EUROLEAGUE

EuroLeague: Γιατί μπήκε στο στόχαστρο ο Μπερτομέου και ο λόγος που έμειναν εκτός Ισπανοί και Φενέρμπαχτσε

2ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ / ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
2ο ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ / ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ - ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Το ραντεβού των "επτά" στην Αθήνα είναι ιστορικής σημασίας και ίσως αποτελέσει την αρχή του τέλους του Τζόρντι Μπερτομέου. Γιατί έμειναν εκτός οι τρεις ισπανικές και η Φενέρμπαχτσε.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Απριλίου στην Αθήνα με επτά ομάδες - μετόχους της EuroLeague (Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, Ολυμπιακός, Ζάλγκιρις, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αναντολού Εφές, Μακάμπι) έχει αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα. Πολύ απλά γιατί αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται τέτοιο "κύμα" προβληματισμού προς το πρόσωπο του Τζόρντι Μπερτομέου, από τις ομάδες - μετόχους της διοργάνωσης.

Κι αν μέχρι πρότινος οι διαφωνίες που προέκυπταν ήταν μεμονωμένες και επιλύονταν στη Γενική Συνέλευση της EuroLeague κάθε καλοκαίρι, εν προκειμένω ο Εκτελεστικός Διευθυντής καλείται για πρώτη φορά να διαχειριστεί μια τόσο γενικευμένη κρίση στο εσωτερικό της διοργάνωσης.

Το βασικότερο θέμα συζήτησης, όπως αναφέρθηκε, ήταν το οικονομικό σκέλος της EuroLeague (βλ. κατανομή εσόδων στις ομάδες). Από την άλλη όμως, αξίζει να επισημανθεί πως το "αντάρτικο" των επτά ομάδων - μετόχων δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το ενδεχόμενο διάσπασης και επιστροφής στην "αγκαλιά" της FIBA. Το κάθε άλλο, οι προβληματισμοί που αναφέρθηκαν και επισημάνθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης δεν έχουν να κάνουν με την ίδια τη διοργάνωση, αλλά με τον τρόπο που την (καθ)οδηγεί ο Τζόρντι Μπερτομέου. Κοινώς, εντοπίζουν το πρόβλημα στο πρόσωπο και όχι στον θεσμό.

Κι αυτό από μόνο του φέρνει σε δύσκολη θέση τον έμπειρο παράγοντα, ο οποίος καλείται πλέον να δώσει απαντήσεις στις ομάδες και να εξηγήσει το πλάνο που υπάρχει προκειμένου να... σβήσει τη φωτιά. Αν προλαβαίνει πλέον, διότι ίσως να είναι πολύ αργά για τον ίδιο.

Όσο για τις τέσσερις απούσες ομάδες (Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπασκόνια, Φενέρμπαχτσε) από τη συνάντηση της Αθήνας; Είναι προφανές πως οι τρεις ισπανικές δεν προσκλήθηκαν υπό τον φόβο της διαρροής προς τον Τζόρντι Μπερτομέου, ή ακόμη του τρόπου με τον οποίο θα μεταφέρονταν οι διάλογοι. Το αυτό ισχύει επίσης με τη Φενέρμπαχτσε, η οποία διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με τον CEO της EuroLeague. Προφανώς οι τρεις ισπανικές και η Φενέρ θεωρούνται και "αγαπημένες" του Καταλανού παράγοντα, άρα δεν θεωρήθηκε πως έπρεπε να προσκληθούν. Κάτι που δείχνει ότι πλέον υπάρχει διάσπαση και ανάμεσα στους βασικούς μετόχους της εταιρείας.

Αντί επιλόγου: Ο Τζόρντι Μπερτομέου είναι πλέον σε δύσκολη θέση, πιο δύσκολη από ποτέ, αφού οι φωνές είναι αρκετές κι έχουν να κάνουν με ομάδες - κολόνες της διοργάνωσης. Και ίσως το ραντεβού αυτό να αποτελέσει την αρχή του τέλους του από την θέση του προέδρου. Επειδή ίσως κάποιοι να θεώρησαν πως πρόκειται για την αρχή του τέλους της EuroLeague, είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσει κάτι. Το πρόβλημα είναι προσωπικό, έχει ονοματεπώνυμο και δεν αφορά στην ίδια τη διοργάνωση.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ