ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Εθνική μπάσκετ: Έτσι μπορεί να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πανηγυρίζει πόντο του στο Ελλάδα - Τσεχία
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πανηγυρίζει πόντο του στο Ελλάδα - Τσεχία INTIME SPORTS

Η συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ο ένας, πιθανός, δρόμος που οδηγεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο άλλος είναι το νέο μονοπάτι που καθιέρωσε η FIBA μέσω των Pre Qualifying Tournaments που δίνουν εισιτήριο για τα προολυμπιακά τουρνουά.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πολύ δεν απέχουν. Σε λιγότερο από δύο χρόνια (26 Ιουλίου - 11 Αυγούστου 2024) το Παρίσι θα φιλοξενήσει το μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού του πλανήτη και μαζί τις δώδεκα εθνικές ομάδες που θα έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στο τουρνουά μπάσκετ.

Η Ελλάδα ευελπιστεί να επιστρέψει ύστερα από 16 χρόνια και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δήλωσε το όνειρό του να 'ναι ο σημαιοφόρος της σε αυτήν την προσπάθεια - κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Για να φτάσει βέβαια ως εκεί, η Εθνική μπάσκετ οφείλει να ξεπεράσει συγκεκριμένα εμπόδια. Ούτως ή άλλως η Ευρώπη στέλνει γι' αρχή μόλις δύο ομάδες, πλην της οικοδέσποινας Γαλλίας: αυτές που στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα τερματίσουν ψηλότερα στην τελική κατάταξη! Άρα ο πρώτος στόχος της είναι η εξασφάλιση της πρόκρισης στην τελική φάση του Μουντομπάσκετ μέσα από τα παράθυρα.

Η "επίσημη αγαπημένη" βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, με ρεκόρ 4-2 στον όμιλο, αλλά ακόμη σίγουρη δεν αισθάνεται. Ψάχνει άλλες δύο μεγάλες νίκες με Λετονία και Βέλγιο τον προσεχή Νοέμβριο (11 και 14) προκειμένου να πατήσει στην κορυφή του γκρουπ και να νιώσει πολύ πιο άνετα πριν από τα δύο ματς του Φλεβάρη.

Εφόσον -καλώς εχόντων των πραγμάτων- περάσει αυτόν τον σκόπελο, θα ταξιδέψει σε Φιλιππίνες - Ιαπωνία - Ινδονησία για να κυνηγήσει τη μεγάλη διάκριση που τόσο επιδιώκει από το 2009. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα είναι -λογικά- μεταξύ των δύο καλύτερων ευρωπαϊκών εθνικών, κερδίζοντας το εισιτήριο για το ολυμπιακό τουρνουά.

Το νέο σύστημα της FIBA

Ειδάλλως θα περιμένει τα προολυμπιακά τουρνουά. Σε αυτά υπάρχει πάντως η δυνατότητα να συμπεριληφθεί ακόμη κι αν δεν καταφέρει να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ας δούμε πώς.

Η FIBA έχει καθιερώσει από τις αρχές Σεπτεμβρίου ένα φρέσκο σύστημα που παρέχει ευκαιρίες ακόμα και στις ομάδες που δεν θα φτάσουν στο κυρίως ταμπλό. Στο καινούριο μονοπάτι που έχει εισάγει η FIBA προβλέπεται αρχικά η διεξαγωγή των Pre Qualifying Tournaments, στα οποία θα λάβουν μέρος συνολικά 40 ομάδες.

- 16 ομάδες από την Ευρώπη (οι δώδεκα που θα αποκλειστούν από το 2ο γύρο των προκριματικών του Παγκοσμίου και 4 που θα αποκλειστούν από τον 2ο γύρο των προκριματικών αγώνων για το EuroBasket)

- 8 ομάδες από την Αφρική (η ομάδα με την υψηλότερη θέση στο FIBA Rankings που δεν έφτασε στο 2ο γύρο των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου και οι 7 ομάδες που θα αποκλειστούν από το 2ο γύρο των Προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου)

- 8 ομάδες από την Αμερική (5 ομάδες που θα αποκλειστούν από το 2ο γύρο των Προκριματικών του Παγκοσμίου και οι 3 ομάδες με την υψηλότερη θέση στο FIBA Rankings που δεν έφτασαν στο 2ο γύρο των Προκριματικών του Παγκοσμίου)

- 8 ομάδες από Ασία/Ωκεανία (οι ομάδες που θα αποκλειστούν από το 2ο γύρο των Προκριματικών του Παγκοσμίου)

Εν τέλει από τα Pre Qualifying Tournaments θα προκριθούν 5 ομάδες, οι οποίες συνεχίσουν στα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά. Συνολικά σε αυτά θα βρεθούν 24 εθνικές.

- 16 ομάδες με βάση την τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ανεξαρτήτως γεωγραφικής προέλευσης, οι οποίες θα έχουν καταλάβει τις θέσεις χωρίς απευθείας ολυμπιακό εισιτήριο.

- 5 ομάδες από τα Pre Olympic Qualifiers.

- 3 ομάδες, μία από Ασία, μία από Αφρική και μία από την Αμερική που στην τελική κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα έχουν τις καλύτερες θέσεις μετά τις 16 προνομιούχες.

Εξ αυτών θα εξασφαλίσουν τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι τέσσερις νικητές.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΙΤΟΥΔΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΠΑΣΚΕΤ FIBA WORLD CUP ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ