφού συγχρόνως αναδείχθηκε MVP της τελικής σειράς, όλος ο κόσμος ήταν στα πόδια του.

Η εμφάνισή του ήταν πέρα από συγκλονιστική. Από εκείνες που, αναντίρρητα, καταλαμβάνουν μεμονωμένο χώρο στην ιστορία και λειτουργούν ως ξεχωριστά σημεία αναφοράς με την πάροδο των ετών.

Ήταν η βραδιά του και δεν θα την ξόδευε. Ο Κρις Πολ, ο Ντέβιν Μπούκερ και ο Τζάε Κράουντερ ήθελαν πολύ να του καταστρέψουν το πάρτι. Να τραβήξουν το χέρι του από το βάζο με το μέλι και να μην τον αφήσουν να το γλείψει.

Οι Σανς προηγήθηκαν 49-42 στην έναρξη της τρίτης περιόδου. Δεν είχαν προβλέψει την έκρηξή του. Δεν μπορούσαν να την προβλέψουν. Ο Γιάννης είχε 20 πόντους στο 12λεπτο που ανέτρεψε την ιστορία. Καλάθι-καλάθι. Ένα τρίποντό του ήταν η αφετηρία.

Έσκιζε τις σελίδες και την έγραφε από την πρώτη-πρώτη λέξη. Με γράμμα κεφαλαίο. Οι συμπαίκτες του ήταν τρομερά άστοχοι, η πίεση τούς βάραινε τις πλάτες του, λύγιζε τα γόνατά τους. Αδυνατούσαν να διαχειριστούν το "πρέπει" ενός τίτλου στο Μιλγουόκι. Τον ίδιο όχι. Ποτέ. Σε κανένα σημείο του αγώνα. Έβγαζε τις άμυνες που δεν κατάφερναν οι άλλοι, ολοκλήρωνε τις επιθέσεις που έδιναν αυτοπεποίθηση. Ασυναγώνιστος με ή χωρίς την μπάλα στα χέρια.

Το 100-92 των Ελαφιών ήταν ολόδικό του επίτευγμα. Είχε φτάσει τους 49 πόντους σ' εκείνο το σημείο του ματς. Έναν λιγότερο από τους μισούς των Μπακς. Έκλεισε με στρογγυλούς 50. Από 16/25 σουτ και 17/19 βολές. Είχε ακόμη 14 ριμπάουντ, 5 κοψίματα και 2 ασίστ. Σε σχεδόν 43 λεπτά συμμετοχής.

Είχαν προηγηθεί οι (συμβατικοί) 20 στον πρώτο τελικό. Ερχόταν από τον τραυματισμό του και ήταν συντηρητικός. Όλη η ομάδα ήταν μουδιασμένη. Συνέχισε με 42, αλλά το 2-0 των Σανς στο Φίνιξ στρίμωχνε τους Μπακς στα σχοινιά. Επέστρεψε με 41 για να ζωντανέψει την ελπίδα. Χάρισε άλλους 26 στην ισοφάριση και ανέβηκε στους 32 του πέμπτου τελικού. Προτού από τον τερματικό σταθμό των 50. Στα 5/6 ματς τελείωσε με double-double.

Μόνο δύο φορές στη σεζόν ήταν μονοψήφιος σε πόντους. Μόνο τρεις είχε λιγότερα από 5 ριμπάουντ. Σε 20 εξ αυτών σκόραρε τουλάχιστον 30. Σε άλλα 40 ματς μάζεψε τουλάχιστον 10.

Ήταν ο απόλυτος. Για μια βραδιά. Για πάντα.

Το SPORT24 στο Μιλγουόκι

Ο διαπιστευμένος δημοσιογράφος της ομάδας του SPORT24, Χάρης Σταύρου, βρίσκεται στο Μιλγουόκι για να μεταφέρει τον παλμό από τις εντός έδρας αναμετρήσεις των Μπακς με τους Μάβερικς για την preseason και τους Νετς για την πρεμιέρα της νέας σεζόν, πριν από την έναρξη της οποίας θα δοθούν στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους συμπαίκτες του τα δαχτυλίδια των πρωταθλητών.

Χορηγός της αποστολής στις ΗΠΑ ο ιταλικός και παγκόσμιος κολοσσός Mapei, με τα κορυφαία υλικά για την κατασκευή. Όταν περνάμε μπροστά από ένα εντυπωσιακό σπίτι, το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω. Όταν μένουμε σε αυτό το σπίτι το θαυμάζουμε από κάτω μέχρι πάνω, εάν έχει στεγάνωση Mapei! Η Mapei προσφέρει μια ευρεία γκάμα στεγανωτικών προϊόντων για υπόγειους χώρους, συνεχίζει με τους ορόφους και φτάνει στις ταράτσες με κορυφαία προϊόντα στεγάνωσης για ψυχρές και πράσινες οροφές. Υλικά για την κατασκευή Mapei. Στα καταστήματα δομικών υλικών και ειδών υγιεινής και στο mapei.gr.

TAGS ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ