ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Διπλό δελτίο: Ποιος είναι ο νέος κανονισμός της ΕΟΚ που επιτρέπει σε παίκτες να αγωνίζονται σε δύο ομάδες

Διπλό δελτίο: Ποιος είναι ο νέος κανονισμός της ΕΟΚ που επιτρέπει σε παίκτες να αγωνίζονται σε δύο ομάδες
EUROKINISSI

Το SPORT24 εξηγεί το διπλό δελτίο, με την μορφή του οποίου παραχώρησε ο Ολυμπιακός τον Παναγιώτη Τσάμη στον Τρίτωνα, δίνοντάς του το δικαίωμα να φοράει την φανέλα και των δύο ομάδων την φετινή σεζόν.

Ο Τρίτωνας ανακοίνωσε την απόκτηση του Παναγιώτη Τσάμη με την μορφή του διπλού δελτίου από τον Ολυμπιακό. Κάπως έτσι, φαίνονται να μπαίνουν με πιο επίσημο τρόπο οι βάσεις για το φιλόδοξο πλάνο που έχει εκπονήσει η ΕΟΚ για την ανάδειξη νεαρών παικτών.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή: Η ΕΟΚ αποφάσισε να θέσει από την σεζόν 2022/23 το διπλό δελτίο. Σύμφωνα με την σχετική προκήρυξη, ένας σύλλογος μπορεί να παραχωρήσει παίκτες ηλικίας 18-21 ετών (γεννημένων δηλαδή από το 2001 έως το 2004 την φετινή σεζόν) σε ομάδες χαμηλότερης κατηγορίας, με τον παίκτη να έχει δικαίωμα συμμετοχής και στις δύο ομάδες, αρκεί να μην ξεπεράσει το 50% των αγώνων στην ομάδα της μεγαλύτερης κατηγορίας. Κοινώς, ο Τσάμης αυτή την στιγμή έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί τόσο με την φανέλα του Ολυμπιακού στην Basket League (και στην EuroLeague), αλλά και στην Elite League με την φανέλα του Τρίτωνα, ακόμα και σε διαδοχικές αγωνιστικές.

Η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου να αποφευχθούν τα γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, όπου ομάδες είχαν στο ρόστερ τους παίκτες ηλικίας 18-21 ετών (λίγο μετά το πρώτο επαγγελματικό τους συμβόλαιο δηλαδή) και τους χρησιμοποιούσαν κυρίως στις προπονήσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να "παγώσει" πιθανή εξέλιξή τους, αφού δεν έπαιρναν μέρος σε αγώνες. Με την ΕΟΚ να έχει αναγνωρίσει ότι συνήθως στις ηλικίες 18-21 ετών οι παίκτες δεν έβρισκαν ευκαιρίες, αποφάσισε να αλλάξει αυτό το καθεστώς και ακολουθώντας το παράδειγμα της ισπανικής λίγκας (που εφαρμόζει κάτι αντίστοιχο εδώ και πολλά χρόνια) δημιούργησε τον κανονισμό του διπλού δελτίου.

Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός δεν είναι η πρώτη ομάδα που έκανε κάτι τέτοιο, απλώς ήταν η πρώτη που το επισημοποίησε. Κάτι αντίστοιχο έχει κάνει ήδη η Καρδίτσα, που έστειλε στους Σοφάδες τους Αλεξιάδη και Τσούκα, ενώ και ο Προμηθέας αναμένεται να κάνει το ίδιο με τον Νίκο Πλώτα και την θυγατρική του ομάδα στην Γ' Εθνική.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ STOIXIMAN BASKET LEAGUE ΕΟΚ ELITE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ