BASKETBALL ANALYSIS

Άλεκ Πίτερς: Ο ορισμός του Stretch-4

Άλεκ Πίτερς: Ο ορισμός του Stretch-4
24MEDIA CREATIVE TEAM - KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο Στέφανος Μακρής παρουσιάζει με την βοήθεια του InStat Scout του προφίλ του νέου παίκτη του Ολυμπιακού, Άλεκ Πίτερς. Η εξαιρετική επαφή με το καλάθι, το υποτιμημένο Post Up παιχνίδι, τα αργά πόδια στην άμυνα και η συνύπαρξη με τον Μπόλομποϊ στην ΤΣΣΚΑ.

Ο Άλεκ Πίτερς (27 χρονών, 2.06 μέτρα) ήταν - όπως έγινε γνωστό εδώ και μέρες - εκλεκτός του Ολυμπιακού. Ένας παίκτης με εμπειρία 4 χρόνων στην EuroLeague, με ένα συγκεκριμένο προφίλ, που ταιριάζει στα θέλω του Γιώργο Μπαρτζώκα.

Ο Πίτερς δεν είναι άγνωστος παίκτης. Έχοντας αγωνιστεί κατά σειρά σε ΤΣΣΚΑ, Αναντολού Εφές και Μπασκόνια έχει αφήσει τα διαπιστευτήριά του στην EuroLeague, με τον Ολυμπιακό να τον επιλέγει επειδή έχει δείξει ότι διαθέτει κάποια στοιχεία που ταιριάζουν στην φιλοσοφία του. Το SPORT24 τα παρουσιάζει αυτά με την βοήθεια του InStat Scout.

Ένας από τους κορυφαίους σουτέρ στην Ευρώπη, με ένα βασικό Post Up Game

Ο Άλεκ Πίτερς ήρθε στην Ευρώπη πριν από 4 χρόνια για χάρη της ΤΣΣΚΑ έχοντας την φήμη ενός ελίτ σουτέρ. Και είναι μία φήμη που έχει επιβεβαιώσει απόλυτα, ειδικά την τελευταία διετία με την φανέλα της Μπασκόνια, όταν και πλέον είχε μεγαλύτερο ρόλο.

Σύμφωνα με το InStat Scout, την διετία που αγωνίστηκε στην Μπασκόνια ο Πίτερς έπαιρνε το 25.5% των προσπαθειών του σε Spot Up καταστάσεις στους αγώνες της EuroLeague, σημειώνοντας 1.38 πόντους ανά κατοχή, σε ένα ελίτ νούμερο. Δεν έμενε όμως σε αυτό, αφού υπήρχαν plays όπου έβγαινε από σκριν (off screen - 15.7% των κατοχών του) όπου σημείωνε 1.07 πόντους ανά κατοχή. Το πραγματικά εντυπωσιακό νούμερο βέβαια είναι άλλο, αφού σημείωνε 1.49 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις transition (αιφνιδιασμού). Αυτό το νούμερο ωστόσο δεν οφείλεται στο πόσο καλά τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο, όσο στο πώς τρέχει το γήπεδο

Ο Πίτερς έχει ένα βασικό χάρισμα, που αποτελεί χαρακτηριστικό των καλών combo forward. Ξέρει πώς να τρέχει στα “φτερά” στο ανοιχτό γήπεδο και να βρίσκεται στο σωστό σημείο για να δεχθεί την μπάλα. Πολλές φορές αυτό το σημείο είναι στις 45 μοίρες στο τρίποντο, όπου είτε έρχεται ως τρέιλερ, είτε βρίσκεται πρώτος σε εκείνο το σημείο, επειδή μάρκαρε κάποιον περιφερειακό. Στην Μπασκόνια - μία ομάδα που παραδοσιακά αρέσει να τρέχει, ο Πίτερς έλαμψε επειδή συχνά λάμβανε την μπάλα στις 45 μοίρες και έπαιρνε ελεύθερα τρίποντα πριν οργανωθεί η αντίπαλη άμυνα. Παράλληλα έχει ένα άνω του μέσου όρου Catch and Drive παιχνίδι (προσποίηση και επίθεση στην άμυνα που κλείνει πάνω του). Ιδού και το Shot Chart του στην EuroLeague την τελευταία διετία με την φανέλα της Μπασκόνια:

Το Shot Chart του Άλεκ Πίτερς στην EuroLeague την διετία 2020-2022
Το Shot Chart του Άλεκ Πίτερς στην EuroLeague την διετία 2020-2022 INSTAT SCOUT

Την ίδια στιγμή, ένα υποτιμημένο στοιχείο στο παιχνίδι του Πίτερς είναι το Post Up παιχνίδι. Ο Αμερικανός δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στο επίπεδο παικτών όπως ο Νίκολα Μίροτιτς ή παλαιότερα ο Γιώργος Πρίντεζης σε αυτού του είδους το παιχνίδι. Δεν λατρεύει ακριβώς την επαφή. Μπορεί όμως υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να τιμωρήσει κάποια μις-ματς στο Post, ασχέτως αν δεν μπορεί αυτό να αποτελεί μία σταθερή απειλή στο παιχνίδι του.

Η έλλειψη αθλητικών προσόντων τον "πληγώνει" στην άμυνα, αλλά παλεύει

Υπάρχει λόγος που ένας παίκτης με την επαφή που έχει με το καλάθι ο Πίτερς δεν αγωνίζεται στο NBA και δεν είναι καν μυστικό: Δεν είναι αρκετά αθλητικός για να μαρκάρει εκρηκτικούς περιφερειακούς επιπέδου NBA και δεν είναι αρκετά δυνατός για να μαρκάρει τα αντίστοιχα “θηρία” που ποστάρουν. Είναι επίσης αλήθεια ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί καλός αμυντικός για το επίπεδο της EuroLeague. Δεν είναι όμως κακός αμυντικός.

Ο Πίτερς αδυνατεί να κυνηγήσει τα αντίστοιχα τεσσάρια πίσω από τα σκριν, κάτι που φαίνεται από το γεγονός ότι την τελευταία διετία δέχεται 1.38 πόντους ανά κατοχή σε off screen καταστάσεις. Είναι μέτριος αμυντικός στο Pick and Roll όπου είναι ο κύριος αμυντικός, αφού στο ίδιο διάστημα δεχόταν 1.05 πόντους ανά κατοχή. Δεχόταν σχεδόν 1 πόντο ανά κατοχή σε καταστάσεις Spot Up (σουτ από την περιφέρεια) και 1.33 πόντους σε καταστάσεις Post Up (όπου τον πόσταρε ο αντίπαλος επιθετικός). Την ίδια στιγμή όμως, δεχόταν μόλις 0.61 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Isolation (ένας εναντίον ενός). Και εδώ έρχεται το παράδοξο.

Κοιτάζοντας κάποιος τον τελευταίο αριθμό του Πίτερς δεν γίνεται παρά να παραξενευτεί. Δεδομένων των αργών πλάγιων βημάτων του θα έπρεπε αυτό το νούμερο να βρίσκεται σε αντίστοιχα ύψη με τα υπόλοιπα. Είναι όμως πολύ κάτω. Αν κάποιος κοιτάξει τους αριθμούς του στην 4ετία που βρίσκεται στην Ευρώπη, θα διαπιστώσει ότι σε επίπεδο EuroLeague ο Πίτερς δέχεται συνολικά μόλις 0.66 πόντους ανά κατοχή σε καταστάσεις Isolation. Αυτό είναι δείγμα τεσσάρων χρόνων και συνολικά 108 αγώνων. Δεν γίνεται να είναι τυχαίο.

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με τον Πίτερς; Η αλήθεια είναι πως είναι μέτριος αμυντικός. Το σώμα του δεν τον βοηθάει, ενώ ενίοτε έχει λάθος θέση σώματος και δεν λυγίζει τα γόνατα. Συχνά αποτελεί στόχο στην άμυνα. Παρόλα αυτά, δεν είναι αδιάφορος αμυντικός. Πραγματικά προσπαθεί στην άμυνα δεν αδιαφορεί. Απλώς η διάθεσή του μπορεί να τον φτάσει μέχρι ενός σημείου.

Το "πάντρεμα" με τον Μπόλομποϊ

Υπάρχει βέβαια και ένα τρίτο στοιχείο στο προφίλ του Πίτερς. Ένα στοιχείο που σίγουρα παρουσιάζει το δικό του ενδιαφέρον: Την σεζόν 2018/19 ο Αμερικανός συνυπήρξε με τον - επίσης παίκτη του Ολυμπιακού πλέον - Τζόελ Μπολομπόι στην ΤΣΣΚΑ. Και μάλιστα βρέθηκαν αρκετά συχνά παρέα στο παρκέ.

Σύμφωνα με το InStat Scout, οι δύο παίκτες βρέθηκαν μαζί στο παρκέ συνολικά 173 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα, μοιραζόμενοι τις δύο θέσεις των ψηλών. Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι απέκτησαν ένα είδους χημείας. Παράλληλα, σε αυτά τα σχεδόν 174 λεπτά που συνυπήρξαν έβγαλαν συνολικά +34 στο σύστημα “+/-” σε όλες τις διοργανώσεις. Την ίδια στιγμή πάντως πρέπει να αναφερθεί ότι στις πεντάδες που συνυπήρξαν στην EuroLeague έβγαλαν συνολικά πρόσημο +1.

Πίτερς και Μπόλομποϊ μπορούν να συνθέσουν μία ενδιαφέρουσα δεύτερη γραμμή ψηλών, ακριβώς όπως έκαναν στην ΤΣΣΚΑ την σεζόν 2018/19. Η ικανότητα του Πίτερς να ανοίγει το γήπεδο και του Μπόλομποϊ να απασχολεί τις αντίπαλες άμυνες σε καταστάσεις Pick and Roll όπου ρολάρει προς το καλαθι αλληλοσυμπληρώνονται. Αυτό είναι κάτι που σαφώς δεν γίνεται να υποτιμηθεί.

Μία ασφαλής επιλογή

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δείξει την τελευταία διετία ότι δεν θέλει να ρισκάρει με τις επιλογές του. Προτιμά να πηγαίνει σε παίκτες με εμπειρία στο επίπεδο της EuroLeague που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας έναν συγκεκριμένο ρόλο. Ο Πίτερς είναι ένας παίκτης που έχει αποδείξει αυτά τα τέσσερα χρόνια ότι είναι ένας σταρ στον ρόλο του: Ένας τρομερός σουτέρ που ανοίγει το γήπεδο από την θέση του πάουερ φόργουορντ, ο οποίος μπορεί υπό προϋποθέσεις να δώσει κάποιες λύσεις στο post.

Στο σύγχρονο μπάσκετ έχει αποδειχθεί ότι δεν πρέπει κάποιος να εστιάζει στον παίκτη, αλλά στο πώς ταιριάζει αυτός σε ένα συγκεκριμένο σύστημα και περιβάλλον. Με βάση την φιλοσοφία και το σύστημα του Ολυμπιακού, ο Πίτερς μοιάζει - στα χαρτιά - με μία ασφαλή επιλογή. Τα υπόλοιπα θα φανούν εκεί που φαίνονται πάντα: Στο παρκέ.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ