ΜΠΑΣΚΕΤ

"Είναι μπελάς η Βαλένθια"

"Είναι μπελάς η Βαλένθια"

Ο σέντερ της Μπιλμπάο Δημήτρης Μαυροειδής υποστηρίζει ότι η Βαλένθια, αντίπαλός του Ολυμπιακού στο Top16 της Ευρωλίγκας (2/2), δεν είναι αμελητέα ποσότητα και μέσω του SPORT 24 προειδοποιεί τους Ερυθρόλευκους... πως «θα βρουν άσχημους μπελάδες, εάν πιστέψουν ότι μπορούν να τη νικήσουν μόνο με τη φανέλα".

Παράλληλα, μίλησε και για το ματς Κάχα Λαμποράλ – Παναθηναϊκός το οποίο θα διεξαχθεί στις 3 Φεβρουαρίου στη Βιτόρια, ξεκαθαρίζοντας πως πρόκειται για την πρωταθλήτρια Ισπανίας έστω κι αν δείχνει διαφορετικά αγωνιστικά πρόσωπα.

Διαβάστε επίσης τι διαμηνύει ο Δημήτρης Μαυροειδής μέσω του Sport24.gr σε έναν Έλληνα μπασκετμπολίστα με τον οποίο είναι και κολλητοί φίλοι!

-Ο προπονητής σου Φώτης Κατσικάρης δήλωσε στην εφημερίδα «Goal News» ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να προσέξει πολύ τα πρώτα και τα τελευταία 8’’ των επιθέσεων της Βαλένθια. Εσύ, που αντιμετώπισες πριν από λίγες ώρες την ομάδα του Πέσιτς γνωρίζοντας την ήττα (68-54) πώς θα μπορούσες να αναλύσεις τη συμβουλή του κόουτς;

" Αυτό ακριβώς είπε και σε μας, όταν κάναμε την ανάλυση της Βαλένθια. Η τακτική της βασίζεται στην πιεστική άμυνα. Προσπαθεί να σε αναγκάσει να κάνεις λάθη, προκειμένου να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο και να πετύχει εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό. Στο πρώτο ημίχρονο κάναμε 14 λάθη και εκεί κρίθηκε το παιχνίδι. Οσο για τα τελευταία οκτώ δευτερόλεπτα των επιθέσεών τους; Και εκεί πρέπει να είναι προσεκτικός ο Ολυμπιακός, καθώς η Βαλένθια εάν δεν βγάλει αιφνιδιασμό, έχει μεγάλη υπομονή, διαβάζει το παιχνίδι και προσπαθεί να πάρει την καλύτερη επιλογή".

-Δεδομένου ότι είχες αντιμετωπίσει τη Βαλένθια και στον πρώτο γύρο, τι σημαίνει πρακτικά το ότι ο Σβέτισλαβ Πέσιτς έβαλε τη σφραγίδα του στην ομάδα; Θυμίζουμε ότι στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας η Βαλένθια είχε νικήσει (74-69) τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ…

"Σημαίνει ότι την έχει κάνει πιο ισορροπημένη. Ότι αμύνονται όλοι μαζί, ενώ στην επίθεση δεν υπάρχει ατομισμός, ούτε ένας μόνο σταρ. Η τωρινή Βαλένθια διαθέτει πολύ καλή χημεία, έχει καλούς περιφερειακούς και μεγάλα κορμιά στη ρακέτα. Θεωρώ ότι με τον Πέσιτς η ομάδα μοιάζει με αλυσίδα, ενώ προηγουμένως θύμιζε μεμονωμένους κρίκους χωρίς σύνδεση".

-Αν σου ζητούσαμε να ξεχωρίσεις έναν μόνο παίκτη ποιον θα ξεχώριζες;

"Ίσως τον Ράφα Μαρτίνεθ. Είναι αυτός που έχει περισσότερο την μπάλα στα χέρια του, έχει πλούσιο ταλέντο. Δεν είναι, όμως, μόνος του. Υπάρχει ο Κλαβέρ, που σίγουρα κάποια στιγμή θα παίξει στο ΝΒΑ, ο Σαβάνοβιτς είναι ανεβασμένος, ενώ οι δύο ψηλοί Γιαβτόκας και Λίστσουκ κάνουν πολύ καλή δουλειά στη ρακέτα. Και φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον Ντε Κολό και τον Κουκ. Νομίζω πως όλο το μυστικό εστιάζεται στο μαρκάρισμα του Κουκ".

-Πώς το στοιχειοθετείς αυτό;

"Ο Κουκ είναι κλασικός πλέι μέικερ. Πολλές φορές του φωνάζουν να σουτάρει, αλλά αυτός προτιμά να πασάρει. Ο Ντε Κολό από την άλλη δεν είναι καθαρός άσος, αλλά περισσότερο δυάρι, οπότε ο Ολυμπιακός θα πρέπει να πιέσει πολύ από την αρχή για να κουράσει τον Αμερικανό. Και πάλι, όμως, αυτή είναι η ταπεινή γνώμη μου. Ο κόουτς Ιβκοβιτς προφανώς ξέρει καλύτερα"…

-Είχες την ευκαιρία να παρακολουθήσεις τον Ολυμπιακό στο Top16;

"Ναι, είδα και τα δύο παιχνίδια του ως τώρα. Δεν το περίμενα να χάσει από τη Φενέρ στο ΣΕΦ και μάλιστα με τέτοια διαφορά, ενώ στο Κάουνας ήταν πολύ καλός για 35 λεπτά, αλλά στο τέλος τον φοβήθηκε το μάτι μου".

-Ποια είναι, λοιπόν, η συμβουλή σου για το παιχνίδι με τη Βαλένθια;

"Να μην την υποτιμήσουν! Να μην πιστέψουν ότι είναι αμελητέα ποσότητα, αλλά να την αντιμετωπίσουν σοβαρά, με συγκέντρωση από την αρχή και με πιεστική άμυνα. Εάν πιστέψουν ότι μπορούν να τη νικήσουν μόνο με τη φανέλα, θα βρουν άσημους μπελάδες. Η Βαλένθια δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που ήταν στις αρχές. Είναι πολύ μαχητική και ξέρει να κερδίζει".

-Θα μπορούσες να μας αφιερώσεις λίγο χρόνο και για την αντίπαλο του Παναθηναϊκού Κάχα Λαμποράλ στη Βιτόρια (3/2); Δεν πάει και πάρα πολύς καιρός από την ημέρα που την είχατε κερδίσει στο Μιλμπάο (99-95, 12/12/2010).

"Ναι, είναι αλήθεια. Θα την αντιμετωπίσουμε, μάλιστα, και στο Copa del Rey στη Μαδρίτη. Οπότε, θα χρειαστεί να την αναλύσουμε ξανά. Κοιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι η Κάχα Λαμποράλ δεν παίζει και τόσο καλά τελευταία. Εχει βέβαια δεδομένη ποιότητα, παίκτες όπως ο Χουέρτας, ο Σαν Εμετέριο και ο Τελέτοβιτς, ενώ ενισχύθηκε και με τον Μπατίστα. Ειδικά στην έδρα της μπορεί να σε σκοτώσει. Υπάρχουν βραδιές, που ο ρυθμός της σε τρομάζει, αλλά τελευταία παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της".

-Τι εκτιμάς, λοιπόν, συγκρίνοντάς την με τον Παναθηναϊκό;

"Ο Παναθηναϊκός είναι πάντα σοβαρός. Χωρίς να έχει παίξει φανταστικό μπάσκετ, έχει καταφέρει να σημειώσει δύο νίκες στο Top16. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι σημαντικό παιχνίδι για τον Παναθηναϊκό, αν και υπάρχει και η αναμέτρηση του δεύτερου γύρου στο ΟΑΚΑ, γεγονός που του δίνει μια ασφάλεια. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι δύσκολο παιχνίδι στη Βιτόρια μετά και την ήττα της Κάχα Λαμποράλ από τη Λιέτουβος Ρίτας. Η Κάχα είναι η πρωταθλήτρια Ισπανίας και παρά τα διαφορετικά πρόσωπα που έχει δείξει, είναι πάντα ισχυρή, οπότε θα δούμε".

-Σε προσωπικό επίπεδο έχεις τους λόγους σου να περιμένεις την άφιξη του Παναθηναϊκού στην Ισπανία…

"Αν περιμένω λέει. Ανυπομονώ να έλθει το φιλαράκι μου ο Καϊμακόγλου, αν και δεν εξαρτάται από τον ίδιο, καθότι είναι τραυματίας. Μακάρι, όμως, να γίνει καλά και να ταξιδέψει με την υπόλοιπη αποστολή στα μέρη μας. Τον περιμένω πως και πως και του λέω μέσω του SPORT 24 να βάλει τα δυνατά του για να είναι έτοιμος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ