NBA

Αντετοκούνμπο: Η μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που εκτελεί βολές

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκτελεί ελεύθερη βολή σε αγωνα Μπακς - Μάβερικς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εκτελεί ελεύθερη βολή σε αγωνα Μπακς - Μάβερικς PRINTSCREEN SPORT24.GR

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο άλλαξε τον τρόπο που εκτελεί ελεύθερες βολές. Η μηχανική του στο σουτ άλλαξε και είχε αποτέλεσμα. Γιατί όμως το έκανε αυτό; Ο Στέφανος Μακρής αναλύει την νέα τεχνική του και τους λόγους πίσω από αυτή την αλλαγή.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν το γνωστό... ασταμάτητο φορτηγό στο φιλικό των Μπακς με τους Μάβερικς στην ήττα της ομάδας του με 102-112, έχοντας 25 πόντους και 10 ριμπάουντ. Ήταν ωστόσο κάτι άλλο που τράβηξε την προσοχή.

Όποιος παρακολούθησε τον αγώνα και ήταν αρκετά παρατηρητικός – και ο Χάρης Σταύρου ήταν – πρέπει να πρόσεξε κάτι: Ο σταρ των Μπακς άλλαξε τρόπο που εκτελεί ελεύθερες βολές. Η ρουτίνα που ακολουθεί και η κίνηση που έκανε ήταν διαφορετική. Πλέον μετά τις καθιερωμένες ντρίμπλες (που είναι από 5 έως 7) φέρνει την μπάλα στον δεξιό γοφό πριν σουτάρει, ενώ μέχρι πέρυσι την έφερνε μπροστά του:

Αυτή η λεπτομέρεια είναι που ελπίζει να τον βοηθήσει να βελτιώσει ένα από τα ψεγάδια του: Το ποσοστό του στις ελεύθερες βολές, το οποίο πέρυσι έπεσε στο 63.3%, που ήταν με διαφορά το χαμηλότερο της καριέρας του. Το ερώτημα όμως είναι το εξής: Πού αποσκοπεί αυτή η νέα αλλαγή στον τρόπο που εκτελεί βολές; Η απάντηση έχει πραγματικό ενδιαφέρον.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΡΟΥΤΙΝΑ

Ο Γιάννης έχει αλλάξει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια τον τρόπο που εκτελεί βολές, μέχρι να καταλήξει στην μηχανική που είχε μέχρι πρόσφατα. Το πρόβλημά του ωστόσο ήταν ότι πολύ συχνά άλλαζε τον τρόπο με τον οποίο ολοκλήρωνε την κίνηση. Δεν είχε συνέπεια σε αυτό, με αποτέλεσμα συχνά το δεξί του χέρι – αυτό που σουτάρει δηλαδή – να φεύγει πλάγια στο τέλος της κίνησης, αλλάζοντας πορεία στην μπάλα.

Στο VIDEO που παρατίθεται, αυτό το πρόβλημα φαίνεται ξεκάθαρα στην πρώτη βολή που εκτελεί ο Γιάννης σε έναν αγώνα της σεζόν 2018/19 κόντρα στους Ράπτορς, γεγονός στο οποίο βοηθάει και ότι ο σκηνοθέτης επέλεξε να δείξει την πρώτη βολή από την κάμερα του ταμπλό. Αν λοιπόν δει κάποιος μόνο το χέρι του Γιάννη, θα διαπιστώσει ότι ο δεξιός του αγκώνας αρχικά είναι λίγο πιο έξω και τελευταία στιγμή το χέρι του πηγαίνει λίγο πιο δεξιά, με αποτέλεσμα να κάνει air-ball:

Ένας βασικός κανόνας στις ελεύθερες βολές, τον οποίο τηρούν όλοι οι καλοί σουτέρ, είναι ότι πρέπει η κίνηση που κάνουν να είναι ίδια σε κάθε σουτ. Με αυτό τον τρόπο το σώμα αποκτάει μυϊκή μνήμη και έτσι σε κατάσταση αγώνα – όταν οι σφυγμοί είναι στο κόκκινο και υπάρχει κούραση – απλώς ακολουθει την ίδια ρουτίνα. Στην περίπτωση του Γιάννη αυτό δεν ίσχυε πάντα, αφού συχνά άλλαζε τον τρόπο που ολοκλήρωνε την κίνηση του σουτ στην πρώτη βολή σε σχέση με την δεύτερη. Αυτό φαίνεται και σε ένα VIDEO από έναν αγώνα κόντρα στους Λέικερς την σεζόν 2017/18, έστω και από κάμερα ενός φιλάθλου, όπου αν παρατηρήσει κάποιος το δεξί του χέρι στις δύο βολές, θα δει ότι στην πρώτη καταλήγει να κοιτάζει το καλάθι, ενώ στην δεύτερη δείχνει προς τα έξω. Καθόλου τυχαία, η δεύτερη βολή ήταν άστοχη.

ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΔΕΞΙ ΧΕΡΙ

Ωραία όλα αυτά θα πει κάποιος. Το θέμα όμως είναι τι είναι αυτό που άλλαξε τώρα στην ρουτίνα του και τον τρόπο που εκτελεί την κίνηση και γιατί το κάνει; Η απάντηση έρχεται πάλι μέσα από την μυϊκή μνήμη που θέλει να αποκτήσει ο Γιάννης, αλλά και την προσπάθειά του να... ευθυγραμμίσει το χέρι του όταν εκτελεί βολές.

Ο λόγος λοιπόν που ο Γιάννης πλέον φέρνει την μπάλα κοντά στον γοφό του είναι για να “θυμίσει” στο σώμα του να κρατήσει τον αγκώνα του σε ευθεία με το καλάθι. Να μην τον δει δηλαδή να “πετάγεται” λίγο πιο δεξιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το χέρι του να είναι πλέον σε απόλυτη ευθυγράμμιση με το σώμα του, αλλά και το καλάθι. Την στιγμή λοιπόν που αρχίζει να εκτελεί την κίνηση, το χέρι του δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να σηκωθεί κάθετα προς το έδαφος και άρα όταν φτάσει στο ψηλότερο σημείο θα είναι ευθεία και δεν θα φεύγει ο καρπός του πιο δεξιά. Το VIDEO με την πρώτη βολή που εκτέλεσε κόντρα στους Μάβερικς δείχνει ξεκάθαρα αυτή την λογική, αφού υπάρχει ροή και απόλυτος συγχρονισμός στην κίνησή του.

Ο Γιάννης συνέχισε στην ίδια λογική σε όλο τον αγώνα. Μερικές ντρίμπλες, η μπάλα στο ύψος του γοφού με τον αγκώνα λίγο πιο πίσω και στο τέλος ολοκληρωμένη κίνηση με το χέρι σε απόλυτη ευθεία. Μία φορά ξέφυγε μόνο. Στην τρίτη βολή που εκτέλεσε,όταν το δεξί του χέρι πήγε λίγο πιο δεξιά. Ήταν και η μοναδική βολή από τις εφτά που εκτέλεσε στην οποία αστόχησε.

Στο τελευταίο VIDEO που παρατίθεται, περιλαμβάνονται και οι 7 βολές που εκτέλεσε ο “Gree Freak”, από διαφορετικές λήψεις μάλιστα, οπότε αν κάποιος είναι παρατηρητικός μπορεί να δει όλα αυτά τα οποία αναλύθηκαν.

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

Είναι σαφές ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει σταματήσει να δουλεύει το παιχνίδι του, προκειμένου να καλύψει τα ψεγάδια του. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αλλάξει τόσες φορές ρουτίνα στις βολές και δοκιμάζει τώρα κάτι καινούριο. Ενδεχομένως στον επόμενο αγώνα των Μπακς να δούμε κάποια διαφορετική ρουτίνα στην προσπάθειά του να βρει αυτό που του ταιριάζει περισσότερο και παράλληλα έχει αποτέλεσμα.

Είναι σαφές βέβαια ότι αυτή η νέα τεχνική που χρησιμοποιεί ο Γιάννης δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε κατάσταση που η μπάλα είναι “ζωντανή”, όταν δηλαδή υπάρχει δράση στο παιχνίδι και πρέπει να σουτάρει υπό την πίεση ενός αντιπάλου. Δεν γίνεται σε τέτοιες καταστάσεις να φέρει την μπάλα μέχρι τον γοφό του πριν σουτάρει, αφού η εκτέλεσή του θα γίνει πιο αργή και αυτό θα κάνει πιο απλό να αναχαιτιστεί. Αν ωστόσο μέσα από αυτή την ρουτίνα βελτιώσει τον τρόπο που κινείται ο αγκώνας του ώστε να μην φεύγει συχνά ο καρπός του πλάγια όταν σουτάρει, τότε σε βάθος χρόνου θα έχει την μυϊκή μνήμη για να εφαρμόσει κάτι αντίστοιχο και όταν υπάρχει δράση. Αυτός εξάλλου είναι και ο βασικός στόχος στον δρόμο για την βελτίωσή του ως σουτέρ.

Το μόνο σίγουρο στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι ότι θα συνεχίσει να δουλεύει, να προπονείται και να δοκιμάζει πράγματα για να βελτιωθεί. Το πού θα τον οδηγήσει αυτό δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Προς το παρόν, ο βασικός του στόχος είναι η... ευθυγράμμιση του χεριού του.

TAGS NBA ΗΠΑ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ