BASKETBALL CH. LEAGUE

ΑΕΚ: Η ανάλυση των αντιπάλων στους "16" του Basketball Champions League

Ο Σαμ Ντέκερ με τη φανέλα της Τουρκ Τέλεκομ στο Basketball Champions League
Ο Σαμ Ντέκερ με τη φανέλα της Τουρκ Τέλεκομ FIBA

Τα αστέρια, οι στυλοβάτες, το στατιστικό και η διαδρομή μέχρι τους "16" του Basketball Champions League. Αυτή είναι η (πρώτη) ανάλυση για Τουρκ Τέλεκομ, Στρασμπούρ και Νίζνι, που θα αντιμετωπίσουν την ΑΕΚ με φόντο το Final Eight.

Ούτε ζέστη, ούτε κρύο για την ΑΕΚ στην κλήρωση για τους "16" του Basketball Champions League. Η Ένωση κληρώθηκε με Τουρκ Τέλεκομ (εκ των φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου), Στρασμπούρ (αντίπαλος του Περιστερίου στην α' φάση) και Νίζνι, θέλοντας να βάλει... από κάτω, δύο εξ αυτών προκειμένου να πάρει το εισιτήριο για το Final Eight της διοργάνωσης.

Θα είναι εύκολη η αποστολή της; Προφανώς και όχι! Σε αυτό το σημείο άλλωστε, δεν υπάρχουν εύκολοι αντίπαλοι. Ο βαθμός δυσκολίας είναι υψηλός για τους κιτρινόμαυρους, μπορεί όμως να απλουστευθεί η... διαδικασία, εφόσον επιστρέψουν οι τραυματίες κι ο Ηλίας Παπαθεοδώρου είναι σε θέση να δουλέψει με όλους τους παίκτες (πλην του Νίκου Γκίκα βέβαια θα που αργήσει να γυρίσει) στη διάθεσή του.

Για αρχή πάντως, το SPORT24 παρουσιάζει μια (πρώτη) ανάγνωση των τριών ομάδων που αποτελούν εμπόδια στον δρόμο της ΑΕΚ για το Final Eight του Basketball Champions League.

ΤΟΥΡΚ ΤΕΛΕΚΟΜ (ΤΟΥΡΚΙΑ)

Το αστέρι: Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις μόνο έναν, δεδομένου ότι υπάρχει μια τετράδα που κάνει (πάρα) πολλά. Βάσει βιογραφικού και δυνατοτήτων πάντως, ο Σαμ Ντέκερ (26, 2μ03) είναι ένα "κλικ" πιο μπροστά από τους υπόλοιπους. Ένας εξαιρετικός αθλητής και σουτέρ, που μπορεί τόσο να ανοίξει το γήπεδο όσο και να προσφέρει πολλά στον αέρα. Με 15.2 πόντους (42.4% στα τρίποντα), 7.7 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ ανά αγώνα, είναι κάτι παραπάνω από πληθωρικός, επιβεβαιώνοντας σε κάθε αγώνα της Τουρκ Τέλεκομ στο Basketball Champions League πως η πραγματική του θέση βρίσκεται στην EuroLeague.

Οι στυλοβάτες: Ο Νικ Τζόνσον (13.5 πόντοι, 4.3 ριμπάουντ & 7.3 ασίστ) είναι το απόλυτο αφεντικό στην περιφέρεια (ιδίως μετά τον σοβαρό τραυματισμό του Τάιλερ Ένις), κι αυτός που παίρνει τις περισσότερες αποφάσεις στο παρκέ. Εξίσου σημαντικοί όμως είναι ο Κάιλ Γουίλτζερ (15.8 πόντοι, 5.7 ριμπάουντ & 2.3 ασίστ) και ο Μάικλ Έρικ (12.2 πόντοι & 6.7 ριμπάουντ), για να σχηματιστεί το καρέ που κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για την Τουρκ Τέλεκομ.

Το στατιστικό: Οι τέσσερις προαναφερθέντες παίκτες σημειώνουν 56.7 πόντους ανά αγώνα για την ομάδας τους, ήτοι το 69.8% του συνόλου. Δεν χρειάζεται λοιπόν να ειπωθούν περισσότερα για τον ρόλο/επίδραση που έχουν στο παιχνίδι.

Τι έκανε στον α' γύρο (5-1):

Τουρκ Τέλεκομ - Χάποελ Ιερουσαλήμ 98-94

Ιγκοκέα - Τουρκ Τέλεκομ 77-66

Τουρκ Τέλεκομ - Λιμόζ 76-73

Λιμόζ - Τουρκ Τέλεκομ 70-75

Χάποελ Ιερουσαλήμ - Τουρκ Τέλεκομ 77-78

Τουρκ Τέλεκομ - Ιγκοκέα 94-86

ΣΤΡΑΣΜΠΟΥΡ (ΓΑΛΛΙΑ)

Το αστέρι: Δεν είναι μυστικό πως ο Μπόνζι Κόλσον (25, 1μ98) είναι το "Α" και το "Ω" της γαλλικής ομάδας στην επίθεση. Πρόκειται άλλωστε για τον τρίτο καλύτερο σκόρερ στον πρώτο γύρο του Basketball Champions League, με 20.2 πόντους ανά αγώνα. Παρότι δεν είναι περιφερειακός με την κλασική έννοια της λέξης, παίρνει πολλές κατοχές (14.5 σουτ). Παράλληλα όμως, βοηθάει πολύ στα ριμπάουντ (6.5), δείχνοντας πως δεν αμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα και υποχρεώσεις.

Οι στυλοβάτες: Ο ΝτεΆντρε Λάνστντοουν (12.5 πόντοι) και ο Μπράντον Τζέφερσον (12.3 πόντοι & 4.7 ασίστ) είναι οι άλλοι δύο που έχουν μεγάλες επιθετικές αρμοδιότητες.

Το στατιστικό: Το μεγάλο πρόβλημα της Στρασμπούρ στην πρώτη φάση της διοργάνωσης ήταν οι βολές (64.1%), ποσοστό που την κατατάσσει αρκετά χαμηλά εν συγκρίσει με τον ανταγωνισμό. Από την άλλη πλευρά, με 10.3 κλεψίματα ανά αγώνα, είναι σαφές πως η γαλλική ομάδα πιέζει πολύ την μπάλα και επιδιώκει μέσα από τέτοιες καταστάσεις να ανοίξει τον ρυθμό της αναμέτρησης.

Τι έκανε στον α' γύρο (4-2):

Ρίγα - Στρασμπούρ 75-77

Στρασμπούρ - Ρίτας Βίλνιους 81-83

Στρασμπούρ - Περιστέρι 77-57

Περιστέρι - Στρασμπούρ 76-79

Στρασμπούρ - Ρίγα 101-94

Ρίτας Βίλνιους - Στρασμπούρ 81-77

ΝΙΖΝΙ (ΡΩΣΙΑ)

Το αστέρι: Ο Κέισι Σέπερντ (26, 1μ92) είναι αυτός που έχει την μπάλα στα χέρια του, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Είναι το βασικό δυάρι της ομάδας του, πρώτος σε πόντους (15.7) και δεύτερος σε ασίστ (4.8) για τη Νίζνι, σουτάροντας παράλληλα με 38.7% στα τρίποντα. Παράλληλα όμως, δεδομένου του αριθμού των κατοχών που (δια)χειρίζεται, κάνει πολλά λάθη ανά αγώνα (3.5). Τη φετινή σεζόν κάνει το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, δεδομένου ότι την προηγούμενη διετία αγωνίστηκε σε Γεωργία (Μπατούμι) και Ουκρανία (Κίεβ), έχοντας επίσης πολύ καλά νούμερα.

Οι στυλοβάτες: Σημαντικοί για το παιχνίδι της Νίζνι είναι επίσης οι Ιβάν Στρέμπκοφ (11.2 πόντοι & 6.5 ασίστ), Λουκ Πέτρασεκ (12.5 πόντοι & 6 ριμπάουντ) και Άλεξ Γκαβρίλοβιτς (11.3 πόντοι, 3.7 ριμπάουντ & 2 ασίστ).

Το στατιστικό: Η ρωσική ομάδα αρέσκεται να πηγαίνει τα παιχνίδια της σε υψηλά σκορ, να τρέχει και να εκτελεί αρκετά από την περιφέρεια. Πρόκειται άλλωστε για ένα σύνολο που είχε 43.9% στα τρίποντα στη regular season, δείγμα της ικανότητας πολλών παικτών να ανοίγουν το γήπεδο.

Τι έκανε στον α' γύρο (4-2):

Σαραγόσα - Νίζνι 78-75

Σομπατέλι - Νίζνι 88-93

Σταρτ Λούμπλιν - Νίζνι 66-85

Νίζνι - Σταρτ Λούμπλιν 78-65

Νίζνι - Σαραγόσα 92-98

Νίζνι - Σομπατέλι 73-68

Photo Credits: FIBA

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ