EUROLEAGUE

Φύσηξε ''wind of change''

Φύσηξε ''wind of change''

Ένα νέο κεφάλαιο στην καριέρα και στη ζωή του άνοιξε αυτό το καλοκαίρι ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς, ο οποίος πήρε την απόφαση να μετακομίσει από την Νέα Σμύρνη στο Μαρούσι. Ο νεαρός φόργουορντ του Παναθηναϊκού μίλησε στο Euroleague Greece για τις ριζικές αλλαγές που έγιναν στη ζωή του.

Αναμφίβολα το καλοκαίρι που πέρασε άλλαξε τη ζωή του, καθώς για πρώτη φορά το αθλητικό του δελτίο δεν θα βρίσκεται στα γραφεία της ΚΑΕ Πανιώνιος. Ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς μεγάλωσε στην “Πλατεία” και στον Πανιώνιο, όμως το πλήρωμα του χρόνου ήρθε για να ανοίξει τα φτερά του σε ακόμα πιο μεγάλους ουρανούς.

Με όπλα την υπομονή, την επιμονή, την εργατικότητα, την ταπεινότητα και το μπασκετικό DNA (καθότι γιος του αείμνηστου Μπόμπαν) κατάφερε το καλοκαίρι να πείσει ότι αξίζει μία θέση στο ρόστερ του εξάκις πρωταθλητή Ευρώπης, Παναθηναϊκού. Για πολλούς αυτό και μόνο θα αρκούσε για να εκπληρωθεί το όνειρο ζωής τους, όμως οι φιλοδοξίες του 23χρονου φόργουορντ πάνε πολύ παραπέρα. Τρόπαια, καθιέρωση στον Παναθηναϊκό και στο βάθος ΝΒΑ δείχνουν το προσωπικό ταβάνι ενός παιδιού που έμαθε να στηρίζεται μόνο στη σκληρή δουλειά κι όχι στα λόγια και την προβολή. Ο Γιάνκοβιτς, ο οποίος ξεκίνησε στην βασική πεντάδα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με την Λαμποράλ Κούτσα, μίλησε στο Euroleague Greece για τις πρώτες του εντυπώσεις από τον Παναθηναϊκό, ενώ δεν έκρυψε πως χρειάστηκε αρκετή δουλειά πνευματικά προκειμένου να είναι έτοιμος στην πρώτη του προπόνηση με την καινούρια του ομάδα.

Φύσηξε ''wind of change''
INTIME SPORTS

Για πρώτη φορά η περίοδο της προετοιμασίας σε βρήκε σε άλλη ομάδα και σε άλλο γήπεδο, ποιες ήταν οι σκέψεις σου;

"Ήταν σίγουρα ένα νέο περιβάλλον, όμως μέχρι τώρα το κλίμα είναι τρομερό και όλοι σε βοηθάνε να προσαρμοστείς και να παίξεις μπάσκετ. Το επίπεδο είναι υψηλό. Τα πάντα είναι διαφορετικά κι όλα δουλεύουν σε άλλη κλίμακα. Βέβαια αυτό που με βοήθησε για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο είναι η Νέα Σμύρνη και ο Πανιώνιος. Αν δεν ήταν αυτοί δεν θα έφτανα ποτέ σε αυτό το σημείο".

Την πρώτη ημέρα της προετοιμασίας από συνήθεια δεν ξεκίνησες να πας στο Αρτάκης;

"Από την ώρα που έγινε η μεταγραφή δούλευα στο μυαλό μου και σκεφτόμουν την καινούρια μου ομάδα. Είχα επεξεργαστεί κάποια πράγματα κι έτσι όταν ήρθε η ώρα για την πρώτη προπόνηση ήμουν έτοιμος και συνειδητοποιημένος για το νέο κεφάλαιο της καριέρας μου".

Η εμπειρία της Μέγκα Βιζούρα στην οποία άλλαξες για πρώτη φορά περιβάλλον σε βοήθησε καθόλου σε αυτό το νέο ξεκίνημα;

"Η Μέγκα Βιζούρα δεν ήταν μία αλλαγή τόσο μεγάλης κλίμακας, καθώς ήμουν δανεικός και άνηκα στον Πανιώνιο. Τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα, καθώς είμαι σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης και οι απαιτήσεις είναι ανάλογες. Δουλεύω πολύ να συνηθίσω, να μπω στο κλίμα και να προσαρμοστώ γρήγορα ούτως ώστε να μπορώ να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Παναθηναϊκού".

"Η ομάδα είναι το παν"

Πώς είναι αυτό το μεταβατικό στάδιο όπου ένα παιδί-ταλέντο γίνεται πλέον ένας παίκτης που καλείται να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο;

"Το ταλέντο είναι μέχρι μία συγκεκριμένη ηλικία μετά από εκεί μετράει τι μπορείς να προσφέρεις σε μία ομάδα και ποιες είναι οι ικανότητες σου. Αυτό που πιστεύω είναι ότι με τη δουλειά και με τα προσόντα μπορείς να δημιουργήσεις τις προϋποθέσεις ώστε από ένας ταλαντούχος νέος να κάνεις μία ομάδα να πιστέψει σε εσένα και να θελήσει να βασιστεί πάνω σου".

Έχεις θέσει τους επόμενους προσωπικούς σου στόχους;

"Όντας σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες στην Ευρώπη ο επόμενος στόχος που μπορεί να υπάρχει είναι η Αμερική, όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι βασικός στόχος. Πρώτα θέλω να καταφέρω να βοηθήσω την ομάδα μου να φτάσει στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει. Η ομάδα είναι το παν για κάθε αθλητή και μόνο μέσα από το σύνολο μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Ως άνθρωπος πιστεύω πολύ στην ατομική βελτίωση γιατί μόνο αν προοδεύουν οι μονάδες θα μπορούν να ανεβάζουν επίπεδο και την ομάδα γι’ αυτό και πρώτο μου μέλημα είναι να βελτιωθώ για να βοηθήσω ".

Σκέφτεσαι καθόλου ότι η πρώτη σου παρουσία στην Ευρωλίγκα συμπίπτει με το γεγονός ότι η ομάδα σου είναι εκ των διεκδικητών του τίτλου;

"Έχει μεγάλη διαφορά. Από τον Πανιώνιο είχα μάθει να βάζουμε στόχους και να πρέπει να τους κατακτήσουμε, όμως πλέον αυτό είναι σε άλλη κλίμακα και με άλλο συντελεστή δυσκολίας. Αν θέλεις να σταθείς σε μία μεγάλη ομάδα πρέπει να προσαρμόζεσαι και να μάθεις να ζεις με τον στόχο της κορυφής".

Σε βοηθάει στην προσαρμογή σου το γεγονός ότι υπάρχει στην ομάδα και ο Παππάς;

"Είναι πολύ βασικό ότι πάμε προς το καλύτερο μαζί. Είμαστε δύο παίκτες καινούριοι στην ομάδα και θα πρέπει ο καθένας να δώσει από την πλευρά του αυτό που χρειάζεται και θέλει ο προπονητής".

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ