ELITE LEAGUE

Elite League: Με play-in και αλλαγές στα playoffs και το Final Four η σεζόν 2023-24

Elite League: Με play-in και αλλαγές στα playoffs και το Final Four η σεζόν 2023-24
INTIME

Την ειδική προκήρυξη για την Elite League 2023-24 δημοσίευσε η ΕΟΚ. Δείτε αναλυτικά όλες τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν στο πρωτάθλημα την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο.

Διαφορετικός θα είναι ο τρόπος διεξαγωγής της Elite League για τη σεζόν 2023-24, όπως είχατε διαβάσει εδώ καιρό στο SPORT24. Έπειτα από τη δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης από την ΕΟΚ, επιβεβαιώθηκε πως από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο θα υιοθετηθεί το play-in, ενώ θα υπάρξει αλλαγή και στον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες θα φτάνουν στο Final Four (αφού οι τρεις νίκες στα playoffs θα γίνουν τέσσερις αν το εν λόγω ζευγάρι ήταν 2-0 ή 0-2 στην κανονική διάρκεια), αλλά και στον τρόπο με τον οποία θα πάρουν την άνοδο για την Basket League οι δύο ομάδες που προβλέπονται.

Σε αντίθεση με τη χρονιά που ολοκληρώθηκε, που το εισιτήριο για την πρώτη κατηγορία τσέκαραν οι δύο ομάδες που κέρδισαν στους δύο ημιτελικούς, την επόμενη χρονιά ο πρώτος θα αντιμετωπίσει τον δεύτερο, με το νικητή να προβιβάζεται και τον ηττημένο να παίζει με τον νικητή του 3-4. Όποια ομάδα επικρατήσει σε αυτό το ματς ανεβαίνει επίσης στα μεγάλα σαλόνια.

Σύστημα διεξαγωγής Elite League 2023-24

Στα play in συμμετέχουν οι ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις 7 έως 10 της βαθμολογικής κατάταξης, όπως διαμορφώθηκε μετά την λήξη της Α’ φάσης του Πρωταθλήματος και συναντώνται μεταξύ τους ως εξής:

  • Α7 – Α8
  • Α9 – Α10

Ο νικητής του ζευγαριού Α7 – Α8 καταλαμβάνει την 7η θέση (A7) και ο ηττημένος αγωνίζεται με τον νικητή του ζευγαριού Α9 – Α10, όπου ο νικητής θα καταλάβει την 8η θέση (A8) και ο ηττημένος καταλαμβάνει την 9η θέση. Ο ηττημένος του αγώνα Α9 – Α10 καταλαμβάνει την 10η θέση. Οι αγώνες διεξάγονται στις έδρες των ομάδων που έχουν καταταγεί στις υψηλότερες θέσεις της βαθμολογικής κατάταξης της Α’ φάσης (κανονική περίοδος).

Στην φάση αυτή συμμετέχουν οι ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις 1 έως 8 της βαθμολογικής κατάταξης που διαμορφώθηκε μετά την λήξη της Α’ Φάσης του Πρωταθλήματος και μετά τους αγώνες play in ως εξής:

  • Α1 –Α8
  • Α2 –Α7
  • Α3 – Α6
  • Α4 – Α5

Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα η οποία θα έχει τρεις (3) νίκες επί της αντιπάλου της, μεταφέροντας τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου (Α’ Φάση) εφόσον στους μεταξύ τους αγώνες ήταν 1 – 1 και στις τέσσερις (4) νίκες επί της αντιπάλου της εφόσον στους μεταξύ τους αγώνες ήταν 2 – 0. Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας στην Α’ Φάση του Πρωταθλήματος, ο δεύτερος αγώνας στην έδρα της αντιπάλου της και στην συνέχεια η διεξαγωγή των αγώνων θα γίνεται εναλλάξ.

Οι ηττημένες ομάδες δεν θα αγωνισθούν μεταξύ τους και θα καταλάβουν τις θέσεις 5, 6, 7, 8 σύμφωνα με την βαθμολογική τους θέση στην Α’ Φάση.

Στην τελευταία αυτή φάση του Πρωταθλήματος οι νικητές θα αγωνισθούν για τις θέσεις 1 έως 4 σε μορφή final four σε γήπεδο που θα οριστεί και θα αγωνισθούν ως εξής:

  • 1 – 2
  • 3 – 4

Οι αγώνες θα διεξαχθούν με σύστημα απλού αποκλεισμού (knock out). Ο νικητής του 1 – 2 καταλαμβάνει την 1η θέση του πρωταθλήματος και ανακηρύσσεται Πρωταθλητής. Ο ηττημένος του 1 – 2 αγωνίζεται με τον νικητή του αγώνα 3 – 4 και ο νικητής καταλαμβάνει την 2η θέση ο δε ηττημένος την 3η θέση. Ο ηττημένος του αγώνα 3 – 4 καταλαμβάνει την 4η θέση.

Στα Play out συμμετέχουν οι ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις 11 έως 14 της βαθμολογικής κατάταξης, όπως διαμορφώθηκε μετά την λήξη της Α’ φάσης του Πρωταθλήματος και συναντώνται μεταξύ τους ως εξής:

  • Α11 – Α14
  • Α12 – Α13

Οι νικήτριες ομάδες θα καταλάβουν τις θέσεις 11, 12 σύμφωνα με την βαθμολογική τους θέση στην Α’ Φάση. Οι ηττημένες ομάδες θα καταλάβουν τις θέσεις 13, 14 της τελικής βαθμολογικής κατάταξης του Πρωταθλήματος.

Νικήτρια στην φάση αυτή αναδεικνύεται η ομάδα η οποία θα επιτύχει τρεις (3) νίκες επί της αντιπάλου της στους μεταξύ τους αγώνες, μεταφέροντας τις νίκες και ήττες της κανονικής περιόδου (Α’ φάση) εφόσον στους μεταξύ τους αγώνες ήταν 1 – 1 και στις τέσσερις (4) νίκες επί της αντιπάλου της εφόσον στους μεταξύ τους αγώνες ήταν 2 – 0. Ο πρώτος αγώνας διεξάγεται στην έδρα της ομάδας η οποία θα έχει καταταγεί στην υψηλότερη θέση της βαθμολογίας της Α' φάσης του πρωταθλήματος (κανονική περίοδος) ο δεύτερος αγώνας στην έδρα της αντιπάλου της και στην συνέχεια η διεξαγωγή των αγώνων θα γίνεται εναλλάξ.

TAGS ELITE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ