EUROLEAGUE

''Δεν θα βγει άλλος Ναβάρο!"

''Δεν θα βγει άλλος Ναβάρο!"

Ο Αντόνιο Μασέιρας ανακάλυψε τον σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα σε ηλικία 12 ετών, μιλάει στο Euroleague Greece για το σκάουτινγκ που άλλαξε την σύγχρονη ιστορία των Καταλανών και αποκαλύπτει τον... νονό του ''La Bomba''!

Ο Αντόνιο Μασέιρας βρήκε στα μικράτα του έναν από τους σεσημασμένους σκόρερ του ευρωπαϊκού μπάσκετ, έναν πιτσιρικά που σιωπηλά βελτίωνε ένα όπλο που θα τον έκανε ακαταμάχητο κι έπειτα από 20 χρόνια, θα του έδινε όλους τους τίτλους με την Μπαρτσελόνα!

Ήταν σαν σκηνή από ταινία προσεχώς… Ο πρώην τζένεραλ μάνατζερ της Μπαρτσελόνα (1996-'04), της Τζιρόνα (2006-'08), της Ρεάλ Μαδρίτης (2009-'10) και νυν διεθνής σκάουτερ των Λέικερς ήταν αυτός που ανακάλυψε και, εν συνεχεία, σύστησε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο στο μπασκετικό κοινό της Ισπανίας και του υπόλοιπου κόσμου. Ήδη το στοίχημα γα την απόσυρση της φανέλας με το Νο.11 στον ουρανό του Palau Blaugrana έχει… φραγή και ο Αντόνιο Μασέιρας αναλύει στο Euroleague Greece το scouting που άλλαξε για πάντα την σύγχρονη ιστορία της Μπαρτσελόνα.

Παράλληλα αποκαλύπτει τον ''νονό'' ενός από τα πιο γνωστά παρατσούκλια στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, αυτό του ''La Bomba''!

''Δεν θα βγει άλλος Ναβάρο!"

Πως ακριβώς ανακαλύψατε τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, πριν αυτός εξελιχτεί στον απόλυτο ηγέτη και σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα;

''Εκείνη την περίοδο ήμουν υπεύθυνος στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα κι έκανα το καθιερωμένο μου, σαββατιάτικο scouting trip. Ο Ναβάρο έδινε επίσημο παιχνίδι με την U-14 της Santfeliuenc. Ομολογώ πως ήμουν πολύ τυχερός αφού ο πατέρας του ήταν στο γήπεδο και παρακολουθήσαμε μαζί το παιχνίδι. Τον ήξερα ήδη αφού το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, ο Ρικάρντο, αγωνιζόταν στα μικρά τμήματα της Μπαρτσελόνα. Μου εξήγησε ότι ο Χουάν Κάρλος ήταν δυο χρόνια πιο μικρός από τα υπόλοιπα παιδιά κι εκεί ακριβώς κατάλαβα ότι έχω να κάνω με μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση! Αμέσως τον κάλεσα να έλθει και να δοκιμαστεί στις προπονήσεις που έκανε η ομάδα U-13 της Μπάρτσα για την επόμενη σεζόν. Το μόνο που έκανε η Μπαρτσελόνα ήταν να του διασφαλίσει μια θέση στο ρόστερ. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά!''.

Τι σας εντυπωσίασε περισσότερο από το παιχνίδι του μικρού Ναβάρο;

''Η ικανότητά του στο σκοράρισμα ήταν απίστευτη! Το γεγονός, επίσης, ότι αγωνιζόταν κόντρα σε παιδιά που ήταν δυο χρόνια μεγαλύτερά του, πραγματικά με εντυπωσίασε. Και αυτό γιατί στις συγκεκριμένες ηλικίες, η διαφορά ανάμεσα σε 12χρονα και 14χρονα παιδιά είναι τεράστια!''.

''Δεν θα βγει άλλος Ναβάρο!"

Μπορούσατε, ποτέ, να φανταστείτε ότι αυτός ο πιτσιρικάς θα γίνει κάποια στιγμή ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ευρωλίγκας;

''Για να είμαι ειλικρινής, όχι. Όταν βλέπεις ένα παιδάκι 12 χρονών να διαπρέπει, τότε το μόνο που μπορείς να περιμένεις είναι ότι κάποια στιγμή θα κάνει το επόμενο βήμα και θα αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα. Σίγουρα ο Ναβάρο ξεπέρασε κάθε προσδοκία που είχα γι’ αυτόν εκείνη την εποχή!''.

Έχετε σκεφτεί ότι αν δουλεύατε για λογαριασμό της Ρεάλ εκείνη την περίοδο, ίσως ο Ναβάρο να αγωνιζόταν στη Μαδρίτη;

''Σε αυτές τις ηλικίες είναι πολύ δύσκολο για ένα κλαμπ να εντάξει στις ακαδημίες του παιδιά από μακρινές πόλεις. Το σπίτι του Ναβάρο ήταν μόλις 10 χιλιόμετρα μακριά από τις εγκαταστάσεις της Μπαρτσελόνα, επομένως ήταν λογική η απόφαση να παραμείνει στη Βαρκελώνη με την οικογένειά του και να συνεχίσει το σχολείο παράλληλα με το μπάσκετ''.

Ποιος ήταν ο άνθρωπος που τον βάφτισε ''La Bomba'';

''Ο Χουάν Μόντες, προπονητής στα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα!''.

Διατηρείτε επαφές μαζί του; Όλοι ξέρουμε την αξία του ως παίκτη. Μπορείτε να μας τον περιγράψετε ως χαρακτήρα και άνθρωπο εκτός γηπέδων;

''Συνήθως μιλάω μαζί του όταν τον συναντώ στα παιχνίδια της Μπαρτσελόνα ή σε άλλες εκδηλώσεις. Είναι ένας πολύ συμπαθητικός άνθρωπος. Παραμένει ταπεινός ενώ έχει την ίδια κοπέλα από παιδί! Λατρεύει το μπάσκετ, είναι νικητής και ένα σπουδαίο παράδειγμα για τις επόμενες γενιές''.

''Δεν θα βγει άλλος Ναβάρο!"

Τι σημαίνει ο Ναβάρο για την Μπαρτσελόνα και το ισπανικό μπάσκετ;

''Ο Ναβάρο είναι θρύλος! Μιλάμε για έναν σπουδαίο παίκτη που είχε καθοριστική συμβολή στις μεγαλύτερες επιτυχίες της Μπαρτσελόνα και της Εθνικής ομάδας όλα αυτά τα χρόνια. Όταν κάποια στιγμή αποσυρθεί από την ενεργό δράση, τότε θα διαπιστώσουμε τη συνεισφορά του στο ισπανικό μπάσκετ''.

Παράλληλα, τι σημαίνει η Μπαρτσελόνα για τον Ναβάρο; Επέστρεψε από το ΝΒΑ για λογαριασμό της Μπάρτσα, χωρίς καν να μπει στη διαδικασία να συζητήσει με οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Ευρώπη!

''Με εξαίρεση τη σεζόν που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ, η Μπαρτσελόνα είναι η μοναδική ομάδα που ο Χουάν Κάρλος έχει φορέσει τη φανέλα της. Αγωνίζεται στην Μπάρτσα από τότε που ήταν 12 χρονών μέχρι σήμερα. Μιλάμε, δηλαδή, για 20 χρόνια! Αυτό το κλαμπ είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής του. Επιβεβαίωσε την πίστη και την αφοσίωσή του στην Μπαρτσελόνα σε πολλές περιπτώσεις''.

''Δεν θα βγει άλλος Ναβάρο!"

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα παικτών που είχαν, μεν, το ταλέντο όμως έμειναν στάσιμοι στην καριέρα τους. Τι ακριβώς έκανε ο Ναβάρο και εξελίχθηκε σε έναν από τους καλύτερους παίκτες των ευρωπαϊκών παρκέ;

''Νομίζω ότι αγαπάει παθολογικά το παιχνίδι! Απολαμβάνει το μπάσκετ ενώ διαθέτει τον χαρακτήρα και το κίνητρο για να περάσει τη νοοτροπία νικητή στην ομάδα του. Όσον αφορά τα αθλητικά του προσόντα, η ταχύτητα και το σουτ του ήταν κάτι που δεν είχα δει ξανά στο παρελθόν''.

Μιλήστε μου για την παραγωγική διαδικασία στην Ισπανία. Για παράδειγμα, οι μικρές Εθνικές ομάδες κάνουν θραύση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ενώ νέοι παίκτες όπως ο Άλεξ Αμπρίνες επιβεβαιώνουν ότι το ισπανικό μπάσκετ θα έχει συνέχεια για πολλά χρόνια…

''Πραγματικά γίνεται σπουδαία δουλειά στις ομάδες. Το scouting, η επιλογή νεαρών και ταλαντούχων παικτών, η εκμάθηση των βασικών του μπάσκετ… Όλα κινούνται βάσει προγραμματισμού. Επιπλέον, το πάθος των προπονητών στις ακαδημίες είναι υποδειγματικό! Προφανώς υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης όμως η αξιοποίηση των πιτσιρικάδων στις ισπανικές ομάδες είναι υποδειγματική''.

''Δεν θα βγει άλλος Ναβάρο!"
INTIME SPORTS

Μπορούμε να μιλήσουμε για νέους Ναβάρο; Υπάρχει κάποιος Ισπανός παίκτης που πιστεύετε ότι μπορεί να διαδεχτεί τον αρχηγό της Μπαρτσελόνα;

''Σίγουρα θα υπάρξουν σπουδαίοι παίκτες στο μέλλον όμως δεν πρόκειται να βγει άλλος Ναβάρο! ''Πριν από αυτόν, οι άνθρωποι του ισπανικού μπάσκετ περίμεναν τον νέο Σαν Επιφάνιο και τον νέο Βιγιακάμπα, όμως ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο αποτελεί το χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Οι νέοι παίκτες πρέπει να καταλάβουν ότι μπορούν να κάνουν σπουδαία πράγματα χωρίς να χρειαστεί να αντιγράψουν ή να μιμηθούν κάποιον παίκτη από το παρελθόν. Όπως ακριβώς έκανε ο Ναβάρο!''.

-Για ανταλλαγή απόψεων, ακολουθήστε μας στο Twitter @Giannis_Stavr

TAGS EUROLEAGUE ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ