BASKETBALL ANALYSIS

Αντετοκούνμπο: Δεν θα βγει MVP, αλλά είναι πιο έτοιμος για τα playoffs

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε φάση από αγώνα Σπερς - Μπακς
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε φάση από αγώνα Σπερς - Μπακς Ⓒ 2021 ERIC GAY/ ASSOCIATED PRESS

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είδε τους μέσους όρους του να πέφτουν, ενώ έπαιζε περισσότερο, οι Μπακς τερμάτισαν τρίτοι στην Ανατολή, όμως σε τι κατάσταση μπαίνουν στα playoffs; Το SPORT 24 αναλύει την όγδοη κανονική περίοδο του Greek Freak στο ΝΒΑ με τη βοήθεια του InStat Scout.

Η "συμπυκνωμένη" κανονική περίοδος ολοκληρώθηκε και μαζί ολοκληρώθηκε και η όγδοη regular season του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ. Ο Greek Freak δεν θα πάρει, όπως φαίνεται, το τρίτο σερί βραβείο MVP, οι αριθμοί του έπεσαν σε σχέση με εκείνους της περασμένης περιόδου, οι Μπακς δεν έγραψαν το καλύτερο ρεκόρ ούτε στην Ανατολή ούτε στο ΝΒΑ, ωστόσο λίγο πριν από την έναρξη των playoffs, λίγο πριν συναντήσουν την ομάδα που τους απέκλεισε πέρυσι στα ημιτελικά της Περιφέρειας, δείχνουν έτοιμοι για να πάρουν τη ρεβάνς.

Μετά από έξι σεζόν διαρκούς βελτίωσης των αριθμών του, ο Αντετοκούνμπο έπεσε φέτος σε πόντους και ριμπάουντ κι ας έπαιζε 2.6 περισσότερα λεπτά σε σχέση με τη σεζόν 2019/20. Και όμως, αυτή η πτώση από τους 29.5 στους 28.1 πόντους και από τα 13.6 στα 11 ριμπάουντ δεν μπορεί να προκαλέσει ούτε προβληματισμό, ούτε ερωτηματικά για την κατάσταση του Γιάννη που σούταρε λιγότερο και ήταν πιο αποτελεσματικός/οικονομικός.

Τα shot charts του Γιάννη Αντετοκούνμπο από το InStat Scout:

Αντετοκούνμπο: Δεν θα βγει MVP, αλλά είναι πιο έτοιμος για τα playoffs
Αντετοκούνμπο: Δεν θα βγει MVP, αλλά είναι πιο έτοιμος για τα playoffs

Ο Γιάννης έκλεισε τη σεζόν με 63.6% στο δίποντο (63.1% πέρυσι), 30.3% στο τρίποντο (30.4% πέρυσι), 68.5% στις βολές (63.3% πέρυσι) και 56.9% στα συνολικά σουτ (55.3% πέρυσι). Είχε 1.2 κλεψίματα και 1.2 μπλοκ (από 1 κι 1 πέρυσι), ενώ το Usage Rate του βυθίστηκε από το 37.5 στο 32.5.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΑ ΦΑΟΥΛ

Ο Αντετοκούνμπο έπαιξε στους 61 από τους 72 αγώνες της κανονικής περιόδου και σύμφωνα με το InStat Scout ήταν ο παίκτης που έφθειρε περισσότερο από κάθε άλλον τους αντιπάλους του. Πρώτος στο ΝΒΑ με 7.72 κερδισμένα φάουλ ανά αγώνα (7.33 είχε ο Τζοέλ Εμπίντ, 6.73 ο Τρέι Γιανγκ, 6.33 ο Ντέιμιαν Λίλαρντ και 6 ο Ζάιον Γουίλιαμσον), τη στιγμή που έκανε μόλις 2.75 φάουλ, επίδοση που συνιστά τη μικρότερη της καριέρας του μετά από τη ρούκι σεζόν στην οποία έπαιζε 24.6 λεπτά ανά αγώνα. Λιγότερο ανυπόμονος και πιο ψύχραιμος στο ανοιχτό γήπεδο, μείωσε τα επιθετικά φάουλ και έτσι και τα λάθη του (έπεσε από τα 3.7 στις προηγούμενες δύο σεζόν στα 3.4).

Παρένθεση: Οι Μπακς έκλεισαν την κανονικήπερίοδο με ρεκόρ 46-26 (63.9%), ήταν τρίτοι στην Ανατολή πίσω από Σίξερς και Νετς, είχαν 26-10 εντός και 20-16 εκτός έδρας, παρέμειναν όμως η πιο παραγωγική ομάδα της Λίγκας. Πρώτοι στο σκοράρισμα με 120.1 πόντους ανά αγώνα (από τους 118.7 πέρυσι), πρώτοι σε εύστοχα, πρώτοι και σε εκτελεσμένα σουτ, τρίτοι σε αποτελεσματικότητα (ανέβηκαν από το 47.6% της περσινής σεζόν στο 48.7%), πρώτοι στα αμυντικά και δεύτεροι στα συνολικά ριμπάουντ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ, ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

Ο Αντετοκούνμπο είχε 1.4 πόντους λιγότερους σε σχέση με την περσινή σεζόν παίζοντας 2.6 λεπτά περισσότερα (σε αναγωγή Per 36 minutes η πτώση φτάνει τους 4.2 πόντους, με 3.5 λιγότερες προσπάθειες), γεγονός πόυ πάντως εξηγείται από το περισσότερο ταλέντο στην επίθεση που έχουν φέτος οι Μπακς. Η περσινή ομάδα είχε μόνο τους Μίντλετον (20.9), Μπλέντσο (14.9) και Λόπεζ (12) με διψήφιο αριθμό πόντων, ενώ φέτος ο Μάικ Μπουντενχόλζερ είχε τους Μίντλετον (20.4), Χόλιντεϊ (17.7), Λόπεζ (12.3), Πόρτις (11.4), ΝτιΒιντσέντζο (10.4) και Φορμπς (10.1) με διψήφιο αριθμό πόντων.

Ο Γιάννης ανέβασε τον μέσο όρο του στις ασίστ από τις 5.6 στις 5.9 (11.4 potential assists ανά αγώνα) και γενικώς τον ενδιέφερε περισσότερο να έχει τους συμπαίκτες του στα σωστά σημεία και στη συνέχεια να εκμεταλλευθεί τόσο το dunker spot που έβαλε στην καθημερινότητα των Μπακς ο Μπουντενχόλζερ (ένα σημείο ακριβώς κάτω και γύρω από το καλάθι στο οποίο έπρεπε πάντα είτε να βρίσκεται, είτε να κόβει προς αυτό ένας παίκτης της ομάδας), όσο και εκείνους που βρίσκονταν στις γωνίες.

Ο Αντετοκούνμπο δούλεψε πολύ στο κομμάτι της δημιουργίας, η πρώτη του επιλογή ήταν -και πάντα θα είναι- η επίθεση κατά μέτωπο στο ενας εναντίον ενός και η δεύτερη η πάσα σε περίπτωση που συναντούσε δεύτερο και τρίτο παίκτη, γνωρίζοντας ότι πάντα θα έβρισκε κάποιον είτε στο dunker spot, είτε στην περιφέρεια. Σε αυτές τις καταστάσεις δεν εκβίαζε προσπάθειες, έλεγε και ο ίδιος ότι έχει βελτιωθεί στο διάβασμα των φάσεων, ακόμη και hand-off με σκρίνερ και στη συνέχεια εκτελεστή τον Φορμπς είδαμε στη διάρκεια της σεζόν.

72 ΑΓΩΝΕΣ ΣΕ 144 ΗΜΕΡΕΣ

Η -δεύτερη κατά σειρά- ιδιαίτερη σεζόν εξαιτίας του κορονοϊού και των σχεδόν άδειων γηπεδων, ήταν σίγουρα πιο κουραστική από την περσινή. Με τεστ σε καθημερινή βάση, με συμπυκνωμένο πρόγραμμα, με 72 αγώνες σε 144 ημέρες και με τον Αντετοκούνμπο να ταλαιπωρείται από διαστρέμματα, ενοχλήσεις στο γόνατο και γενικά να καταπονείται σημαντικά, η δήλωση "είμαι κουρασμένος σωματικά, όχι όμως πνευματικά" περικλείει την ουσία λίγο πριν από την έναρξη των playoffs. Οι Μπακς έχουν μερικές ημέρες για να ξεκουραστούν, η injury list τους είναι άδεια και η statement νίκη επί των Χιτ ίσως κάνει τη διαφορά στη σεζόν τους.

Ο Αντετοκούνμπο δεν είναι άνθρωπος που θα κόψει δρόμο, γι' αυτό και το Μιλγουόκι "επέλεξε" κατά κάποιον τρόπο τους Χιτ για τον πρώτο γύρο των playoffs. Για να γίνεις βασιλιάς της ζούγκλας, πρέπει να νικήσεις το λιοντάρι λένε, βέβαια οι Μπακς θα πρέπει να νικήσουν αρκετά "λιοντάρια" για να φτάσουν στην κορυφή. Χιτ, Νετς, Σίξερς λέει η λογική πως θα βρεθούν απέναντί τους στην Ανατολή, αν φτάσουν μέχρι τους τελικούς της Περιφέρειας, πριν αντιμετωπίσουν κάποια υπερδύναμη της Δύσης στους NBA Finals.

Μπορούν να τα καταφέρουν; Δείχνουν ικανοί με τον Τζρου Χόλιντεϊ να είναι όπως λέγαμε πριν καν ξεκινήσει η σεζόν τεράστιο upgrade σε σχέση με τον Έρικ Μπλέντσο, η περσινή αποτυχία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί παταγώδης από τη στιγμή που τα playoffs δεν έγιναν υπό... φυσιολογικές συνθήκες, σίγουρα όμως ο Μπουντενχόλζερ και οι παίκτες του δεν βλέπουν τόσο επιφανειακά όσα έγιναν σε εκείνη τη σειρά με τους Χιτ και θέλουν τη ρεβάνς.

ΨΥΧΡΑΙΜΟΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ

Στα 26 του, ο Γιάννης μπήκε στην 8η κανονική περίοδο της καριέρας του έχοντας πάρει το supermax συμβόλαιο, χωρίς άγχος για το μέλλον, προσπάθησε να βάλει το στοιχείο της διασκέδασης περισσότερο στην καθημερινότητά του, να απολαύσει κάθε αγώνα και κάθε αποστολή, ταυτόχρονα ήταν πολύ ψύχραιμος στις κακές περιόδους της ομάδας που όσο καλά κι αν ήταν τα νούμερά της, είχε σημαντικά σκαμπανεβάσματα.

Κάθε συζήτηση με τους δημοσιογράφους μετά από ήττες ήταν ένα μάθημα από τον Γιάννη, που έλεγε συνεχώς ότι οι άσχημες εμφανίσεις, βοηθούν μακροπρόθεσμα. Όταν όλοι απογοητεύονταν από την εικόνα του Μιλγουόκι, εκείνος ζητούσε ψυχραιμία και τις περισσότερες φορές ακολουθούσαν εντυπωσιακές βραδιές, σερί νικών, χαμόγελα και μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Γιάννης εκτέλεσε τις επιθέσεις του κυρίως στο transition (22% από 20% τη σεζόν 2019/20), σε καταστάσεις απομόνωσης (18.5% από 23.3%), σε post-ups (16.9% από 13.1%) και σε catch-and-drives (9.8% από 7.5%).

Με απλά λόγια, ο Αντετοκούνμπο περιόρισε σημαντικά τις επιθέσεις σε isolations, βελτίωσε το ποσοστό του στις βολές(68.5% από 63.3% την περσινή σεζόν) και πηγε στο τρίποντο όποτε ένιωθε ότι"είχε" το σουτ, όποτε του το έδινε η αντίπαλη άμυνα. Είχε μήνες με εξαιρετικό ποσοστό στις βολές (Φεβρουάριος 74.7%, Μάρτιος 75.6%), είχε ματς όπως αυτά με το Μπρούκλιν στα οποία έβαλε από τέσσερα τρίποντα, δοκίμασε τα πάντα, προετοίμασε τον εαυτό του για τα playoffs και πλέον έχει μπροστά του μια απαιτητική σειρά, απέναντι σε έναν αντίπαλο που τον πλήγωσε πέρυσι, σωματικά και πνευματικά.

Συνολικά, η σεζόν του Γιάννη, ήταν σπουδαία. Είναι άδικο να μη μπαίνει στη συζήτηση για το MVP επί ίσοις όροις με τον Νίκολα Γιόκιτς, που ήταν καταπληκτικός, από τη στιγμή όμως που για εκείνον αυτά τα βραβεία έχουν μικρή σημασία καθώς προτεραιότητά του είναι η επιτυχία της ομάδας, δεν υπάρχει λόγος περισσότερης ανάλυσης για τους λόγους που δεν θα φτάσει στα χέρια του το back-to-back-to-back MVP.

Στο ερώτημα αν ο Αντετοκούνμπο βελτιώθηκε ή έμεινε στάσιμος, η απάντηση θα δοθεί στα playoffs. Στη διάρκεια της κανονικής περιόδου είχε ματς απόλυτης κυριαρχίας, είχε στιγμές στις οποίες σάρωσε κάθε αντίπαλο, είχε και βράδια στα οποία σήκωσε το πόδι από το γκάζι. Ήταν εύκολο να το κάνει στην όγδοη σεζόν του, γνωρίζοντας πως πρέπει ως ηγέτης να προετοιμάσει τους γύρω του γι' αυτά που θα συναντήσουν στην post season. Εκεί που μια κακή βραδιά, ένα κακό δωδεκάλεπτο, μια άσχημα εκτελεσμένη ειδική κατάσταση μπορεί να γκρεμίσει όσα χτίστηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων έξι μηνών.

Photo credits: 2021 Morry Gash/Associated Press

TAGS BASKETBALL ANALYSIS NBA ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ