EUROLEAGUE

Άαρον Χάρισον: Έτοιμος για τη μεγάλη ευκαιρία

Charlotte Hornets' Aaron Harrison poses for a photo during the NBA basketball team's media day in Charlotte, N.C., Monday, Sept. 26, 2016. (AP Photo/Chuck Burton)
Charlotte Hornets' Aaron Harrison poses for a photo during the NBA basketball team's media day in Charlotte, N.C., Monday, Sept. 26, 2016. (AP Photo/Chuck Burton) AP PHOTO/CHUCK BURTON

Ο Άαρον Χάρισον φτάνει στον Ολυμπιακό για να προσθέσει (πολλούς) τρόπους εκτέλεσης. Το pick n' roll, το πώς "χτυπάει" την αντίπαλη άμυνα και οι περιορισμένες ευθύνες στο πίσω μέρος του γηπέδου. Ο Αλέξανδρος Τρίγκας γράφει για τον νέο γκαρντ των ερυθρολεύκων.

Μετά από μία εξαιρετική διετία στη Γαλατάσαραϊ, ο Άαρον Χάρισον (25, 1μ98) κέρδισε αυτό που -βάσει απόδοσης- άξιζε. Μία ευκαιρία στην EuroLeague. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας τού την έδωσε, με τον 26χρονο γκαρντ να έχει πλέον τη δυνατότητα να δοκιμαστεί στο κορυφαίο επίπεδο με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Εκεί όπου έδειχνε ότι θα κατέληγε αργά η γρήγορα. Η παρουσία του στην "τσιμ μπομ" ήταν κάτι παραπάνω από καλή. Σε μία ομάδα που μπορεί να μην διεκδικούσε τον τίτλο στη Basketbol Super Ligi, αλλά υπό την καθοδήγηση του Ερτουγκρούλ Ερντογκάν έκανε αισθητή την παρουσία της το 2019/20 τόσο εντός όσο κι εκτός των τουρκικών συνόρων.

Ο Άαρον Χάρισον δεν είναι... χθεσινός, ούτε ένας παίκτης που "ήρθε" από το πουθενά στην πιάτσα. Για την ακρίβεια, η παρουσία του σε ομάδα της EuroLeague μοιάζει ως το λιγότερο που θα μπορούσε να καταφέρει βάσει του ονόματος που έχτισε τα εφηβικά του χρόνια στις ΗΠΑ. Μαζί με τον δίδυμο αδελφό του, Άντριου, επέλεξαν το Kentucky για να παίξουν στο NCAA. Το γεγονός όμως πως σε αθλητικό επίπεδο ήταν κάτω από τον μέσο όρο για το ΝΒΑ ήταν αυτό που τον έφερε στην Ευρώπη μετά από μία τριετία , όπου κατά βάση βρέθηκε στη G-League.

Κι έτσι, στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησε να "φτιάχνει" το όνομά του.

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ (ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ) ΔΟΥΛΕΙΕΣ

Η θέση από την οποία ξεκινάει ο Άαρον Χάρισον είναι αυτή του shooting guard. Με ύψος 1μ98 το μέγεθός του είναι αρκετό για να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο της EuroLeague, αγωνιζόμενος -κατά βάση- στο "2". Τα χαρακτηριστικά και ο τρόπος με τον οποίο εκτελεί όμως είναι αυτά που μπορούν να τον φέρουν σε οποιαδήποτε από τις τρεις θέσεις της περιφέρειας. Στη Γαλατάσαραϊ πάντως, περνούσε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στο "2" με τον Τάι Ουέμπστερ και τον Τσαν Κορκμάζ στη θέση του point guard.

Αυτό που ουσιαστικά του επιτρέπει να αλλάζει θέση μέσα στο παιχνίδι, από το "1" ως το "3", είναι η ικανότητά του να προσφέρει σε διαφορετικές καταστάσεις. Είτε μιλάμε για παιχνίδι με την μπάλα στα χέρια και δημιουργία μέσα από το πικ εν ρολ (αν και περισσότερο κοιτάζει την εκτέλεση σε αυτές τις καταστάσεις), είτε μιλάμε για παιχνίδι μακριά από την μπάλα (off screen) και εκτέλεση σε πρώτο χρόνο.

Οι τρόποι εκδήλωσης των κατοχών του στη Basketbol Super Ligi της Τουρκίας είναι ενδεικτικοί. Σχεδόν το 1/3 αυτών είχαν να κάνουν με το πικ εν ρολ, από εκεί και πέρα όμως υπήρχε μεγάλη ποικιλία ανάμεσα σε spot up, isolation και off screen -ή ακόμη περισσότερο στο transition.

ΕΙΔΟΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ
Pick N' Roll 35.9%
Spot Up 15.6%
Transition 14.1%
Isolation 12.3%
Off Screen 11.2%

ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η εκτελεστική ικανότητα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο που "διαβάζει" το παιχνίδι. Παρότι μιλάμε για έναν περιφερειακό που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την εκτέλεση, μπορεί να "τρέξει" μια επίθεση ή να αποτελέσει τον παίκτη που θα δημιουργήσει σε δεύτερο χρόνο τις συνθήκες για ένα εύκολο καλάθι της ομάδας του. Κι αυτό γιατί από τη μία είναι εξαιρετικός στο στατικό σουτ, από την άλλη διακρίνεται για τον τρόπο με τον οποίο "χτυπάει" την αντίπαλη άμυνα όταν αυτή είναι σε κίνηση ή βγαίνει από μέσα προς τα έξω (close out).

Το γεγονός πως στην Basketbol Super Ligi είχε εξαιρετικό δείκτη στην αναλογία ασίστ/λάθη (2.0) αποτυπώνει πλήρως αυτό το γεγονός. Είναι σαφές πως όταν ένας παίκτης με μεγάλο επιθετικό ταλέντο, μπορεί να δημιουργήσει σε ανάλογη κλίμακα, προσθέτει περισσότερες από μια επιλογές στον προπονητή του για τον τρόπο χρησιμοποίησής του.

Η ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΟ (ΣΥΝΗΘΕΣ) ΕΡΩΤΗΜΑ

Από την άλλη, στη διετία που βρέθηκε στη Γαλατάσαραϊ δεν είχε ιδιαίτερα μεγάλη επιρροή στην άμυνα. Δεν του ζητήθηκε ποτέ αυτό άλλωστε. Είναι κάτι που δικαιολογείται σε μεγάλο βαθμό από τον τρόπο με τον οποίο ήταν δομημένο το ρόστερ και τις ευθύνες που είχε επωμιστεί. Ειδικά στο β' μισό της φετινής σεζόν (όσο παίχτηκε) επειδή προέκυψαν αρκετοί τραυματισμοί για την τουρκική ομάδα, οι επιθετικές αρμοδιότητές του αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Τόσο σε οργανωτικό όσο και σε εκτελεστικό επίπεδο. Γι αυτό κιόλας, ουδέποτε του ανατέθηκε ο ρόλος του παίκτη που πρέπει να παλέψει πίσω από τα σκριν, να αλλοιώσει μπάλες και να αλλάξει τον ρυθμό ενός αγώνα μέσα από ένα κλέψιμο που θα φέρει τον αιφνιδιασμό.

Από εκεί και πέρα, λόγω μεγέθους (για το "2") στην άμυνα δεν ξεπερνάει τον μέσο όρο για αυτό το επίπεδο -δεν μπορεί να έχει την ίδια επίδραση δηλαδή με τον Σακίλ ΜακΚίσικ.

Στον Ολυμπιακό βέβαια, όπου οι μπάλες που θα πάρει θα είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τη Γαλατάσαραϊ, θα είναι υποχρεωμένος να κάνει περισσότερα πράγματα και να παλέψει σε μεγαλύτερο βαθμό στο πίσω μέρος του παρκέ για να κερδίσει χρόνο συμμετοχής και να έχει σημαντικό ρόλο στο rotation του Γιώργου Μπαρτζώκα. Όπως αντίστοιχα, να προσαρμοστεί σε μια νέα συνθήκη, στην οποία δεν θα είναι το πρώτο βιολί της περιφέρειας -ενδεχομένως ούτε καν το δεύτερο. Κι αντίστοιχα θα πρέπει να προσαρμοστεί στη συνθήκη του "ένας αγώνας την εβδομάδα" που απαιτεί άμεση επίδραση στο παιχνίδι και συνεισφορά στον μέγιστο βαθμό προκειμένου να διατηρήσει τον ρόλο του και να μην δει τα λεπτά συμμετοχής του να φθίνουν.

Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον δεδομένου ότι πρόκειται για έναν πολύ προικισμένο (επιθετικά) παίκτη, ο οποίος μπορεί να κάνει τη διαφορά στους ερυθρόλευκους κι εν συνεχεία να διεκδικήσει ένα ακόμη μεγαλύτερο συμβόλαιο.

AP Photo/Chuck Burton

TAGS EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ