EUROLEAGUE

EuroLeague: Οι τέσσερις φιναλίστ στην τελική ευθεία

Οι Εργκίν Αταμάν και Σέιν Λάρκιν
Οι Εργκίν Αταμάν και Σέιν Λάρκιν ALVARO BARRIENTOS/ ASSOCIATED PRESS

Το Final Four της EuroLeague πλησιάζει και Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα και Αναντολού Εφές ετοιμάζονται για τους ημιτελικούς. Ας δούμε όμως ποιες είναι οι εγχώριες υποχρεώσεις τους και ποια τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζουν.

Σε λίγες μέρες όλα τα βλέμματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ θα είναι στραμμένα στην Κολωνία, εκεί όπου θα φιλοξενηθεί το Final Four της EuroLeague (28-30/5). ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Εφές θα ριχτούν πρώτες στη μάχη στον πρώτο ημιτελικό της διοργάνωσης (28/5, 19:00) ενώ θα ακολουθήσει το ζευγάρι Μπαρτσελόνα - Αρμάνι Μιλάνο (28/5, 22:00). Στόχος και των τεσσάρων ομάδων είναι μία θέση στον τελικό της διοργάνωσης και φυσικά το πολυπόθητο τρόπαιο της EuroLeague.

Ποιες είναι όμως οι υποχρεώσεις των ομάδων στα πρωταθλήματα των χωρών τους και ποια προβλήματα τραυματισμών αντιμετωπίζουν; Το SPORT 24 σας παρουσιάζει τα δεδομένα για τους τέσσερις διεκδικητές του τίτλου.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ

Οι Ρώσοι είχαν αρκετά δύσκολο πρόγραμμα στην VTB League καθώς αντιμετώπισαν την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης στα ημιτελικά, έναν καθόλου εύκολο αντίπαλο. Εντέλει με σκορ 3-1 προκρίθηκε στους τελικούς το βράδυ της Δευτέρας (24/5), καθώς επικράτησε με 85-71 της ομάδας του Τσάβι Πασκουάλ. Η ομάδα της Μόσχας θα αντιμετωπίσει την Ούνικς Καζάν, με τον Δημήτρη Ιτούδη να βρίσκει απέναντί του τον Δημήτρη Πρίφτη για το τρόπαιο του πρωταθλητή της σεζόν 2020/21.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το έργο της ΤΣΣΚΑ μόνο εύκολο δεν είναι, με συνεχόμενα απαιτητικά παιχνίδια πριν από το Final Four. Σαφώς και οι Ρώσοι θέλουν να παρουσιαστούν απόλυτα έτοιμοι στην Κολωνία και θα έλεγε κανείς ότι οι ημιτελικοί με την Ζενίτ ήταν ένα καλό τεστ πριν τον ημιτελικό με την πολύ φορμαρισμένη Εφές. Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το πώς θα διαχειριστούν οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ την κούραση από αυτά τα ματς και πόση "φρεσκάδα" θα βγάλουν στο παρκέ της Lanxess Arena στην Κολωνία.

Πλην του Νίκολα Μιλουτίνοβ που βρίσκεται στο στάδιο της αποθεραπείας του από το χειρουργείο που έκανε στον ώμο, η ΤΣΣΚΑ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα τραυματισμών. Ανησυχία προκάλεσε αδιαθεσία του Λούντμπεργκ στον τρίτο ημιτελικό με την Ζενίτ που έχασε τις αισθήσεις του, με τον γκαρντ της ρωσικής ομάδας ωστόσο να ξεπερνά το θέμα που είχε. Θυμίζουμε επίσης ότι ο Μάικ Τζέιμς έχει τεθεί εκτός ομάδας από τον Δημήτρη Ιτούδη και συνεχίζει για φέτος στο ΝΒΑ και τους Μπρούκλιν Νετς.

ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ

Η Εφές, μετά την ξέφρενη πορεία της την περασμένη σεζόν που διακόπηκε απότομα λόγω του κορονοϊού, επιστρέφει "φουριόζα" φέτος με στόχο να διεκδικήσει όλα όσα δεν πρόλαβε πέρσι, δηλαδή την πρόκριση στον τελικό και το κύπελλο. Σίγουρα η ΤΣΣΚΑ δεν θα είναι ένα εύκολο εμπόδιο για τους Τούρκους ενώ στο πρωτάθλημα της χώρας τους βρίσκονται ήδη στα τελικά επικρατώντας της Μπεσίκτας στην σειρά των ημιτελικών.

Η Εφές έχει την τύχη να μην αντιμετωπίζει προβλήματα τραυματισμών με το μεγάλο στοίχημα να είναι η διαχείριση της κούρασης που έχει δημιουργηθεί από τη φετινή, απαιτητική σεζόν. Σίγουρα οι παίκτες του Αταμάν έχουν μεγάλη "δίψα" για πρόκριση στον τελικό, κάτι που δεν πρόλαβαν να κάνουν πέρσι και απομένει να δούμε κατά πόσο τα "αστέρια" του ρόστερ θα είναι έτοιμα.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Η Μπαρτσελόνα θα έλεγε κανείς ότι έχει την τύχη και την ατυχία να μην έχει υποχρεώσεις στην Liga Endesa μέχρι το Final Four της EuroLeague. Από τη μία θα παρουσιαστεί ξεκούραστη θεωρητικά στον ημιτελικό κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο αλλά από την άλλη θα έχει να δώσει επίσημο ματς σχεδόν μία εβδομάδα (ο τελευταίος αγώνας στην Liga Endesa ήταν στις 22/5 κόντρα στην Τενερίφη). Οι παίκτες βέβαια που διαθέτει η Μπαρτσελόνα δύσκολα θα επηρεαστούν από μία τέτοια αγωνιστική αποχή, ωστόσο ο Σάρας Γιασικεβίτσιους θα πρέπει να βρει τον τρόπο να κρατήσει τους παίκτες του και ξεκούραστους αλλά και σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

Όπως η Εφές, έτσι και οι "μπλαουγκράνα" δεν αντιμετωπίζουν θέματα τραυματισμών και έτσι ο κόουτς Γιασικεβίτσιους θα έχει όλους τους παίκτες στη διάθεσή του για την μεγάλη μάχη των ημιτελικών. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε κατά πόσο έτοιμος θα είναι ο Πάου Γκασόλ που ως τώρα έχει πάρει χρόνο συμμετοχής στην EuroLeague αλλά, με εξαίρεση ένα ματς, έχει μείνει σε ρηχά νερά.

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ

Έπειτα από 29 ολόκληρα χρόνια, οι Ιταλοί επιστρέφουν σε Final Four έχοντας τον κόουτς Μεσίνα στο τιμόνι και πολλούς πρωτοκλασάτους παίκτες. Η Αρμάνι έχει υποχρεώσεις στο ιταλικό πρωτάθλημα πριν από τα ημιτελικά της EuroLeague, καθώς αντιμετωπίζει την Βενέτσια στα ημιτελικά του πρωταθλήματος Ιταλίας και προηγείται ήδη με 2-0 στη σειρά (99-65 στον δεύτερο αγώνα). Τα ματς με την Βενέτσια αναμένεται να διακοπούν για το Final Four και να συνεχίσουν μετά από το Ευρωπαϊκό ταξίδι της Αρμάνι στην Κολωνία.

Η Αρμάνι καρδιοχτύπησε με τον Σιλντς τον οποίο είδε να τραυματίζεται στο δεξί πόδι στο παιχνίδι με την Τρέντο για τα προημιτελικά του ιταλικού πρωταθλήματος, ωστόσο ο συναγερμός έληξε άμεσα με τον παίκτη να αγωνίζεται κανονικά στον πρώτο ημιτελικό κόντρα στην Βενέτσια και μάλιστα να είναι από τους κορυφαίους για το Μιλάνο. Πέρα από αυτό, η Αρμάνι είναι ετοιμοπόλεμη και "διψασμένη" για μία καλή παρουσία στο Final Four μετά από τόσα χρόνια και γιατί όχι και για την κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου.

Photo credits: Alvaro Barrientos/ Associated Press

TAGS EUROLEAGUE ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ