ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική Μπάσκετ: Τα σενάρια πριν από τη Μεγάλη Βρετανία για τον νέο όμιλο στο δρόμο προς το Παγκόσμιο

Ο Δημήτρης Ιτούδης
Ο Δημήτρης Ιτούδης EUROKINISSI SPORTS

Το φινάλε της πρώτης προκριματικής φάσης έχει αντίπαλο τη Μεγάλη Βρετανία για την Ελλάδα, που θέλει την νίκη στη Λάρισα για να κάνει αποφασιστικό βήμα πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023, πριν από την δεύτερη προκριματική φάση και τον νέο όμιλο που θα δημιουργηθεί για έξι ακόμη αγώνες. Το SPORT24 αναλύει.

Η αποψινή αναμέτρηση με τη Μεγάλη Βρετανία (20:00, LIVE από το SPORT24 και από το Novasports 4) στο κλειστό της Νεάπολης Λάρισας, που θα είναι δροσερό από τη στιγμή που διευθετήθηκε το ζήτημα του κλιματισμού, είναι η ευκαιρία της εθνικής ομάδας να κάνει ένα τεράστιο βήμα πρόκρισης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023 που θα διεξαχθεί στη Τζακάρτα (Ινδονησία), στη Μανίλα (Φιλιππίνες) και στο Τόκιο (Ιαπωνία).

Με νίκη επί των Βρετανών, η Ελλάδα θα ανέβει στο 3-1 και αν πάρει και διαφορά 10 πόντων (είχε ηττηθεί με 78-69 στο παιχνίδι του πρώτου γύρου), τότε θα υπερτερεί και σε πιθανή ισοβαθμία απέναντί τους στη Β' φάση. Απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, όμως υπάρχει ως ενδεχόμενο και γι' αυτό καλό θα είναι να... αποκλειστεί ή τέλος πάντων να απομακρυνθεί όσο περισσότερο γίνεται. Με ήττα από τη Μεγάλη Βρετανία, στο 2-2 η Ελλάδα θα υστερεί, καθώς ακόμη κι αν οι Άγγλοι ηττηθούν την τελευταία αγωνιστική από τους Τούρκους, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα είναι δεύτερο σε τριπλή ισοβαθμία, με τους γείτονες τρίτους.

Ο όμιλος Β' αυτή τη στιγμή:

1. Ελλάδα 2-1
2. Τουρκία 1-2
3. Μεγάλη Βρετανία 1-1

Αμέσως μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης, ακολουθεί η δεύτερη προκριματική φάση. Εκεί θα δημιουργηθούν τέσσερις όμιλοι των έξι ομάδων, με τις τρεις πρώτες κάθε ομίλου να προκρίνονται στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Θα γίνουν ακόμη τρία παράθυρα, με την Ελλάδα να μπαίνει μαζί με την Τουρκία και τη Μεγάλη Βρετανία σε όμιλο στον οποίο θα βρίσκονται σίγουρα η Σερβία και η Λετονία, μαζί με το Βέλγιο ή τη Σλοβακία που όμως έχει ελάχιστες πιθανότητες.

Οι Βέλγοι θέλουν να μη χάσουν με 27 ή περισσότερους πόντους από τη Σλοβακία, την οποία είχαν διαλύσει εκτός έδρας, ωστόσο ακόμη κι αν συμβεί αυτό θα θέλουν είτε νίκη στη Σερβία την τελευταία αγωνιστική, είτε ήττα της Σλοβακίας από τη Λετονία σε περίπτωση που λυγίσουν στο Βελιγράδι.

Σημείωση: Από τη στιγμή που η Λευκορωσία αποκλείστηκε και τα αποτελέσματα Ελλάδας, Μεγάλης Βρετανίας και Τουρκίας ακυρώθηκαν, για να υπάρξει ισονομία, θα ακυρωθούν και τα αποτελέσματα Σερβίας, Λετονίας, Βελγίου/Σλοβακίας με την ομάδα που θα τερματίσει τελευταία στον Α' όμιλο ώστε να υπάρχει ίσος αριθμός αγώνων για τις έξι ομάδες του ομίλου της Β' φάσης.

Αν θεωρήσουμε ότι η Ελλάδα θα νικήσει απόψε τη Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία θα επικρατήσει στην Αγγλία την τελευταία αγωνιστική, τότε η εθνική μας ομάδα θα πάει στη Β' φάση με 3-1 (και θα κουβαλάει δύο νίκες επί της Τουρκίας), η Τουρκία με 2-2 και η Μεγάλη Βρετανία με 2-2.

Το πρώτο παράθυρο της Β' φάσης θα γίνει στις 25 και στις 28 Αυγούστου, με την Ελλάδα να πηγαίνει με φουλ ρόστερ καθώς θα αντιμετωπίσει αυτούς τους αγώνες ως πρόβα τζενεράλε εν όψει του EuroBasket 2022. Το δεύτερο παράθυρο θα γίνει τον Νοέμβριο, με την ελπίδα να μπορούν να αγωνιστούν οι αθλητές των ομάδων της EuroLeague, ενώ το τρίτο παράθυρο θα γίνει τον Φεβρουάριο του 2023.

Εθνική Μπάσκετ: Τα σενάρια πριν από τη Μεγάλη Βρετανία για τον νέο όμιλο στο δρόμο προς το Παγκόσμιο
TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ