ΑΠΟΣΤΟΛΗ EUROBASKET

EuroBasket 2022, Ο Χόρχε Γκαρμπαχόθα στο SPORT24: "Έτσι έχει καταφέρει να είναι κυρίαρχη η Ισπανία"

EuroBasket 2022, Ο Χόρχε Γκαρμπαχόθα στο SPORT24: "Έτσι έχει καταφέρει να είναι κυρίαρχη η Ισπανία"
SPORT24 / CHRISTOS PANAGOS

Ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, Χόρχε Γκαρμπαχόθα, μίλησε στο SPORT24 λίγα λεπτά μετά από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο EuroBasket 2022 και εξήγησε τη σημασία της δουλειάς που γίνεται από τη βάση του ισπανικού μπάσκετ.

Μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο Χόρχε Γκαρμπαχόθα έχει καταφέρει να ζήσει τεράστιες στιγμές ως πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας. Το βράδυ της Κυριακής 18 Σεπτεμβρίου, προσέθεσε ακόμη μια επιτυχία στις πολλές (παραγοντικές) που μετράει, δεδομένου πως η Εθνική Ανδρών της Ισπανίας επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από το διάλειμμα του 2017 -τότε η Σλοβενία είχε κατακτήσει το τρόπαιο.

Αυτή βέβαια είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αν αναλογιστεί κανείς πως στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού, η Ισπανία πανηγύρισε συνολικά εννιά (!) μετάλλια σε όλες τις ηλικίες, σε όλες τις κατηγορίες. Σε άνδρες και σε γυναίκες. Αν αυτό δεν αποτελεί απόδειξη κυριαρχίας, αλλά και σωστού προγραμματισμού, τι είναι;

Λίγα λεπτά μετά από την απονομή του χρυσού μεταλλίου στους παίκτες του Σέρτζιο Σκαριόλο και την απονομή του βαρύτιμου τροπαίου στον Ρούντι Φερνάντεθ, ο "ισχυρός άνδρας" της FEB δέχθηκε να μιλήσει στην κάμερα του SPORT24. Κι εκεί, ο Χόρχε Γκαρμπαχόθα δεν στάθηκε μόνο στο προφανές (την κατάκτηση του τίτλου στο EuroBasket 2022), αλλά μίλησε εις βάθος για τη δουλειά που γίνεται στην Ισπανία σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, με στόχο την αέναη παραγωγή ταλέντων και... θρύλων, όπως αυτοί που αποσύρθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικά όσα είπε στην κάμερα του SPORT24:

- Είναι πιο εύκολο να κερδίζεις ως παίκτης ή ως πρόεδρος;

"Είναι πολύ πιο εύκολο την ώρα του αγώνα να είσαι παίκτης, γιατί είσαι στο γήπεδο, είσαι συγκεντρωμένος και περνάς καλά. Ως πρόεδρος είναι δύσκολο. Ξέρεις, τι σημαίνει αυτή η νίκη για το ισπανικό μπάσκετ. Είναι πολλά περισσότερα από έναν τίτλο στο EuroBasket. Είμαστε σε μια μεταβατική περίοδο για το μέλλον. Πολλοί θρύλοι, τεράστιοι παίκτες αποσύρθηκαν. Έχουμε μια νεανική ομάδα, μια ομάδα χωρίς εμπειρία να παίζει με αυτόν τον τρόπο. Ήρθαμε εδώ για να χτίσουμε μια ομάδα που θα βάλει τις βάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ελπίζουμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έπαιξαν με τόσο μεγάλη καρδιά. Όπως είπα με κάποιους συναδέλφους σου, έχτισαν μια ομάδα μέσα σε εννιά μέρες. Αυτό είναι απίστευτο".

- Στο παρελθόν είχαμε τη Σοβιετική Ένωση, είχαμε την Γιουγκοσλαβία. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ισπανική δυναστεία στο παγκόσμιο μπάσκετ;

"Το επίπεδο του μπάσκετ στην Ευρώπη γίνεται καλύτερο και καλύτερο. Δεν είναι πια μόνο η Λιθουανία, η Ισπανία, η Γαλλία. Η Γερμανία έχει μια σπουδαία ομάδα για το μέλλον. Ακόμη και, με όλο τον σεβασμό, μικρές χώρες, όπως η Εσθονία και το Βέλγιο, χτίζουν καλές ομάδες και γίνονται καλύτερες. Αυτό το είδος νίκης σημαίνει πολλά. Γιατί το επίπεδο γίνεται όλο και καλύτερο χρόνο με τον χρόνο".

- Ξέρω πως δεν θέλετε να μιλάτε για τον εαυτό σας, αλλά νιώσατε λίγο σαν να είστε στο παρκέ, όταν ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ έβαζε τα τρίποντα. Νιώσατε σαν να έβαλε μερικά καλάθια αλα... Χόρχε Γκαρμπαχόθα ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ;

"Είμαι πολύ περήφανος για τον Χουάντσο, γιατί είναι τόσο σπουδαίο παιδί. Δυσκολεύτηκε στο παρελθόν, στην αρχή της προετοιμασίας δεν ένιωσε άνετα με τις εμφανίσεις του. Δούλεψε τόσο σκληρά για να είναι ο παίκτης που έδειξε στο παρκέ στον τελικό".

- Είστε Πρωταθλητές Ευρώπης, είστε Πρωταθλητές Κόσμου. Τι υπάρχει μετά; Ίσως το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού;

"Δεν ξέρω. Αν αυτή η ομάδα έγινε τόσο μεγάλη είναι γιατί δεν κοιτάμε το μέλλον, παρά μόνο τον επόμενο αγώνα, την επόμενη διοργάνωση σε αυτή την περίπτωση. Όπως είπα στον Ουσμάν (Γκαρούμπα) δεν υπάρχει ακόμη ένας αγώνας, υπάρχει ακόμη μια χρονιά για να προετοιμαστούμε για την επόμενη πρόκληση, η οποία ευχόμαστε να είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο, αν πάρουμε την πρόκριση. Είμαστε κοντά. Δεν κοιτάζουμε μακριά, παρά μόνο τον επόμενο αγώνα ή την επόμενη διοργάνωση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν οι άνθρωποι στην Ισπανία πόσο μεγάλα είναι αυτά τα παιδιά. Αγωνίζονται κάθε μέρα με τις ομάδες τους, στην Ισπανία και το ΝΒΑ, για να γίνουν θρύλοι. Και θα γίνουν σίγουρα".

- Μια τελευταία ερώτηση. Οκτώ μετάλλια για τις εθνικές ομάδες της Ισπανίας αυτό το καλοκαίρι. Ίσως το καλύτερο καλοκαίρι στην ιστορία του ισπανικού μπάσκετ.

"Επίτρεψέ μου να σε διορθώσω, είναι εννιά (τα μετάλλια). Σημαίνει πολλά. Συνήθιζα να λέω πως αυτό είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Όχι μόνο αυτών των δώδεκα παικτών. Είναι το αποτέλεσμα των συλλόγων, των μεγάλων και των μικρών συλλόγων, των προπονητών των μεγάλων και των μικρών ομάδων, που είναι στην Ισπανία και δουλεύουν γιατί αγαπούν το μπάσκετ. Βοηθούν να εξελίξουμε αυτούς τους παίκτες. Όταν είναι πλέον επαγγελματίες και σπουδαίοι παίκτες, όπως είναι, ο Σέρτζιο Σκαριόλο και η ομάδα του τους κάνουν να παίζουν μαζί. Αυτό ξεκινά όμως από το χαμηλότερο επίπεδο της πυραμίδας, το οποίο είναι καθοριστικό για μας".

Το SPORT24 βρίσκεται εκεί όπου χτυπά η καρδιά του EuroBasket. Σύμμαχος της αποστολής σε Μιλάνο και Βερολίνο είναι η Stoiximan, με πολλές επιλογές και δεκάδες ειδικά στοιχήματα για την κορυφαία μπασκετική διοργάνωση.

TAGS ΑΠΟΣΤΟΛΗ EUROBASKET EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ