EUROLEAGUE

Ελλάδα η χώρα των προπονητών!

Ελλάδα η χώρα των προπονητών!

Η ιστορία έγραψε: δύο rookies στο φάιναλ-φορ και πλέον η Ελλάδα με τους Ιτούδης-Σφαιρόπουλο είναι η χώρα που έχει "στείλει" τους περισσότερους προπονητές στο φάιναλ-φορ!

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα γίνει ο 7ος Έλληνας προπονητής που θα κοουτσάρει σε φάιναλ-φορ. Θα πάρει μέρος μάλιστα σε έναν ημιτελικό πολύ ιδιαίτερο. Αφενός διότι θα βρει απέναντι του την ομάδα με την οποία έφτασε στο φάιναλ-φορ ως ασίσταντ κόουτς (ΤΣΣΚΑ), αλλά κι επειδή θα αντιμετωπίσει τον Δημήτρη Ιτούδη.

Θα δούμε, με άλλα λόγια, για η αναμέτρηση δύο Ελλήνων προπονητών και δει πρωτοεμφανιζόμενων! Ο τελευταίος "ελληνικός" ημιτελικός με δύο Έλληνες προπονητές στον πάγκο ήταν στη Σαραγόσα, ενώ κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο Τελ Αβίβ. Τότε ήταν οι Ιωαννίδης-Κιουμουρτζόγλου (1995) και Ιωαννίδης-Πολίτης (1994) που είχαν τεθεί αντιμέτωποι.

Οι άλλοι πέντε Έλληνες προπονητές που έχουν συμμετάσχει σε φάιναλ-φορ είναι οι Γιάννης Ιωαννίδης, Κώστας Πολίτης, Κώστας Κιουμουρτζόγλου, Παναγιώτης Γιαννάκης και Γιώργος Μπαρτζώκας. Από αυτούς οι Ιωαννίδης, Γιαννάκης, Μπαρτζώκας έχουν προκριθεί σε τελικό και μόνο ο τελευταίος έχει κατακτήσει το τρόπαιο.

Το ελληνικό μπάσκετ γνώρισε άλλη μια επιτυχία, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία των Ελλήνων προπονητών τα τελευταία χρόνια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Πλέον η Ελλάδα είναι η χώρα που κατέχει το ρεκόρ με τους περισσότερους προπονητές σε φάιναλ-φορ. Τι σημαίνει αυτό; Ότι σε φάιναλ-φορ θα έχουν πάρει μέρος εφτά Έλληνες προπονητές, έναντι έξι Σέρβων και έξι των Ιταλών.

Αναλυτικά:

Χώρα Προπονητές
Ελλάδα

Ιωαννίδης - Πολίτης - Κιουμουρτζόγλου

Γιαννάκης - Μπαρτζώκας -

Ιτούδης - Σφαιρόπουλος

Σερβία

Βουγιόσεβιτς - Μάλκοβιτς - Ομπράντοβιτς -

Μπογκόγεβιτς - Ίβκοβιτς - Πέσιτς

Ιταλία

Καζαλίνι - Σκαριόλο - Μεσίνα -

Ρεκαλκάτι - Πιανιτζάνι - Μολίν

Κροατία Παβλίσεβιτς - Σκάνσι - Ρέπεσα -

Περάσοβιτς - Σπάχια

Ισπανία Ρενέσες - Μαρτίν - Πασκουάλ - Λάσο
Ισραήλ Κλάιν - Σερφ - Γκέρσον
ΗΠΑ Ντ' Αντόνι - Λιουκ - Μπλατ
Ρωσία Ερέμιν - Τιχονένκο - Πασούτιν
Τουρκία Αταμάν - Μαχμουτί
Γαλλία Μπενιό - Γκομέζ
Μαυροβούνιο Ιβάνοβιτς
Λιθουανία Καζλάουσκας

Η μάχη των rookies

Δεν είναι συχνό να συμμετέχουν στο φάιναλ-φορ δύο προπονητές που παίρνουν μέρος για πρώτη φορά στη γιορτή του μπάσκετ. Η τελευταία ήταν το 2009 με τους Πασκουάλ και Γιαννάκη. Η διαφορά, βέβαια, είναι ότι τόσο ο προπονητής του Ολυμπιακού, όσο και ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ έφτασαν στους "4" στην πρώτη τους συμμετοχή ως head-coaches στην Euroleague.

Η τελευταία φορά που δύο πρωτομεφανιζόμενοι προπονητές προκρίθηκαν σε φάιναλ-φορ ήταν το 2009 με τους Παναγιώτη Γιαννάκη και Τσάβι Πασκουάλ. Στο μεταξύ διακόπηκε το σερί του προπονητής των "μπλαουγράνα" που είχε 3 συνεχόμενες συμμετοχές. Το ρεκόρ το κατέχει ο Έτορε Μεσίνα με τέσσερα συνεχόμενα φάιναλ-φορ.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ