EUROBASKET 2022

Eurobasket 2022: Χαμός την Κυριακή, ποιος θα έρθει στο δρόμο της Εθνικής;

Eurobasket 2022: Χαμός την Κυριακή, ποιος θα έρθει στο δρόμο της Εθνικής;
FIBA

Το καλύτερο ματς της διοργάνωσης (Γερμανία-Λιθουανία), μπαμ και μπουμ από Βοσνία (με Σλοβενία), Γεωργία του Ζούρου (με Τουρκία) και Βέλγιο (με Ισπανία). Α, και ο Βεζένκοβ έβαλε ξανά 26π. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την τρομερή Κυριακή του Ευρωμπάσκετ που είχε εντάσεις και ενστάσεις!

Για το review της Κυριακής σε αυτό το τρελό EuroBasket 2022 ταιριάζει η φάτσα του Σπύρου Παπαδόπουλου και το κλασικό "τι έγινε ρε παιδιά;" Και τι δεν έγινε μεγάλε! Γερμανία και Λιθουανία έπαιξαν δυο παρατάσεις σε ένα από τα ωραιότερα ματς στην ιστορία της διοργάνωσης, με νικήτρια την νάσιοναλ μανσαφτ.

Κι ακόμη, η Βοσνία έστειλε αδιάβαστη τη Σλοβενία, κάνοντας τον όμιλο άνω-κάτω. Το Βέλγιο "κοπάνησε" την Ισπανία και φλερτάρει με την πρόκριση, ενώ ζωντανή έμεινε η Γεωργία του Ηλία Ζούρου, σε ματς όπου αποβλήθηκαν Κορκμάζ-Σανάτζε και ο ... Αταμάν, με τις δυο ομάδες να παίζουν (επίσης) δυο παρατάσεις!

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, κυρίες δεσποινίδες και κύριοι, η Λιθουανία έκανε ένσταση γιατί οι ρέφερι ενώ είχαν δώσει τεχνική ποινή σε βάρος του Γκόρντον Χέμπερτ ξέχασαν (!) να στείλουν ένα Λιθουανό παίκτη στη γραμμή για τη μία βολή και η Τουρκία που υποστηρίζει ότι οι διαιτηταί του αγώνος με τη Γεωργία, μετά την αποβολή Κορκμάζ - Σανάτζε, "έφαγαν" είκοσι δευτερόλεπτα από το ματς. Φσσστ μπόινγκ...

Το μόνο που έλειπε ήταν μια φάπα των Ούγγρων στη Γαλλία. Έκαναν ό,τι μπορούσαν οι τρικολόρ για να χάσουν, αλλά τελικά σώθηκαν από ένα ριμπάουντ και βολές του Γιαμπουσέλε.

Μιλάμε για ματσάρα

"Εμείς δεν αλλάζουμε στόχο. Πάμε για μετάλλιο" είπε ο Γκόρντον Χέμπερτ με το λουλουδένιο πουκάμισό του και το άψογο στιλ, μετά το τρομερό παιχνίδι του μεσημεριού, απολαυστικό όσο κανένα μέχρι τώρα στο Ευρωμπάσκετ και ένα από τα καλύτερα όλων των εποχών, κι αν γίνομαι υπερβολικός, των τελευταίων χρόνων.

Δυο τρομερές ομάδες, που τα έδωσαν όλα για 50 λεπτά, μονομάχησαν μέχρι το τέλος σώμα με σώμα, φάση με φάση και στο τέλος νίκησαν οι Γερμανοί (άσε μας κι εσύ ρε Γκάρι Λίνεκερ). Οι Λιθουανοί έχασαν το τελευταίο σουτ (τρίποντο που θα έδινε τη νίκη) με τον Μπουκτκέβιτσους ελεύθερο, να βρίσκει σίδερο.

Μια ματσάρα που είδαν 18.107 θεατές και είχε δυο μεγάλους πρωταγωνιστές από το ΝΒΑ. Από την μια ο Φραντς Βάγκνερ (32π, 8ρ, 2ασ) κι από την άλλη ο Γιόνας Βαλαντσιούνας (34π με 10/14 σουτ και 14 ρ) που έπαιζε σα να μην υπήρχε αύριο.

"Δώσε κι άλλο μπάρμπα" φωνάζαμε, βλέποντας το ματς (καλά εγώ το είπα, μόνος μου είμαι, να μη βάλω και λίγη σάλτσα;) που είχε τρομερή εξέλιξη. Ο Βάγκνερ έκανε όργια κυρίως στο δεύτερο δεκάλεπτο όταν έβαλε 14 σερί πόντους, με ένα απίστευτο κρεσέντο που σπάνια έχουμε δει. Πέτυχε 32 πόντους και έγινε ο τρίτος παίκτης που πετυχαίνει κάτι τέτοιο στην ιστορία της Εθνικής Γερμανίας μετά τον Νοβίτσκι και τον Σρούντερ.

Δεν ήταν μόνος του, ωστόσο. Η Γερμανία που έχει φτιάξει ο Χέμπερτ είναι ένα κράμα παικτών από το ΝΒΑ και την Ευρωλίγκα, παίζει σε τρομερά υψηλό τέμπο, ρίχνει... αλύπητο ξύλο και διαθέτει δυο τρομερά προικισμένους γκαρντ. Ο Σρέντερ - Σρούντερ μπορεί να είχε 2/10 τρίποντα, ήταν όμως πολύτιμος, όπως βέβαια και η αποκάλυψη της ομάδας, ο Μαοντό Λο.

Ο "πρόεδρος" όπως είναι το παρατσούκλι του από το κολέγιο, "ζωγραφίζει" μέσα στο γήπεδο, όπως η μητέρα του Ελβίρα Μπαχ, που θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες μεταμοντέρνες ζωγράφους στη Γερμανία. Ο πατέρας του είναι Σενεγαλέζος.

Το πόσο καλός σουτέρ είναι ο Λο το ξέρουν καλά όσοι παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια την Ευρωλίγκα (φέτος είχε 45% στα τρίποντα) άρα δεν τους κάνει εντύπωση το 5/8 που μετράει στα τρία πρώτα ματς ο γκαρντ της Άλμπα Βερολίνου.

Οι Λιθουανοί που ήταν πολύ άστοχοι από μακριά (7/25τρ) έχασαν και τρίτο ματς στις λεπτομέρειες, βλέπουν την πρόκριση να απομακρύνεται ή εν πάση περιπτώσει να δυσκολεύει πάρα πολύ και βράζουν κατά των διαιτητών γιατί παράβλεψαν, μετά την τεχνική ποινή σε βάρος του Χέμπερτ να στείλουν παίκτη της Λιθουανίας να εκτελέσει τη μία βολή!

Η παράβαση είναι εξόφθαλμη και επί της ένστασης θα επιληφθεί η αρμόδια επιτροπή της FIBA με τους τρεις ρεφ (ο Ιταλός Ματσόνι και οι Πολωνοί Προς και Λιτζκα) κινδυνεύουν με τιμωρία. Ο Μάριους Γκριγκόνις είπε ότι δεν μπορεί να τους φανταστεί να συνεχίζουν στο τουρνουά.

Άνω-κάτω και πλαγίως με Βοσνία

Σα να μην έφταναν για τους Λιθουανούς οι τρεις ήττες, που τους ρίχνει αυτόματα στην τελευταία θέση του γκρουπ μαζί με την Ουγγαρία, ήρθε και η τρομερή νίκη της Βοσνίας κόντρα στην Σλοβενία για να κάνει τον όμιλο άνω-κάτω.

Και τι σε νοιάζει εσένα; Πάρα πολύ, διότι από το γκρουπ της Κολωνίας, θα προκύψει πιθανότατα ο αντίπαλος της Εθνικής Ομάδας στα προημιτελικά. Με βάση την προοπτική της πρώτης θέσης στον δικό μας όμιλο, το δέντρο οδηγεί μαθηματικά στον δεύτερο της Κολωνίας (που η λογική λέει ότι θα έχει επικρατήσει κόντρα στον τρίτο του ομίλου της Τιφλίδας).

Ο Τζάναν Μούσα που είχε βγάλει όλη τη Βοσνία στους δρόμους όταν η Εθνική Εφήβων είχε νικήσει τη Λιθουανία (το 2015) σκοράροντας 33 πόντους στον τελικό. Ένα χρόνο πριν είχε εμφανιστεί στο ΣΕΦ με φανέλα του Ολυμπιακού, να βγάζει σέλφι στα αποδυτήρια. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε δει ένα βίντεο, ζήτησε να τον δοκιμάσει, αλλά μεσολάβησε η ήττα από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο και η αποχώρηση του.

Με τον Ολυμπιακό να ψάχνει για προπονητή ο Μούσα μπήκε στο περιθώριο και ο μικρός έκανε ένα τρελό ταξίδι, φτάνοντας μέχρι το ΝΒΑ, παίζοντας σε Μπρούκλιν και Ντιτρόιτ, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο στην Εφές και εν τέλει κατέληξε στην Ισπανία και την Ρίο Μπρεογκάν. Εκεί θυμηθήκαμε το όνομα του μετά από οκτώ χρόνια, αφού φέτος στην λίγκα ACB, έκανε όργια, βγήκε πρώτος σκόρερ (μ.ο 20π) και αναδείχθηκε MVP του πρωταθλήματος. Αποτέλεσμα; Να τον πάρει η ... Ρεάλ (όχι θα τον άφηνε)!

Δίπλα στο "κτήνος" Νούρκιτς ο Μούσα κάνει μεγάλο Ευρωμπάσκετ, κάτι που ένιωσε και η άμυνα της Σλοβενίας

Για να έρθει, βέβαια, το τελικό 97-93 χρειάστηκαν κι άλλοι. Ο Τζον Ρόμπερσον που γεννήθηκε στο Κάνσας και κάποτε ήταν ο Mr Texas Basketball (δηλαδή ο καλύτερος παίκτης σε γυμνασιακό επίπεδο στην Πολιτεία του Τέξας) έβαλε 7/13 τρίποντα, ο Νούρκιτς έκανε τα δικά του και στο τέλος τραγουδούσαν ότι και οι (αρκετοί) φίλαθλοι στην εξέδρα. Μαζί και ο ρεπόρτερ της βοσνιακής τηλεόρασης (Βαγγέλη Ιωάννου, μην σου μπαίνουν ιδέες)

Η Σλοβενία έχασε για πρώτη φορά μετά την αήττητη κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ 2017 και τις δυο νίκες που έκανε φέτος. Ο Λούκα Ντόντσιτς είχε εμπνευσμένες στιγμές δίνοντας ασίστ και... κλέβοντας το παπούτσι του Νούρκιτς

Αλλά βρε παιδί μου Λούκα βάλε και ένα τρίποντο: 0/8; Και συνολικά μέχρι τώρα 4/15;

Η Γερμανία, λοιπόν, πήρε κεφάλι στον όμιλο. Έχει 3-0 και είναι φαβορί για την πρώτη θέση. Οι Λιθουανοί έμειναν στο 0-3 όπως και η Ουγγαρία, που πολέμησε για το θαύμα κόντρα στη Γαλλία, αλλά έχασε γιατί ο Γιαμπουζελέ μετά τις δυο άστοχες βολές του Αλμπισί και ενώ το σκορ ήταν 74-72, πήρε το ριμπάουντ του έγινε φάουλ και έδωσε μαξιλαράκι τεσσάρων πόντων στους κουρασμένους από την προσπάθεια της προηγούμενης βραδιάς αλλά και ασόβαρους τρικολόρ.

Στο 2-1 βρίσκονται Σλοβενία, Γαλλία και Βοσνία, με τη μάχη να συνεχίζεται. Μην κάνετε προγνωστικά. Θα πέσετε έξω.

Ξύλο, αποβολές και νίκη για τον Ζούρο

Η νίκη του Βελγίου επί της Ισπανίας είχε κάνει ακόμη πιο δύσκολη την αποστολή για την Γεωργία του Ηλία Ζούρου (και του Γιώργου Λιμνιάτη). Χωρίς τους δυο καλύτερους παίκτες (Σενγκέλια, Μπιτάτζε) οι γηπεδούχοι στην Τιφλίδα εμφανίστηκαν εφτάψυχοι.

Ο Ζούρος πήγαινε πάνω-κάτω, έβλεπε τους παίκτες του να παλεύουν σα θηρία (αλλά και να χάνουν λέι-απ) στο τέλος, όμως, χαμογέλασε και έδωσε το χέρι του στον βοηθό του Αταμάν, αφού ο χεντ κόουτς της Τουρκίας είχε... αποβληθεί. Διαμαρτυρόταν αδίκως για ένα αντιαθλητικό φάουλ που σωστά έδωσαν οι ρέφερι, χοροπηδούσε, φώναζε, μάλλον βιαζόταν να πάει στα αποδυτήρια.

Το ματς ήταν χιτσκοκικό, γκρανγκινιολικό (ω, ναι) και η Γεωργία που ισοφάρισε στην κανονική διάρκεια με τον Μαμουκελασβίλι και τον Μακφάντεν (με τρομερό τρίποντο) στην πρώτη παράταση, πήρε τη νίκη χάρη στο τρίποντο του Μαμουτέτοιου (συμπαίκτης του Γιάννη στους Μπακς) που έκανε το 81-84 και ουσιαστικά καθάρισε το ματσάκι.

Νωρίτερα, σχεδόν πέντε λεπτά πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας Κορκμάζ και Σανάτζε έλεγαν ο ένας στον άλλον "έλα ρε έξω να τα πούμε, πάμε ρε, ναι ρε εσένα λέω", με αφορμή το φάουλ του δεύτερου στον πρώτο. Οι διαιτητές τους έστειλαν και τους δυο εκτός παρκέ με τους Τούρκους μετά το ματς να κάνουν ένσταση γιατί όπως διαπίστωσαν είχαν "φαγωθεί" 20'' από τον χρόνο του ματς. Ο "τσαμπουκάς" ξεκίνησε 4:46 πριν το τέλος και το ματς ξανάρχισε στο 4:26

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της τουρκικής ομοσπονδίας το επεισόδιο συνεχίστηκε στα αποδυτήρια με επίθεση στον Κορκμάζ από Σενγκέλια και Μπιτάτζε (δηλαδή ένας που πονούσε στο πόδι και ο Σενγκέλια με τον νάρθηκα πήγαν να δείρουν τον ΝΒΑερ της Τουρκίας, λίγο υπερβολικοί δεν είστε φίλοι μας;) και απειλούν με αποχώρηση από το Ευρωμπάσκετ.

Μπα; Τι μας λέτε;

Λιοντάρια από το Βέλγιο

Υπάρχουν λιοντάρια στο Βέλγιο; Οι διεθνείς της εθνικής μπάσκετ έτσι λέγονται. Και την Κυριακή δάγκωσαν την Ισπανία, σε μια από τις πολλές εκπλήξεις, θαυμάσια από πολύ κοντά. Μια έκπληξη που είχε βασικό πρωταγωνιστή τον Εμανουέλ Λεκόν, αλλά και τα 40 ριμπάουντ που μάζεψαν οι Βέλγοι οι οποίοι έπαιζαν με περισσό πάθος από το πρώτο δευτερόλεπτο. Με 2-1 νίκες φλερτάρουν με την πρόκριση στους "16" σε ένα όμιλο, πάντως, που παραμένει ανοιχτός.

Μαζί με το Βέλγιο ισοβαθμεί το Μαυροβούνιο (και η Ισπανία). Κοντά στην πρόκριση μια ακόμη ομάδα απο τα Μπαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε (ειδικά στο μπάσκετ) παρότι ο Βεζένκοφ λίγο έλειψε να κερδίσει μόνος του το ματς.

Όπως είπε και ο προπονητής των νικητών "αυτός ο τρομερός παίκτης είναι ικανός να βάλει 28-30π σε κάθε ματς. Το θέμα είναι πότε θα τους βάλει. Ήταν σημαντικό λοιπόν να μη βάλει σε κρίσιμες στιγμές του αγώνα".

Η νίκη του Μαυροβουνίου είχε την υπογραφή του Βλάντιμιρ Μιχαήλοβιτς που παίζει στην ταπεινή Μόρναρ της πόλης Μπαρ. Έβαλε 23 πόντους, είχε 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, δικαιώνοντας τον Κέντρικ Πέρι που έλεγε ότι "έχουμε σπουδαίους παίκτες και ομάδα".

Και ο Βεζένκοβ; Τι έκανε; Τίποτε μωρέ. Μόλις 26 πόντους και 8 ριμπάουντ!

TAGS EUROBASKET 2022 EUROBASKET ΛΟΥΚΑ ΝΤΟΝΤΣΙΤΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΑΛΛΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ