EUROLEAGUE

Ανάλυση: Τα 5 σημεία-κλειδιά του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός

Ανάλυση: Τα 5 σημεία-κλειδιά του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου και ο Βασίλης Σπανούλης EUROKINISSI

Ο ρόλος του Σλούκα, ο βαθμός ετοιμότητας του Σαντ-Ρος, οι ρολίστες και οι πρωταγωνιστές. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει τα 5 σημεία-κλειδιά του πρώτου ντέρμπι Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός της σεζόν.

Η μεγάλη στιγμή πλησιάζει. Σε λίγες ώρες ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί τον Ολυμπιακό (21:00, LIVE Blog από το Sport24.gr) για την 2η αγωνιστική της EuroLeague, στο πρώτο ντέρμπι “αιωνίων” της σεζόν.

Η αποχή λόγω κορονοϊού, οι τραυματισμοί των Πιέρ Τζάκσον και Λευτέρη Μποχωρίδη στον Παναθηναϊκό και του Λίβιο Ζαν-Σαρλ στον Ολυμπιακό, το άδειο ΟΑΚΑ που αλλάζει το κλίμα, όλα δείχνουν ότι αυτό το ντέρμπι θα είναι διαφορετικό από τα άλλα. Δεν παύει όμως να είναι ένα ντέρμπι “αιωνίων”, με την πίεση που υπάρχει σε αυτό.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ακόμα ψάχνουν την ταυτότητά τους. Ψάχνουν πατήματα. Ξέρουν ότι μία νίκη θα δώσει την απαραίτητη πίστωση χρόνου σε μία δύσκολη σεζόν. Το Sport24.gr παρουσιάζει τα 5 σημεία-κλειδιά του αγώνα.

Ο ΒΑΘΜΟΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤ-ΡΟΣ

Ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος ήρθε στον Παναθηναϊκό με την προοπτική να γίνει το πασπαρτού της ομάδας. Να είναι ο αμυντικός εξολοθρευτής και μια δεύτερη πηγή δημιουργίας την επίθεση όπως είναι την τελευταία διετία της καριέρας του. Με μία διαφορά όμως: Χρίστηκε από τους "πράσινους" πόιντ γκαρντ, όχι “πλάγιος” που βοηθάει στην οργάνωση, σε ένα ενδιαφέρον πείραμα. Ένα πείραμα όμως που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να δουν στο παρκέ στο "τριφύλλι".

Ανάλυση: Τα 5 σημεία-κλειδιά του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
V. STOLIS

Ο τραυματισμός που ταλαιπωρεί τον Κουβανό (διάστρεμμα) από τις 4 Σεπτεμβρίου σε φιλικό με τον Ηρακλή δεν τον έχει αφήσει να βρει ρυθμό. Μετράει ελάχιστες προπονήσεις. Με τις απουσίες όμως των Τζάκσον και Μποχωρίδη να αυξάνουν την πίεση, ο Σαντ-Ρος καλείται στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να ριχθεί αμέσως στα βαθιά, προκειμένου να κάνει την διαφορά.

Ο βαθμός ετοιμότητας του Σαντ-Ρος θα κρίνει πολλά για τον Παναθηναϊκό. Ο άλλοτε παίκτης της ΤΣΣΚΑ και της ΑΕΚ είναι λογικά αυτός που θα κληθεί να μαρκάρει τον Κώστα Σλούκα και τον Βασίλη Σπανούλη για να τους “κρύψει” το γήπεδο με το μάκρος του, αλλά και να αποφορτίσει τον Νεμάνια Νέντοβιτς στην δημιουργία. Αν δεν καταφέρει να βγάλει στο παρκέ αυτά που μπορεί, τότε ο Παναθηναϊκός θα έχει πρόβλημα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΛΟΥΚΑ

Στην επιστροφή του στον Ολυμπιακό, ο Κώστας Σλούκας ξέρει ότι πλέον είναι αυτός πάνω στον οποίο έχουν πέσει όλα τα φώτα. Το ήθελε εξάλλου αυτό, επέστρεψε για να γίνει ο ηγέτης της ομάδας. Στην πρεμιέρα της EuroLeague κόντρα στην Ζάλγκιρις έδειξε ότι ακόμα ψάχνει να βρει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ δημιουργίας και εκτέλεσης, προτιμώντας ξεκάθαρα τον ρόλο του δημιουργού. Στο πρώτο του ντέρμπι ως ηγέτης της νέας εποχής όμως θα πρέπει μάλλον να έχει λίγο πιο ξεκάθαρο ρόλο στο μυαλό του.

Ο Σλούκας είναι ο βασικός πυλώνας δημιουργίας του Ολυμπιακού. Αυτός που πρέπει να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα. Κόντρα στους “πράσινους” θα δει να γίνεται σκυταλοδρομία στο μαρκάρισμά του και θα πρέπει να είναι αυτός που θα δώσει το σύνθημα με την ομάδα του. Να παίξει όπως ξέρει, επιλέγοντας πότε θα δημιουργήσει και πότε θα εκτελέσει.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Οι απουσίες των Τζάκσον και Μποχωρίδη έχουν ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να έχει μία λειψανδρία στις θέσεις των γκαρντ, έχοντας σε πρώτο πλάνο την τριάδα των Νέντοβιτς, Σαντ-Ρος, Φόστερ και λίγο πίσω τον νεοφερμένο Κίφερ Σάικς – και ίσως έναν εκ των Δίπλαρού ή Καλαϊτζάκη αν συμπεριληφθεί κάποιος στην 12αδα. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έχει να παρατάξει περισσότερους παίκτες: Σλούκας, Σπανούλης, Τζένκινς, ΜακΚίσικ, Χάρισον και λογικά ένας εκ των Κόνιαρη-Λαρεντζάκη δείχνουν ότι σίγουρα οι “ερυθρόλευκοι” έχουν αριθμητικό πλεονέκτημα, άρα και αναλώσιμους παίκτες. Τα πράγματα βέβαια δεν είναι τόσο απλά.

Ανάλυση: Τα 5 σημεία-κλειδιά του Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
EUROKINISSI

Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον Νέντοβιτς να νιώσει άνετα, να βρει σουτ για τον Φόστερ, να πάρει στιγμές δημιουργίας από τον Σαντ-Ρος και να φροντίσει να πάρει το βέλτιστο από την εκτελεστική δεινότητα του Σάικς. Είναι επίσης πολύ πιθανό οι “πράσινοι” να σημαδέψουν τους Σλούκα-Σπανούλη στην επίθεσή τους, ειδικά αν οι δύο Έλληνες γκαρντ συνυπάρξουν κάποια στιγμή στις θέσεις των γκαρντ.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του θέλει να δει τους Σλούκα-Σπανούλη να βάλουν στο παιχνίδι τους υπόλοιπους. Θα ψάξει ευκαιρίες στο τρανζίσιον για τον ΜακΚίσικ, περιμένει από τον Χάρισον να ανοίξει το γήπεδο με το σουτ του, θα ρίξει τον Τζένκινς (και λογικά τον ΜακΚίσικ) πάνω στον Νέντοβιτς. Οι “ερυθρόλευκοι” θα θελήσουν να χτυπήσουν με διαρκή κίνηση και γρήγορα Πικ εν Ρολ τα βαριά κορμιά του Παναθηναϊκού, ενώ ίσως εμφανίσουν κάποιον καμικάζι (όποιον εκ των Κόνιαρη, Λαρεντζάκη μπει στην 12αδα) κάποια στιγμή για αμυντικούς σκοπούς.

Οι ισορροπίες είναι αρκετά λεπτές. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να έχει λιγότερους γκαρντ, αλλά όλοι έχουν καλό πρώτο βήμα και μπορούν να εκτελέσουν σε πρώτο βαθμό, κάτι που πιθανόν πληγώσει την περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός έχει παίκτες για κάθε στυλ, περιμένοντας να πάρει το καλύτερο από όλους.

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΡΑΚΕΤΑΣ

Ο Ολυμπιακός έχει έναν παίκτη με ύψος 2.08 μέτρα: Τον Οκτάβιους Έλις. Ο Παναθηναϊκός έχει τρεις παίκτες με ύψος πάνω από 2.10 μέτρα (Παπαγιάννης, Μήτογλου και – αν βρεθεί στην 12αδα – Βουγιούκα) και έναν ακόμα (Ζακ Όγκαστ) με ύψος 2.08 μέτρα.

Ο Ολυμπιακός έχει συνολικά 4 “καθαρούς” ψηλούς μετά τον τραυματισμό του Ζαν-Σαρλ (Πρίντεζης, Βεζένκοβ, Έλις, Μάρτιν), συν τους Κώστα Παπανικολάου και Βασίλη Χαραλαμπόπουλο που ίσως περάσουν σε θέση πάουερ φόργουορντ ενώ ο Παναθηναϊκός έχει έξι ψηλούς (Παπαγιάννης, Όγκαστ, Μήτογλου, Γουάιτ, Μπεντίλ, Βουγιούκας), συν τους Παπαπέτρου, Κασελάκη από την θέση του σμολ φόργουορντ. Κοινώς, σε αντίθεση με την περιφέρεια, στην γραμμή ψηλών είναι οι “πράσινοι” αυτοί που έχουν περισσότερα κορμιά.

EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
EUROLEAGUE / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η μάχη της ρακέτας είναι ιδιαίτερη. Ο Παναθηναϊκός έχει περισσότερο μέγεθος και κορμιά, έχει δώσει ηγετικό ρόλο στον Παπαπέτρου, έχει την πολυτέλεια να δοκιμάσει σχήματα. Ο Ολυμπιακός έχει ξεκάθαρους ρόλους, χρησιμοποιώντας τους Μάρτιν-Έλις ως σκρινέρ σε καταστάσεις Πικ εν Ρολ, τον Πρίντεζη στο post και τον Βεζένκοβ ως απειλή από την αδύνατη πλευρά, ή σκρινέρ σε Πικ εν Ποπ καταστάσεις. Το στυλ των αντιπάλων είναι διαφορετικό.

Ο Παναθηναϊκός θα ποστάρει τον Παπαπέτρου αλλά θα του δώσει και ρόλο δημιουργού, θα θελήσει να σημαδέψει τους Πρίντεζη, Βεζένκοβ, θα δώσει μπάλες στους Όγκαστ και Παπαγιάννη με πλάτη στο καλάθι (ειδικά όταν είναι μέσα στο παρκέ ο Έλις για τον Ολυμπιακό), θα στοχεύσει τον Μάρτιν σε Πικ εν Ρολ καταστάσεις αν ο Αμερικανός σέντερ συνεχίζει να παίζει “Drop” άμυνα (μένει πίσω, δίνοντας το σουτ στον γκαρντ), θα ποντάρει στη μαχητικότητα της τριάδας Μήτογλου, Μπεντίλ, Γουάιτ.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του σίγουρα θα σημαδέψει τους Παπαγιάννη και Όγκαστ στο Πικ εν Ρολ, θα προσπαθήσει να πάρει πόντους στο post από τον Πρίντεζη, θα θελήσει να ανοίξει το γήπεδο με τον Βεζένκοβ, πολύ πιθανό να δώσει την μπάλα στα χέρια του Παπανικολάου σε ρόλο δημιουργού όπως ξεκίνησε να κάνει από πέρυσι ο Γιώργος Μπαρτζώκας.

Η μάχη της ρακέτας είναι σημαντική σε κάθε παιχνίδι και σίγουρα θα έχει ενδιαφέρον πώς θα διαχειριστούν οι δύο τεχνικοί τα προβλήματα που θα βρουν μπροστά τους.

Ο ΡΟΛΙΣΤΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ X-FACTOR

Σε κάθε παιχνίδι, ειδικά ντέρμπι, υπάρχει ο απροσδόκητος παράγοντας. Ο παίκτης δηλαδή που ενώ προβλέπεται να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, ξεφεύγει για λίγο από τον ρόλο του και δίνει το κάτι διαφορετικό. Είναι δεδομένη η πίεση που υπάρχει στα βαριά χαρτιά, αλλά πολύ συχνά είναι οι ρολίστες αυτοί που μπορεί να δώσουν το κάτι διαφορετικό. Στο “αιώνιο” ντέρμπι αυτό έχει συμβεί πολλές φορές και ίσως συμβεί και τώρα.

Την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός περιμένει πολλά από τους Νέντοβιτς, Παπαπέτρου, Φόστερ, Παπαγιάννη, Σαντ-Ρος, μπορεί να είναι ο Μήτογλου, ο Γουάιτ ή ο Σάικς αυτός που θα αλλάξει τις ισορροπίες. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του περιμένει πολλά από τους Έλληνες (Σλούκας, Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου), αλλά ίσως είναι η βραδιά που ο Τζένκινς βάλει δύο σουτ περισσότερα ή το παιχνίδι που θα “ξεμπουκώσει” κάποιος εκ των Χάρισον ή ΜακΚίσικ. Όλα αυτά – ακόμα και στην εποχή που το scouting έχει φτάσει σε άλλα επίπεδο – εξακολουθούν να είναι αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγη των ισορροπιών.

Όπως και να έχει, με ήρωες ή αντιήρωες, με ρολίστες ή πρωταγωνιστές, σε λίγες ώρες θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που θα τεθούν για το “αιώνιο” ντέρμπι. Η συνέχεια, όπως πάντα, στο παρκέ.

TAGS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ