ΑΕΚ

ΑΕΚ, η επόμενη ημέρα: Τα συμβόλαια που λήγουν, ο Καντζούρης και το "αγκάθι" της τιμωρίας του BCL

ΑΕΚ, η επόμενη ημέρα: Τα συμβόλαια που λήγουν, ο Καντζούρης και το "αγκάθι" της τιμωρίας του BCL
©BASKETBALLCL

Η σεζόν 2022/23 ολοκληρώθηκε για την ΑΕΚ, με την “Ένωση” να κοιτάζει ήδη την επόμενη μέρα της. Το SPORT24 παρουσιάζει τα δεδομένα. Η κουνέντα με την Ηλία Καντζούρη, τα συμβόλαια που λήγουν και η τιμωρία του BCL που θα καθορίσει το μπάτζετ. 

Μία ιδιαίτερη σεζόν ολοκληρώθηκε για την ΑΕΚ με τον αποκλεισμό από το Περιστέρι bwin στα προημιτελικά της Basket League.

Ήταν πιθανότατα συμβολικό αυτό το παιχνίδι, που έμοιαζε με μία μικρογραφία της σεζόν για την “Ένωση”. Παίζοντας σε ένα μισοάδειο γήπεδο κόντρα σε μία καλύτερη ομάδα, η ΑΕΚ πάλεψε μέχρι το τελευταίο λεπτό, έδωσε ό,τι είχε και τελικά λύγισε. Μία σεζόν υπερβάσεων έφτασε στο τέλος της με τον τρόπο που άξιζε στην ομάδα: Εξαντλημένη, έχοντας δώσει την μάχη της παρά τις δυσκολίες.

Μοιάζει υπερβολικό δεδομένου του μεγέθους της ΑΕΚ, αλλά η φετινή (2022/23) σεζόν ήταν πράγματι μία σεζόν υπερβάσεων, όπου η “Ένωση” επέστρεψε στο προσκήνιο. Έφτασε μέχρι τον ημιτελικό του Final Eight στο Κύπελλο Ελλάδας ΟΠΑΠ (όπου παίζοντας με μισή ομάδα λύγισε από το Περιστέρι bwin), τα προημιτελικά του BCL και έδωσε την μάχη της και στην Basket League, παίρνοντας στην 6η θέση.

Η ΑΕΚ έχει πολλά πράγματα να κρατήσει από την φετινή σεζόν. Η πορεία της στην Ευρώπη έπειτα από την καταστροφική περσινή σεζόν, οι μεγάλες νίκες στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι ανάμεσα σε αυτά. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και οι ανορθογραφίες. Με μεγαλύτερη όλων την τιμωρία στο BCL ενόψει της επόμενης σεζόν (2023/24) όπου θα κληθεί να παίξει κεκλεισμένων των θυρών όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της λόγω των τραγικών επεισοδίων στο Game 2 με την Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Το SPORT24 παρουσιάζει τα δεδομένα που ισχύουν στην ΑΕΚ ενόψει της νέας σεζόν.

Εν αρχή είναι ο Καντζούρης

Ο Ηλίας Καντζούρης είχε υπογράψει το περασμένο καλοκαίρι μονοετές συμβόλαιο. Οι δύο πλευρές γνωρίζονταν καλά από το παρελθόν, ωστόσο αποφάσισαν να μην υπάρξουν περισσότερες δεσμεύσεις και να μιλήσουν από νέα βάση το φετινό καλοκαίρι.

Είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι η ΑΕΚ είναι ικανοποιημένη από την δουλειά του έμπειρου τεχνικού. Ο Ηλίας Καντζούρης έβαλε ξανά βάσεις στην ομάδα, η “Ένωση” έπαιξε ανά διαστήματα - όταν ήταν πλήρης - ωραίο μπάσκετ, έκανε υπερβάσεις. Την επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα γίνει το πρώτο ραντεβού των δύο πλευρών. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει κοινή γραμμή για να επέλθει νέα συμφωνία.

Τα 2+1 συμβόλαια σε ισχύ και οι free agents

Ξεκινώντας τον σχεδιασμό της για την νέα σεζόν, η ΑΕΚ ξέρει ότι έχει 2+1 παίκτες δεμένους με συμβόλαιο. Οι Δημήτρης Φλιώνης και Ανδρέας Πετρόπουλος είναι οι μόνοι παίκτες από το φετινό ρόστερ με συμβόλαιο σε ισχύ. Συμβόλαιο έχει και ο Ζώης Καράμπελας, ο οποίος αποκτήθηκε πέρυσι και παραχωρήθηκε άμεσα στον Απόλλωνα Πάτρας για να έχει χρόνο συμμετοχής.

Από εκεί και πέρα, όλοι οι υπόλοιποι παίκτες του ρόστερ της ομάδας είτε είχαν μονοετείς συμφωνίες, είτε απλώς λήγει το συμβόλαιό τους το καλοκαίρι. Ο λόγος για τους Κένι Γουίλιαμς, Ακίλ Μίτσελ, Αϊζέια Μάιλς, Αλεξάνταρ Μάντσεν, Γιάνις Στρέλνιεκς, Μπρίντον Λεμάρ, Πιέρ Οριόλα, Κώστα Παπαδάκη, Αντώνη Κόνιαρη, Βλάντο Γιάνκοβιτς, Βασίλη Ξανθόπουλο, Δημήτρη Μαυροειδή και Κωστή Γόντικα.

Οι πρώτες σκέψεις

Είναι σαφές ότι προτεραιότητα αποτελεί το θέμα της ανανέωσης του Ηλία Καντζούρη. Παρόλα αυτά, έχουν γίνει ήδη κάποιες σκέψεις για την επόμενη σεζόν. Υπάρχει ξεκάθαρα μία διάθεση παραμονής των Γιάνκοβιτς, Γόντικα, Γουίλιαμς, Λεμάρ και - υπό προϋποθέσεις - του Οριόλα.

Παράλληλα, οι περιπτώσεις των Ξανθόπουλου και Μαυροειδή εμπίπτουν σε άλλη κατηγορία. Αμφότεροι έχουν προσφέρει πολλά στην ΑΕΚ. Τόσο ο 39χρονος Ξανθόπουλος όμως, όσο και ο 38χρονος Μαυροειδής πρέπει πρώτα να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίζουν να αγωνίζονται πριν γίνει κάποια συζήτηση, με την “Ένωση” να είναι δεδομένο ότι θα επιθυμούσε την παραμονή και των δύο.

Από εκεί και πέρα, η παραμονή του Μίτσελ είναι δύσκολη, αφού ο Αμερικανός - που έχει ήδη πρόταση από την Βίρτους - θα ψάξει για ομάδα σε υψηλότερο επίπεδο. Ο Μάιλς δεν αποτελεί προτεραιότητα, ο Μάντσεν δεν πρόκειται να μείνει, ενώ δύσκολο είναι να μείνει και ο Στρέλνιεκς, αφού ο σοβαρός τραυματισμός του (ρήξη αχίλλειου τένοντα) είναι πιθανό να τον κρατήσει εκτός για όλη την επόμενη σεζόν. Στην περίπτωση του Λετονού ίσως υπάρχει πάντως ένας αστερίσκος.

Οι Παπαδάκης και Κόνιαρης πήραν λίγες ευκαιρίες φέτος. Ο μεν Παπαδάκης έδειξε αρκετές φορές διάθεση και είχε αρκετές καλές στιγμές, ο δε Κόνιαρης ξεκίνησε την σεζόν ως ο βασικός πόιντ γκαρντ της ομάδας, ωστόσο σταδιακά έχασε την θέση του στο ροτέισον - λόγω και της θητείας του στον στρατό. Το να κρατήσει η ΑΕΚ και τους δύο στο ρόστερ μοιάζει δύσκολο, ειδικά αν αποφασιστεί να διατηρηθεί στο ρόστερ ο Καράμπελας και παίξει άλλον έναν χρόνο ο Ξανθόπουλος. Ενδεχομένως όμως να μείνει ένας από τους δύο - αν φυσικά υπάρχει αντίστοιχη διάθεση και από την πλευρά του.

Το μπάτζετ και το "αγκάθι" της τιμωρίας

Δεδομένου ότι η ΑΕΚ αναμένεται να αλλάξει την πλειοψηφία των ξένων της και πιθανόν να κοιτάξει στην αγορά και για μερικούς Έλληνες παίκτες, είναι σαφές ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει συζήτηση για το μπάτζετ της νέας σεζόν. Η αρχική σκέψη έκανε λόγο για άνοδο του μπάτζετ, πάντα έχοντας υπόψη την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων με τα ban της FIBA, που άρχισαν πάλι να μαζεύονται. Τα δεδομένα όμως δεν είναι τα ίδια με πριν από μερικούς μήνες όταν γινόντουσαν αυτές οι σκέψεις.

Το γεγονός ότι η ΑΕΚ θα κληθεί να παίξει όλη την επόμενη σεζόν πίσω από κλειστές πόρτες στο BCL μετά την τιμωρία της λόγων των επεισοδίων με την Χάποελ Ιερουσαλήμ αποτέλεσε ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα για την “Ένωση”. Οι “κιτρινόμαυροι” έχουν προσφύγει στο CAS και ελπίζουν ότι η ποινή να μειωθεί. Ίσως αυτό συμβεί. Σίγουρα όμως δεν θα εξαφανιστεί.

Με τα ισχύοντα δεδομένα - και ενώ ο Μάκης Αγγελόπουλος έχει δείξει ξανά διάθεση να βρει συμπαίκτες στην προσπάθειά του - το να υπάρξει άνοδος του μπάτζετ μοιάζει κάτι δύσκολο. Σε αυτή την περίπτωση, η ΑΕΚ θα πρέπει πάλι να κινηθεί σε συγκεκριμένα οικονομικά πλαίσια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό.

Οι άνθρωποι που θα κληθούν να βρουν τους ξένους παίκτες που θα αγωνιστούν την ομάδα την νέα σεζόν θα έχουν στο μυαλό τους ότι ενδεχομένως να χρειαστούν κάποια στοιχήματα. Αυτή όμως είναι μία ιστορία που θα απασχολήσει όταν έρθει εκείνη η στιγμή.

Προς το παρόν, στην ΑΕΚ κάνουν πρώτα τον απολογισμό της σεζόν. Μίας σεζόν που είδε την ομάδα να επιστρέφει ξανά στο προσκήνιο και να ελπίζει ότι την επόμενη χρονιά θα μπορέσει να ανέβει επίπεδο.

TAGS ΑΕΚ ΑΕΚ ΜΠΑΣΚΕΤ BASKETBALL CH. LEAGUE STOIXIMAN BASKET LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ