NBA

Αταμάν για το NBA: "Οι πιθανότητες λιγοστεύουν, κανένας ευρωπαίος προπονητής δεν έχει πάει ως head coach"

Ο Εργκίν Αταμάν στη διάρκεια του ημιτελικού της Εφές με τον Ολυμπιακό
Ο Εργκίν Αταμάν στη διάρκεια του ημιτελικού της Εφές με τον Ολυμπιακό INTIME

Ο Εργκίν Αταμάν παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό, διαδικτυακό κανάλι VOLE όπου αναφέρθηκε στις πιθανότητες να βρεθεί στο ΝΒΑ για χάρη κάποιας ομάδας αλλά και την Εθνική ομάδα της χώρας του.

Στην Ευρώπη θεωρείται από τους πιο πετυχημένους προπονητές οδηγώντας την Αναντολού Εφές σε back-to-back κατακτήσεις EuroLeague. Το όνειρο του ΝΒΑ παραμένει μέσα του, ωστόσο οι πιθανότητες για μία πετυχημένη πορεία ως πρώτος προπονητής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δεν είναι με το μέρος του.

Ο λόγος για τον Εργκίν Αταμάν που παραχώρησε συνέντευξη στο τουρκικό, διαδικτυακό κανάλι VOLE και μίλησε για τον "άλλο κόσμο" του ΝΒΑ αλλά και την προσπάθεια που κάνει με την Εθνική ομάδα της Τουρκίας, την οποία θέλει να οδηγήσει όσο πιο ψηλά μπορεί.

"Οι πιθανότητες να πάω στο ΝΒΑ μειώνονται, δεν είναι με το μέρος μου γιατί βλέπω πως είναι ένας άλλος κόσμος. Η οπτική τους για τους ευρωπαίους προπονητές είναι διαφορετική. Κανένας προπονητής από την Ευρώπη δεν έχει πάει ως head coach. Δεν υπάρχει τέτοια ιστορία στο ΝΒΑ. Υπάρχουν ορισμένοι προπονητές που έχουν ρόλο πρώτου, όπως ο Κοκόσκοβ αλλά πήγαν πριν από 20 χρόνια, έζησαν εκεί, ξεκίνησαν ως βοηθοί για αρκετά χρόνια και μετά κάθισαν στην άκρη του πάγκου. Υπάρχει και ο Μπλατ αλλά αυτός είναι Αμερικανός".

Παράλληλα ο Αταμάν επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον ορισμένων ομάδων και τις συζητήσεις που είχε, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν: "Είχα επαφές με κάποιες ομάδες φέτος. Αυτό που λένε πάντα είναι πως 'πρέπει πρώτα να έρθεις και να προπονήσεις για ένα διάστημα'. Το εκτιμώ αυτό αλλά μου λένε 'Υπάρχει ένα σύστημα που γυρίζει γύρω από τον παίκτη. Στην Ευρώπη οι προπονητές είναι κυρίαρχοι. Δεν θεωρούμε πως μπορείς να κουμαντάρεις μία ομάδα εδώ'. Δεν το λένε ακριβώς έτσι αλλά αντιλαμβάνεσαι πως έμμεσα αυτό θέλουν να πουν".

Έχοντας ωστόσο αυτογνωσία, ο Αταμάν αντιλαμβάνεται πως το να προπονήσει απευθείας μία ομάδα ΝΒΑ, τη δεδομένη στιγμή μοιάζει αδύνατο. "Είναι ωραίο να πρωτοπορείς σε κάτι. Πάντα λέω πως δεν θα δειλιάσω όταν έρθει μία πρόταση αλλά δεν έχουν την πρόθεση να μου την προσφέρουν. Λένε πως πρέπει πρώτα να γίνω βοηθός για μερικά χρόνια. Ο Μεσίνα έκανε ακριβώς αυτό. Πήγε πλάι στον Πόποβιτς ως βοηθός και τέσσερα ή πέντε χρόνια αλλά δεν του πρόσφεραν θέση πρώτου. Επομένως ειλικρινά το βρίσκω δύσκολο. Αν κάποιος θέλει μπορούμε να καθίσουμε να συζητήσουμε".

Τέλος δεν έκρυψε πως ως προπονητής της Εθνικής Τουρκίας στόχος του είναι ξεκάθαρα η κορυφή της Ευρώπης. "Το EuroBasket θα έχει δυσκολία αντίστοιχη των τελικών μιας περιφέρειας στο ΝΒΑ. Πρέπει να παίζεις σε μεγάλη ταχύτητα. Το όνειρό μου είναι ξεκάθαρο. Είμαι εδώ για να κερδίσω μετάλλια με την χώρα μου. Το όνειρό μου είναι να κατακτήσω το EuroBasket και θα είμαστε πρωταθλητές".

TAGS NBA ΑΝΑΝΤΟΛΟΥ ΕΦΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ