EUROLEAGUE

Από τη Euroleague στη Γ' Εθνική

Από τη Euroleague στη Γ' Εθνική

Από τη νέα σεζόν, το Μαρούσι θα αγωνίζεται στη Γ' εθνική. Λίγο πιο πέρα, η φανέλα του Σπανούλη στους Rockets, το κύπελλο Σαπόρτα και τα λάβαρα της Euroleague φέρνουν στον νου άλλες εποχές (PHOTOS).

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει, πια, ότι το Μαρούσι ήταν η πιο πετυχημένη, μετά από τον Παναθηναϊκό, ελληνική ομάδα της δεκαετίας 2001-'11, εν τούτοις η αποχώρηση της οικογένειας Βωβού έβαλε την ημερομηνία λήξης στους "κιτρινόμαυρους".

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής (22/03), ο Χολαργός πέρασε νικηφόρα από τον Άγιο Θωμά απέναντι στους ''κιτρινόμαυρους'' που έχουν βγάλει ήδη τα ναύλα για τη Γ' εθνική. Έπειτα, λοιπόν, από τρία χρόνια και το τελευταίο ματς στην Α1 κόντρα στον Ίκαρο, το Μαρούσι υποβιβάζεται στη Γ' Εθνική ακολουθώντας τον δρόμο ιστορικών ομάδων όπως ο Σπόρτιγκ, o Πανελλήνιος της Γ' ΕΣΚΑ (!) και οι Αμπελόκηποι που κατρακύλησαν στις χαμηλότερες κατηγορίες.

Ενθύμια μιας άλλης εποχής

Όλα αυτά μέσα από καταστάσεις και στιγμές, γεμάτες ειρωνεία! Τι εννοούμε; Την ώρα που η ομάδα των βορείων προαστίων παίζει τη ζωή της κάθε Κυριακή, λίγο πιο δίπλα στέκουν τα ενθύμια από το όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Το Κύπελλο Σαπόρτα του 2001 δεν ήταν απλώς μια ωραία ιστορία. Ήταν ο λόγος που το Μαρούσι μεγάλωσε, ψήλωσε και η ζωή έγινε πιο… γλυκιά στον Άγιο Θωμά. Πλέον βρίσκεται σε βιτρίνα στα γραφεία του Γ.Σ.Α., θυμίζοντας σε όλους την υπέρβαση της Βαρσοβίας που φιλοτέχνησε η καρδιά ενός "Τίγρη", το μυαλό, η ψυχραιμία και η κατάθεση ψυχής των "κιτρινόμαυρων" καμικάζι.

Από τη Euroleague στη Γ' Εθνική


- Κύπελλο Σαπόρτα, 2001. Όταν το Μαρουσάκι έγινε Μαρουσάρα, στη Βαρσοβία

Στου διαδρόμους των γραφείων βρίσκονται τα λάβαρα ομάδων - κολοσσών της Euroleague. Ήταν η χρονιά 2009-'10, όταν ουδείς μπορούσε να φανταστεί ότι το Μαρουσάκι θα έφτανε στο σημείο να κοιτάξει στα μάτια την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, να μετατρέψει σε θρίαμβο τον αγώνα με τη Μακάμπι και να λυγίσει τον εν ενεργεία πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό! Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε τρελάνει την μπασκετική Ευρώπη με το 2/2 στα ματς με την Ολίμπια Λουμπλιάνα (σ.σ. μετά το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ, ο Γιούρι Ζντοβτς παραδέχτηκε πως ''απόψε παίξαμε σαν κοριτσάκια!"), την ''άλωση'' της Ρώμης με την απίστευτη εμφάνιση του Στέφαν Νάτζφεϊ και τη σπουδαία νίκη επί της Παρτίζαν που έφτασε ως το Final Four εκείνης της χρονιάς!

Από τη Euroleague στη Γ' Εθνική


- Το Μαρούσι κοίταξε στα μάτια την ΤΣΣΚΑ, στην πρεμιέρα της Euroleague 2009-'10

Τι άλλο μπορεί να δει κανείς στο κλειστό του Αμαρουσίου; Αποκόμματα εφημερίδων και κολλάζ με τους θριάμβους των "κιτρινόμαυρων" σε Ελλάδα και Ευρώπη, φωτογραφίες με τις ομάδες παλαιότερων ετών καθώς και τις φανέλες των διεθνών Καϊμακόγλου, Γλυνιαδάκη, Πελεκάνου και Παπαντωνίου. Δίπλα στο banner της Μπαρτσελόνα δεσπόζει η φανέλα του Βασίλη Σπανούλη με τους Houston Rockets. Ο αρχηγός και ηγέτης του Ολυμπιακού έφυγε από τη Λάρισα το 2001 για λογαριασμό του Αμαρουσίου όπου έμεινε ως το 2005 κι έφτιαξε το όνομά του υπό τις οδηγίες του Παναγιώτη Γιαννάκη, πριν εξελιχτεί σε έναν από τους κορυφαίους παίκτες της Ευρώπης.

Από τη Euroleague στη Γ' Εθνική


- Η φανέλα του Βασίλη Σπανούλη στους Rockets, στα γραφεία του Αμαρουσίου

Κεραμιδάς: ''Το Μαρούσι θέλει restart''

Πλέον το Μαρούσι πορεύεται μόνο με το ένδοξο παρελθόν σε αυτή την παλιοζωή. Τι γίνεται όμως από εδώ και στο εξής; Ο κόουτς Κώστας Κεραμιδάς, ο οποίος ανέλαβε την ομάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, αντί του Αλέξη Καρατζά, παραδέχεται στο Euroleague Greece ότι "έτσι όπως έχω ζήσει την ομάδα τους τελευταίους μήνες, αυτό που χρειάζεται είναι ένα… restart! Να πατήσει κάποιος το κουμπάκι και να αρχίσει η δομή από το μηδέν. Επανεκκίνηση από πάνω προς τα κάτω, σε όλους τους τομείς. Αν είναι να έλθει η λύτρωση μέσω της Γ Εθνικής, τότε ας γίνει έτσι".

Πώς βλέπει όμως ο ίδιος την επόμενη μέρα του Αμαρουσίου; "Έχουμε μια υγιή ακαδημία από πίσω, με πάρα πολλά παιδιά. Έχουμε ένα εφηβικό στο οποίο μπορούμε να στηριχτούμε. Το Μαρούσι βγάζει καλούς παίκτες και θα συνεχίσει να βγάζει κι άλλους. Αυτή η πτώση δεν είναι το τέλος του κόσμου" θυμίζοντάς μας το παράδειγμα της Ρέιντζερς που από το Champions League, βρέθηκε στη Δ' Εθνική της Σκωτίας και πλέον επιστρέφει.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο συγχώνευσης με άλλη ομάδα: ''Υπάρχουν διάφορα σενάρια το τελευταίο διάστημα για συγχώνευση. Τα σενάρια αυτά είναι όμορφα, να βλέπεις δηλαδή το Μαρούσι να παίζει στην Α2. Το θέμα είναι, όμως, ότι η Α2 θέλει 150.000 ευρώ μπάτζετ για να σταθείς αξιοπρεπώς''.

Το Μαρούσι θα αγωνίζεται από του χρόνου στη Γ' εθνική ενώ ο Πανιώνιος κάνει ήδη πλάνα για την Α2. Τι γίνεται, εν τέλει, με τις ομάδες που έφτασαν ακόμα και στο σημείο να παίξουν στην Euroleague τα τελευταία χρόνια; ''Θεωρώ απολύτως φυσιολογική αυτή την εξέλιξη. Οι εν λόγω ομάδες στηρίχτηκαν στη δύναμη του ενός. Το Μαρούσι στον Βωβό και ο Πανιώνιος στον Λιανό. Αυτοί οι άνθρωποι έβαλαν πάρα πολλά χρήματα, έφτασαν τις ομάδες τους στο πιο υψηλό σημείο και ξαφνικά είπαν πως φεύγουν για τον α' ή τον β' λόγο. Αν σταματήσουν να έρχονται λεφτά από μια τσέπη, πώς να τις κρατήσεις ψηλά;''.

Από τη Euroleague στη Γ' Εθνική


- Το κλειστό του Αγίου Θωμά, στον αγώνα με τον Χολαργό

Κουτσούκος: ''Έχω χάσει τον ύπνο μου''

Ο Κώστας Κουτσούκος έχει υπηρετήσει το Μαρούσι από όλα τα πόστα τα τελευταία 55 χρόνια. Ως παίκτης, ως προπονητής (σ.σ. ήταν κόουτς της ομάδας στην πρώτη συμμετοχή της στο Κύπελλο Κόρατς τη σεζόν 1978-79) και ως παράγοντας. Επομένως ο πρόεδρος του Γ.Σ.Α. έχει κάθε δικαίωμα διά να ομιλεί. ''Δεν μπορώ να κοιμηθώ με αυτά που έχω περάσει τους τελευταίους μήνες. Έχω χάσει τον ύπνο μου! Ό,τι και να σου πω είναι λίγο. Μεταγραφές έρχονται, πρέπει να είμαι εδώ... Έχω χάσει καλοκαίρια. Γιατί; Για το Μαρούσι. Το έχω πονέσει, το έχω αγαπήσει και τώρα το βλέπω έτσι.

Στις 23 Δεκέμβρη ήλθε δικαστικός επιμελητής. Μποναμάς! Επειδή το 2009 είχαν φωνάξει έναν ορκωτό λογιστή και είχε κόψει τιμολόγιο 8.500 ευρώ. Εγώ που δεν έχω πάει ποτέ σε δικαστήριο, είδα να μου θυροκολλούν ανακοινώσεις και να μου στέλνουν συστημένο, λέγοντάς μου ότι παρόμοιο έχει σταλεί και στο αστυνομικό τμήμα! Δηλαδή, τι είμαι εγώ; Κανένας αλήτης; Ποιον έχω πειράξει; Πες μου ποιον! Τόσα χρόνια είμαι εδώ στο Μαρούσι, δεν έχω πιάσει ούτε ένα ευρώ στα χέρια μου. Ούτε ένα ευρώ! Πως επιβραβεύεται, λοιπόν, η τιμιότητα; Για πες μου να καταλάβω''.

Το σπίτι του στον πλειστηριασμό!

Μάλιστα ο κ. Κουτσούκος κινδύνευσε να χάσει το σπίτι του που βγήκε σε πλειστηριασμό για… εγκλήματα τρίτων και συγκεκριμένα, λόγω οφειλών στον Λευτέρη Ακεψιμαΐδη! ''Είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο. Ούτε στον εχθρό μου! Πέρσι στις 10 Ιουλίου το σπίτι μου έβγαινε σε πλειστηριασμό! Το καταλαβαίνεις; Αναγκάστηκα να πάω, να βγάλω φωτογραφίες, το ένα, το άλλο… Χωρίς να φταίω σε τίποτα! Πλέον του δίνουμε 2.000 ευρώ τον μήνα, από τον περασμένο Ιούλιο''.

Από τη Euroleague στη Γ' Εθνική


- Ο "Πατριάρχης" του Αμαρουσίου, Κώστας Κουτσούκος

Φώσκολος: "Ζητούμενο η υγεία"

Παράλληλα, απευθυνθήκαμε στον υπεύθυνο επικοινωνίας, Γιώργο Φώσκολο, ο οποίος έχει ζήσει το Μαρούσι στα καλύτερά του ως φίλαθλος και στη συνέχεια έθεσε εαυτόν στη διάθεση της ομάδας στην προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια μαζί με τους Περικλή Πανταζή (σ.σ. υπεύθυνος Ακαδημιών, Έφορος του αντρικού τμήματος) και Παναγιώτη Μαρκέτο.

''Δεν με ξενίζει η κατάσταση. Είμαι πραγματιστής. Παλιά υπήρχε ένας Βωβός που έδινε αφειδώς χρήματα. Τώρα δεν υπάρχει αυτό. Και τότε η ομάδα δεν είχε υγεία, από τη στιγμή που μόνο έβαζε και δεν έπαιρνε τίποτα. Μόνο φήμη. Δεν ξέρω, καν, αν αυτή η φήμη ανταποκρινόταν στα χρήματα που έδωσε ο Βωβός. Πλέον το ζητούμενο είναι η υγεία του Αμαρουσίου, η σωστή δομή της με πλάνο και προοπτική. Αν η λύτρωση έλθει μέσω Γ εθνική, δεν με πειράζει. Μπάσκετ παίζουν κι εκεί. Απλώς θέλει οργάνωση. Το Μαρούσι πρέπει να νοικοκυρευτεί, να δομηθεί σωστά, να γίνει ξανά αξιόπιστη, υγιής και νοικοκυρεμένη ομάδα''.

Στις 11 Απριλίου 2012, ο Ίκαρος έδινε τη χαριστική βολή στο Μαρούσι, με το 79-104 στο κλειστό του Αγίου Θωμά. Ήταν το τελευταίο ματς των ''κιτρινόμαυρων'' στην Α1 έπειτα από 14 ολόκληρα χρόνια. Οι λίγοι αλλά πιστοί φίλοι του Αμαρουσίου έσπευσαν να αποθεώσουν τους παίκτες του Νίκου Λινάρδου για τη μάχη που έδωσαν εκείνη τη χρονιά, φωνάζοντας ρυθμικά ''Και μη φοβάσαι Μαρούσι μου κανέναν, θα σ' ανεβάσουμε εμείς στην Α1''.

Πλέον το Μαρούσι του Σαπόρτα και του TOP-16, των συμμετοχών σε τελικούς πρωταθλήματος και Κυπέλλου καλείται να αποδείξει ότι το ''τετέλεσται'' είναι προσωρινό.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ