FINAL FOUR 2022

Final Four 2022: Ο Βασίλιε Μίτσιτς έστειλε την Αναντολού Εφές στον τελικό με το σουτ του 23.1%

Το σουτ του Βασίλιε Μίτσιτς
Το σουτ του Βασίλιε Μίτσιτς PHOTO BY PEDJA MILOSAVLJEVIC / AFP

Ο Βασίλιε Μίτσιτς έστειλε την Αναντολού Εφές στον τελικό της Stark Arena με ένα σουτ, στο οποίο είχε 23.1% ποσοστό ευστοχίας μέχρι το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό. Το SPORT24 γράφει για το "The Shot" του 28χρονου γκαρντ με τη βοήθεια του InStat Scout.

Το τρίποντο του Βασίλιε Μίτσιτς στον ημιτελικό της Stark Arena απέναντι στον Ολυμπιακό θα μνημονεύεται για χρόνια. Όχι μόνο γιατί έδωσε στην Αναντολού Εφές την πρόκριση στον τελικό του Final Four, αλλά κι επειδή αυτό ήρθε στο τέλος του χρόνου, πάνω σε άμυνα. Ο Σάσα Βεζένκοβ έκανε όσα περισσότερα μπορούσε (σ.σ.: ο Κώστας Παπανικολάου χαρακτήρισε ως τρομερή την προσπάθεια του συμπαίκτη του), αλλά στο φινάλε επιβεβαιώθηκε ο άγραφος κανόνας πως η τέλεια επίθεση κερδίζει την τέλεια άμυνα (sic).

Βέβαια, στην προκειμένη περίπτωση το "τέλεια" δεν είναι ακριβές ως επιθετικός προσδιορισμός για την απόφαση του Βασίλιε Μίτσιτς. Θα πει κανείς, μικρή σημασία έχει από την στιγμή που η μπάλα κατέληξε στον στόχο κι η Αναντολού Εφές πήρε το εισιτήριο για τον τελικό απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Γιατί όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως η τέλεια επίθεση; Πολύ απλά γιατί πρόκειται για μια επιλογή στην οποία είχε ποσοστό ευστοχίας που έφτανε στο 23.1% σε παρόμοιες καταστάσεις τη φετινή σεζόν στην EuroLeague. Σύμφωνοι, το επιθετικό ταλέντο, το απρόβλεπτο των κινήσεων και η ικανότητα στην εκτέλεση είναι στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Βασίλιε Μίτσιτς, εν προκειμένω όμως ο τρόπος με τον οποίο επιτέθηκε δεν είναι ο πλέον αποτελεσματικός για εκείνον.

Το Shot Chart του Βασίλιε Μίτσιτς στην EuroLeague σε τρίποντα μετά από side step ή step back
Το Shot Chart του Βασίλιε Μίτσιτς στην EuroLeague σε τρίποντα μετά από side step ή step back INSTAT SCOUT

Δεν το λέμε εμείς, αλλά οι αριθμοί. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο περιφερειακός του Εργκίν Αταμάν είχε 3/13 από την κορυφή του τριπόντου σε αντίστοιχη περίσταση (δηλαδή μετά από ντρίμπλα, είτε με side step είτε με step back), ήτοι εκτελούσε με 23.1% πριν φτάσουμε στην τελευταία κατοχή του ημιτελικού της Stark Arena. Αν μάλιστα περιορίσουμε το χρονικό εύρος αυτής της επιλογής, εστιάζοντας μόνο σε όσα γίνονται στην τελευταία περίοδο και την παράταση, τότε το ποσοστό ευστοχίας/επιτυχίας του 28χρονου γκαρντ μειώνεται ακόμη περισσότερο (είχε 1/6 τρίποντα μετά από side step ή step back πριν από το "The Shot" πάνω στον Σάσα Βεζένκοβ)!

Τι δείχνουν όλα αυτά; Αφενός δικαιολογούν την απόφαση του Γιώργου Μπαρτζώκα για άμυνα στην τελευταία κατοχή του ημιτελικού, αφετέρου συνηγορούν στο γεγονός πως οτιδήποτε συμβαίνει στα τελευταία δευτερόλεπτα ενός (μεγάλου) αγώνα είναι μια ξεχωριστή/μοναδική ιστορία.

Ένα σουτ αρκεί για να καθορίσει τη μοίρα μιας ομάδας. Ένα σουτ αρκεί για να γιγαντώσει τον μύθο ενός παίκτη. Εν προκειμένω, ένα σουτ αρκεί για να βάλει το όνομα του Βασίλιε Μίτσιτς στη λίστα με τα μεγαλύτερα στην ιστορία των Final Four της EuroLeague.

The rest is history...

Το SPORT24 στο Final Four στο Βελιγράδι

Το SPORT24 "κατεβάζει" την δική του μπασκετική 5άδα στο Final Four 2022! Π. Διαμαντόπουλος, Σ. Καβαλιεράτος, Β. Σκουντής, Γ. Φιλέρης και Χ. Σταύρου βρίσκονται στο Βελιγράδι και μεταδίδουν τον παλμό και όλα τα αγωνιστικά νέα της ομάδας του Ολυμπιακού από την Stark Arena!

Κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο κανάλι στο Youtube για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία στιγμή!

TAGS FINAL FOUR 2022 EUROLEAGUE FINAL FOUR EUROLEAGUE FINAL FOUR 2022 FINAL FOUR ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ EUROLEAGUE BASKETBALL ANALYSIS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ