ELITE LEAGUE

Elite League: Μάχες σε όλα τα μέτωπα στο φινάλε της κανονικής περιόδου - Μόνο ο Πανιώνιος και ο Κόροιβος γνωρίζουν τη θέση που θα τερματίσουν

Elite League: Μάχες σε όλα τα μέτωπα στο φινάλε της κανονικής περιόδου - Μόνο ο Πανιώνιος και ο Κόροιβος γνωρίζουν τη θέση που θα τερματίσουν
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ / EUROKINISSI

Ολοκληρώνεται σήμερα (6/4) η κανονική περίοδος της Elite League και το φινάλε της προμηνύεται συναρπαστικό, καθώς τα μέτωπα είναι πολλά, όπως και οι εκκρεμότητες από τα ψηλότερα, μέχρι και τα χαμηλότερα στρώματα της κατηγορίας.

Η κανονική περίοδος της Elite League βάζει σήμερα τελεία και οι οκτώ σημερινές (6/4) αναμετρήσεις προμηνύουν μεγάλες συγκινήσεις, καθώς οι περισσότερες θέσεις είναι ανοικτές και η κατάσταση βρίσκεται σε τεντωμένο σκοινί.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις δύο από τις δεκαέξι ομάδες που συμμετέχουν στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ γνωρίζουν σε ποια θέση θα τερματίσουν. Ο λόγος για τον Πανιώνιο που ανεξάρτητα από τα σημερινά αποτελέσματα θα τερματίσει πρώτος και τον Κόροιβο Αμαλιάδας που γνωρίζει ότι θα ολοκληρώσει τη regular season στην έκτη θέση.

Το σύστημα διεξαγωγής

Μιας και φτάνουμε στο φινάλε της κανονικής περιόδου της κατηγορίας, είναι σημαντικό να θυμηθούμε το ανανεωμένο φορμάτ της διοργάνωσης. Οι έξι πρώτες ομάδες εξασφαλίζουν την απευθείας συμμετοχή τους στα play offs, ενώ εκείνες των θέσεων 7-10 θα διεκδικήσουν την παρουσία τους σε αυτά μέσω της διαδικασίας των play-in.

Τα ζευγάρια των play-in θα σχηματιστούν ως εξής: 7-8 και 9-10. Ο νικητής του πρώτου ζευγαριού θα λάβει τη θέση No7, ενώ ο ηττημένος θα αγωνιστεί με τον νικητή του δεύτερου ζευγαριού για την 8η θέση.

Στα playoffs οι διασταυώσεις θα γίνουν κατ' αντιστοιχία 1-8, 2-7, 3-6, 4-5. Εφόσον ο απολογισμός των ομάδων του κάθε ζευγαριού στην κανονική περίοδο είναι 1-1, τότε η σειρά θα κρίνεται στις τρεις νίκες. Αν είναι 2-0, τότε θα κρίνεται στα τέσσερα θετικά αποτελέσματα.

Οι δύο τελευταίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα υποβιβάζονται απευθείας στη National League 1, ενώ οι ομάδες των θέσεων 11-14 θα παλέψουν για την παραμονή τους στην κατηγορία μέσω των play outs.

Ο πρωταθλητής θα αναδειχθεί στο Final Four. Τα ζευγάρια θα σχηματιστούν ως εξής: 1-2, 3-4. Ο νικητής του πρώτου ζευγαριού κερδίζει την άνοδο, ενώ ο ηττημένος θα παίξει με τον νικητή του 3-4 για το δεύτερο εισιτήριο.

Τι ισχύει για τις θέσεις 1-6

Ο Πανιώνιος έχει κλειδώσει την πρωτιά της κανονικής περιόδου και απλά περιμένει να μάθει τον αντίπαλό του στα playoffs, ο οποίος θα προκύψει από τα play-in.

Με δεδομένο ότι η 6η θέση της κατάταξης είναι κλειδωμένη από τον Κόροιβο, θα γίνει μάχη για το πλεονέκτημα έδρας, καθώς Μεγαρίδα, Ελευθερούπολη, Ηρακλής και Μίλωνας βρίσκονται σε απόσταση μίας νίκης στις θέσεις 2-5 κατ' αντιστοιχία.

Η ΝΕΜ είναι στη 2η θέση με ρεκόρ 19-10, η Ελευθερούπολη στην 3η θέση με ισοβαθμία, ενώ Ηρακλής και Μίλωνας ακολουθούν στο 18-11 με τους Θεσσαλονικείς να πλεονεκτούν στα μεταξύ τους παιχνίδια.

Κομβικό είναι το σημερινό παιχνίδι ανάμεσα σε Μεγαρίδα και Μίλωνα, καθώς με νίκη η Μεγαρίδα τερματίζει στην 2η θέση, ενώ σε περίπτωση ήττας θα βρεθεί στην 4η ή στην 5η θέση. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα της Νέας Σμύρνης με θετικό αποτέλεσμα ολοκληρώνει την κανονική διάρκεια είτε στην 2η, είτε στην 3η θέση, ενώ αν ηττηθεί θα τερματίσει 5η.

Η Ελευθερούπολη πηγαίνει στην έδρα του Αμύντα και κυνηγά τη νίκη που υπό προϋποθέσεις μπορεί να της δώσει τη 2η θέση, ενώ σε περίπτωση ήττας τερματίζει 3η.

Ο Ηρακλής έχει εκτός έδρας παιχνίδι στη Λευκάδα με αντίπαλο τη Δόξα και ξέρουν ότι με νικη θα έχοει πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να τερματίσει 5ος, σε συνάρτηση πάντα με τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

Τρεις διεκδικούν την 7η θέση

Τρεις ομάδες διεκδικούν την 7η θέση της κανονικής περιόδου. Ο Ερμής Σχηματαρίου, η Δόξα Λευκάδας και η Μύκονος, με την ομάδα από το Σχηματάρι να βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, καθώς γνωρίζει ότι θα έχει θέση στα play-in.

Ο Ερμής Σχηματαρίου πηγαίνει στην έδρα του Πανερυθραϊκού και γνωρίζει ότι με νίκη θα εξασφαλίσει την 7η θέση και το πλεονέκτημα έδρας στα play-in. Σε περίπτωση ήττας, είναι ορατό το ενδεχόμενο να μπει με μειονέκτημα έδρας στην διαδικασία.

Η Δόξα Λευκάδας υποδέχεται τον Ηρακλή και με θετικό αποτέλεσμα θα έχει πλεονέκτημα έδρας στα play-in. Σε περίπτωση ήττας μπορεί να βρεθεί ακόμη και στα playouts, καθώς οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, αφού η Δόξα Λευκάδας απέχει μία νίκη από τον 12ο Παπάγο.

Η Μύκονος υποδέχεται τον Αίαντα Ευόσμου και περίπτωση που επικρατήσει μπορεί να βρεθεί ακόμη και με πλεονέκτημα έδρας στα play-in, ενώ αν χάσει υπάρχει το ενδεχόμενο συμμετοχής στα play outs.

Τέσσερις για δύο θέσεις στα play-in

Δόξα Λευκάδας και Μύκονος βρίσκονται στο όριο μεταξύ play-in και play outs. Αμφότερες οι ομάδες με νίκες αφαιρούν το άγχος από πάνω τους και δεν μπλέκουν με τα play outs. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τον Έσπερο Λαμίας, ο οποίος εφόσον νικήσει τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη μπορεί να βρίσκεται στα play-in. Διαφορετικά στα play outs.

Πανερυθραϊκός και Παπάγος βρίσκονται σε τριπλή ισοβαθμία με τον Έσπερο Λαμίας στο 13-16, με τον πρώτο να υποδέχεται τον Ερμή Σχηματαρίου και τον δεύτερο τον Χαρίλαο Τρικούπη.

Ο Πανερυθραϊκός μπορεί με νίκη να βρεθεί ακόμη και με πλεονέκτημα έδρας στα play-in (σε συνδυασμό αποτελεσμάτων), όμως με ήττα δεδομένα θα αγωνιστεί στα play outs.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με τον Παπάγο, ο οποίος με νίκη μπορεί να βρεθεί στα play-in, ενώ με ανεπιτυχές αποτέλεσμα θα κληθεί να αγωνιστεί στα play outs.

Η μάχη της παραμονής

Ψυχικό, Χαρίλαος Τρικούπης, Αίαντας Ευόσμου και Αμύντας διεκδικούν την αποφυγή του απευθείας υποβιβασμού, με τους τρεις πρώτους να ισοβαθμούν στο 10-19 και τον τελευταίο να έχει απόσταση μίας νίκης 9-20.

Το Ψυχικό υποδέχεται τον Κόροιβο και τα πράγματα είναι απλά για τους γηπεδούχους. Με νίκη συμμετέχουν στα play-in. Με ήττα χρειάζονται συνδυασμό αποτελεσμάτων για να μην πέσουν κατηγορία απευθείας.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον Χαρίλαο Τρικούπη, που με νίκη στην έδρα του Παπάγου θα συμμετάσχει στα play outs. Διαφορετικά θα εξαρτηθούν από τα υπόλοιπα αποτελέσματα.

Ο Αίαντας Ευόσμου ψάχνει στη Μύκονο τη νίκη που θα διατηρήσει τις ελπίδες του ζωντανές για αποφυγή του απευθείας υποβιβασμού που θα συμβεί σε περίπτωση ήττας.

Δυσκολότερη είναι η θέση του Αμύντα, που χρειάζεται συνδυασμό αποτελεσμάτων μαζί με δική του νίκη για να γλιτώσει τον απευθείας υποβιβασμό.

Σε περίπτωση τετραπλής ισοβαθμίας, Χαρίλαος Τρικούπης και Αίαντας Ευόσμου καταλαμβάνουν τις δύο τελευταίες θέσεις και υποβιβάζονται.

Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας Ψυχικού, Αμύντα, Χαρίλαου, υποβιβάζονται οι δύο τελευταίοι.

Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας Χαρίλαου, Αμύντα και Αίαντα πέφτουν οι δύο τελευταίοι.

Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας Ψυχικού Χαρίλαου και Αίαντα υποβιβάζονται απευθείας οι δύο τελευταίοι.

Σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας Αμύντα, Ψυχικού, Αίαντα αποχαιρετούν την κατηγορία οι δύο τελευταίοι.

Το πρόγραμμα της 30ής αγωνιστικής (16:00)

  • Πανερυθραϊκός - Ερμής Σχηματαρίου
  • Ψυχικό - Κόροιβος
  • Μεγαρίδα - Μίλωνας
  • Παπάγος - Χαρίλαος Τρικούπης
  • Μύκονος - Αίαντας Ευόσμου
  • Δόξα Λευκάδας - Ηρακλής
  • Πανιώνιος - Έσπερος Λαμίας
  • Αμύντας - Ελευθερούπολη

Η βαθμολογία

  1. Πανιώνιος 50 (21-8)
  2. Μεγαρίδα 48 (19-10)
  3. Ελευθερούπολη 48 (19-10)
  4. Ηρακλής 47 (18-11)
  5. Μίλωνας 47 (18-11)
  6. Κόροιβος Αμαλιάδας 45 (16-13)
  7. Ερμής Σχηματαρίου 44 (15-14)
  8. Δόξα Λευκάδας 43 (14-15)
  9. Μύκονος 43 (14-15)
  10. Έσπερος Λαμίας 42 (13-16)
  11. Πανερυθραϊκός 42 (13-16)
  12. Παπάγος 42 (13-16)
  13. Ψυχικό 39 (10-19)
  14. Χαρίλαος Τρικούπης 39 (10-19)
  15. Αίαντας Ευόσμου 39 (10-19)
  16. Αμύντας 38 (9-20)
TAGS ELITE LEAGUE ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ