ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ

"Είμαι και πολύ... Γκαστόνε"

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς την εποχή που ήταν προπονητής του Παναθηναϊκού
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς την εποχή που ήταν προπονητής του Παναθηναϊκού EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στον τόπο του διπλού εγκλήματος (του 2009) κι ο Βασίλης Σκουντής βάζει τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη θέση του...Τζον Κένεντι!

Έχουν περάσει κιόλας 58 χρόνια από τότε που ειπώθηκε μια κουβέντα την οποία μπορούν κάλλιστα να ενστερνίζονται και να την παπαγαλίζουν κιόλας οι Πράσινοι.

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Ιουνίου του 1963, όταν στον περίφημο λόγο που εκφώνησε από το μπαλκόνι του Δημαρχείου του Βερολίνου, δίπλα στον Βίλι Μπραντ, ο Τζον Κένεντι πέταξε μια ατάκα με νόημα.

«Ich bin ein Berliner», που σημαίνει «Είμαι ένας Βερολινέζος».

Τουτέστιν, «ένας από σας», όπως συνήθιζε να λέει στο ΟΑΚΑ ο συχωρεμένος ο Θανάσης Γιαννακόπουλος!

Είκοσι δυο μήνες μετά την κατάληψη του Ανατολικού Βερολίνου από τους Σοβιετικούς, ο JFK επιδίωκε με αυτή τη φράση και τα παρελκόμενα της να υπερτονίσει την υποστήριξη των Αμερικανών στους Δυτικογερμανούς.

Σαράντα έξι χρόνια αργότερα, στις 3 Μαΐου του 2009, σε έναν άλλο εξώστη του Βερολίνου στάθηκε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς που άλλωστε δεν είχε πρόβλημα με τις δηλώσεις εθνικοτήτων.

Μέχρι τότε είχε συστηθεί Τούρκος (Κωνσταντινούπολη, 1992), Ισραηλινός (Τελ Αβίβ, 1994), Ισπανός (Σαραγόσα, 1995), Σαλονικιός (Πυλαία, 2000), Ιταλός (Μπολόνια, 2002), Αθηναίος (ΟΑΚΑ, 2007), ε σιγά που θα κώλωνε να δηλώσει και Γερμαναράς του... κερατά!

Η -στην κορύφωση του αυτοσαρκασμού του- ακόμη και Γκαστόνε!

ΔΥΟ ΣΟΥΤ, ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΟΝΤΟΙ

Έκανε κιόλας τον Γερμανό, καθόσον οι δυο δραματικοί αγώνες του Παναθηναϊκού σε εκείνο το Final 4 στην Ο2 (και νυν Mercedes-Benz) Arena του Βερολίνου, όπου αντιμετωπίζει και απόψε την Αλμπα, κρίθηκαν με συνολική διαφορά τεσσάρων πόντων!

Στον ημιτελικό της Πρωτομαγιάς οι Πράσινοι έριξαν στο κανναβάτσο τον Ολυμπιακό με 84-82 και μετά από 48 ώρες επέζησαν του ανατρεπτικού θρίλερ απέναντι στην ΤΣΣΚΑ με 73-71.

Και πώς; Με τους κόκκινους του Πειραιά και τους Μοσχοβίτες να έχουν στα χέρια τους την μπάλα στην τελευταία επίθεση, αλλά ο μετέπειτα παίκτης του Παναθηναϊκού, Γιάννης Μπουρούσης και ο πρώην Πράσινος, Ραμούνας Σισκάουσκας είδαν την μπάλα να μην τους κάνει το χατίρι.

ΤΟ... ΜΕΛΙΤΖΑΝΙ ΧΡΩΜΑ

Αυτό λοιπόν υπήρξε το αντικείμενο μιας ερώτησης στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό από έναν δημοσιογράφο και έκανε τον (ήδη αρπαγμένο ελέω διαιτησίας) Ομπράντοβιτς να απαντήσει με έντονο τρόπο κι ενώ είχε πάρει εκείνο το ιδιάζον μελιτζανί χρώμα.

«Εάν φίλε μου μετά από έντεκα Φάιναλ Φορ και επτά τρόπαια, πιστεύεις ακόμη ότι είμαι τυχερός, κανένα πρόβλημα. Το λέω από μόνος μου κιόλας για να σε διευκολύνω: Ναι είμαι πολύ τυχερός»!

Κανονικά για να το... χοντρύνει ακόμη περισσότερο, ο Ζέλικο έπρεπε να πει ότι «Είμαι πολύ Γκαστόνε», αλλά αυτό μου είχε κάνει την τιμή να το φυλάξει για μένα την προηγούμενη ημέρα...

ΤΟ ΚΑΡΤΕΛΑΚΙ ΚΙ Ο ΓΚΑΣΤΟΝΕ!

Φταίει βεβαίως και μια σύμπτωση, διότι όταν ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου των φιναλίστ και σηκώθηκαν από το πάνελ ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο Ετορε Μεσίνα, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Bίκτορ Χριάπα από το κούνημα του τραπεζιού έπεσαν στο πάτωμα τα τρία από τα τέσσερα καρτελάκια και το μόνο που έμεινε ακίνητο στη θέση του ήταν εκείνο που έγραφε «Ζeljko Obradovic, Panathinaikos coach»!

Είδα τη σκηνή κι όταν τον πλησίασα συνωμοτικά και του είπα τι έγινε, έβαλε τα γέλια και μου είπε «Ε, γι αυτό, πριν από 15 χρόνια με λέγατε Γκαστόνε. Είμαι και πολύ... Γκαστόνε»!

Σε πείσμα της ευτυχίας του για την κατάκτηση του τίτλου, αυτά τα γελάκια του κόπηκαν το επόμενο βράδυ...

«Στο δεύτερο ημίχρονο έγιναν πολλά περίεργα πράγματα. Δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να μιλήσω, αλλά θα δω το βίντεο και θα τοποθετηθώ» δήλωσε ο Ζοτς στη συνέντευξη Τύπου, συμπληρώνοντας ότι «αν έχω κάνει λάθος, που δεν το νομίζω, τότε θα ανακαλέσω δημοσίως».

Μολονότι ο οι Πράσινοι σήκωναν την πέμπτη κούπα τους, ο Ομπράντοβιτς είχε τα μπουρίνια του και τσατίστηκε ακόμη περισσότερο όταν ο (αρχισυντάκτης της επίσημης ιστοσελίδας της Ευρωλίγκας) Φρανκ Λόουλορ του υπενθύμισε ότι ο κανονισμός της διοργάνωσης απαγορεύει τα σχόλια για τη διαιτησία!

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια!

Λίγο αργότερα κι ενώ βρισκόταν ακόμη υπό την επήρειαν των... σφυριγμάτων, ο Ζοτς άφησε... παγωτό τον Δημοσθένη Καρμοίρη και τον Ρήγα Δάρδαλη που τον υποδέχθηκαν στο πλατό του ΣΚΑΙ μέσα στο γήπεδο.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού επρόκειτο να δώσει ζωντανή συνέντευξη αλλά τους κρέμασε στον αέρα, φεύγοντας μόλις άκουσε την πρώτη ερώτηση που αφορούσε τη διαιτησία του τελικού!

«ΘΑ ΓΕΛΑΕΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ»

Για τον Παναθηναϊκό εκείνη η σεζόν ήταν περίεργη, χώρια που κάποια στιγμή ο Ομπράντοβιτς ειχε βγάλει στη σέντρα τους παίκτες του λέγοντας ότι «αν συνεχιστεί αυτό το βιολί, θα γελάει μαζί μας όλη η Ευρώπη»!

Ήταν 14 Ιανουαρίου του 2009, όταν ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε της Πρόκομ με 75-53, αλλά ο (σεσημασμένος για την τελειομανία και το ανικανοποίητον του χαρακτήρα του) Ζέλικο δήλωσε ότι νιώθει ντροπή για την εικόνα της ομάδας του, κατηγόρησε κάποιους παίκτες του ότι δεν αξίζουν να φορούν αυτή τη φανέλα και, στο πλαίσιο των τεχνητών κρίσεων και των ασκήσεων πανικού, στις οποίες είναι μάστορας, τους προανήγγειλε ότι αν συνεχίσουν αυτή τη φάμπρικα θα γίνουν ο περίγελος της Ευρώπης!

Πέρασαν τέσσερις μήνες και ο Ομπράντοβιτς δικαιώθηκε πανηγυρικά, διότι όπως είπε το βράδυ που σήκωσε, μαζί με τον Διαμαντίδη, την κούπα στην O2 Arena του Βερολίνου ο Αλβέρτης, «όντως πέφτουν πολλά γέλια, αλλά είναι από την ευτυχία μας»!

«ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΕΔΩ»

Δυόμισι μήνες αργότερα, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε εντός έδρας από τη Σιένα και την επόμενη μέρα ο Ζέλικο επιφύλαξε ένα βασανιστήριο διαρκείας πέντε ωρών στην ομάδα!

Μετά από τρεις ώρες προπόνησης και άλλες δύο μπροστά στο βίντεο, ένας συνεργάτης του (εικάζω από τα συμφραζόμενα ότι ήταν ο Πιστιόλης) γύρισε και του έκανε μια ερώτηση...

«Κόουτς κοντεύουμε έξι ώρες εδώ. Μήπως πρέπει να τους αφήσουμε να φύγουν;»

Ο Ομπράντοβιτς τον κοίταξε αυστηρά και τον ρώτησε: «Σε πόσα Φάιναλ Φορ έχεις πάει

Αυτός του απάντησε «σε κανένα».

Τότε ο Ζοτς του είπε το εξής: «Εγώ, λοιπόν, που έχω πάει σε έντεκα ως παίκτης και προπονητής σου λέω ότι αν χρειαστεί θα μείνουμε εδώ για οκτώ ώρες, θα κοιμηθούμε εδώ και θα πεθάνουμε εδώ»!

Στα ύστερα του τελικού με την ΤΣΣΚΑ ο Ομπράντοβιτς αποδείχθηκε πρόδρομος του Γκρεγκ Πόποβιτς!

Αναφέρομαι στην εξ ορισμού ριψοκίνδυνη απόφαση του(ς) να μη γίνει φάουλ στην τελευταία επίθεση της ΤΣΣΚΑ, που κατέληξε στο άστοχο σουτ του Σισκάουσκας...

ΤΟ ΜΗ ΦΑΟΥΛ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΣΚΡΙΝ

«Αν δεχόμασταν καλάθι και χάναμε, θα με περνούσατε από Ιερά Εξέταση και θα με κρεμάγατε ανάποδα, αλλά πιστεύω ότι πράξαμε το σωστό, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος» σχολίασε εκ των υστέρων.

Ο κύβος, λοιπόν, ερρίφθη, 5''.8 πριν από τη λήξη όταν (στο τάιμ άουτ, που κάλεσε κι αφού συσκέφθηκε για 15'' με τον Ιτούδη και τον Πιστιόλη) ο Ζοτς έκανε ένα γρήγορο γκάλοπ μεταξύ των παικτών και –όπως μαρτυρά και ο Μάικ Μπατίστ στην αυτοβιογραφία του- άπαντες συναίνεσαν με την επιλογή του «μη φάουλ» .

"Θα παίξουμε καθαρή άμυνα, αλλά θα αλλάξουμε στο σκριν και πάνω στον Σισκάουσκας, που μάλλον θα πάρει το τελευταίο σουτ, θα πάει ο Νίκολας".

Όντως έγινε η αλλαγή και ο Ντρου πήγε πάνω στον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, που πήρε την μπάλα μετά την επαναφορά από τον Ματίας Σμόντις.

Το σκεπτικό του Ομπράντοβιτς ήταν ότι ο Ντρου με τα γρήγορα πόδια του θα μπορούσε να πάρει γρήγορα θέση και να εκμεταλλευθεί το γεγονός ότι ο Λιθουανός έχει αργή εκτέλεση.

Με το που αστόχησε ο Σισκάουσκας και ακούστηκε η κόρνα της λήξης, ο Νίκολας έπεσε στο παρκέ και έμεινε εκεί, σε ένα ενσταντανέ τύπου «νυν απολύοις τον δούλον σου, Κύριε»!

Η επόμενη πράξη του έργου ανέβηκε τρεις μέρες αργότερα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δέχτηκε για τα συχαρίκια την ομάδα του Παναθηναϊκού...

Όταν, λοιπόν, έφτασε μπροστά στον Ομπράντοβιτς και τον χαιρέτησε τον ρώτησε γελώντας «Σαν πολλούς τίτλους δεν έχεις πάρει, κόουτς;».

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ