FORMULA 1

Τα TOP-5 Info για την πίστα του GP Αυστρίας

Red Bull driver Sergio Perez of Mexico steers his car during the Austrian Formula One Grand Prix at the Red Bull Ring racetrack in Spielberg, Austria, Sunday, July 4, 2021. (AP Photo/Darko Bandic)
Τα TOP-5 Info για την πίστα του GP Αυστρίας AP PHOTO/DARKO BANDIC

Αυτό το τριήμερο η Formula 1 μεταφέρεται στην Αυστρία, για το ενδέκατο Γκραν Πρι της φετινής σεζόν. Αυτά είναι όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πίστα του Αυστριακού GP.

Η Formula 1 αυτή την εβδομάδα βρίσκεται στην έδρα της Red Bull. Το Αυστριακό GP διεξάγεται στο Red Bull Ring, μια πίστα που πολλές φορές στο παρελθόν έχει δώσει συναρπαστικούς αγώνες, χάρη στο μικρό μήκος της και στις κοφτές στροφές.

Στην Αυστρία θα γίνει ο δεύτερος αγώνας σπριντ της σεζόν - ο πρώτος είχε γίνει στην Ίμολα. Μετά το αγωνιστικό τριήμερο, οι Alpine, McLaren, Red Bull και Williams θα κάνουν δοκιμές ελαστικών της νέας χρονιάς, για λογαριασμό της Pirelli. McLaren και Williams θα πραγματοποιήσουν δυο μέρες δοκιμών, ενώ οι άλλες ομάδες μόνο μια μέρα.

GP Αυστρίας 2022

Τα TOP-5 Info για την πίστα του GP Αυστρίας
Red Bull Ring, GP Αυστρίας FORMULA1.COM
  • Πρώτο F1 Grand Prix: 1970
  • Μήκος πίστας: 4,318 km
  • Γύροι: 71
  • Συνολική διαδρομή: 306,452 km
  • Ρεκόρ γύρου: Κάρλος Σάινθ, 1:05.619 (2020)
  • Νικητής 2021: Μαξ Φερστάπεν

Αυτά είναι τα TOP-5 Info για την πίστα του GP Αυστρίας

  1. Η πίστα της Red Bull (πρώην A1-Ring) βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά της Στυρίας, σχετικά κοντά στο Γκρατς. Η τωρινή χάραξη, δια χειρός Χέρμαν Τίλκε, έγινε το 1996 και αποτελεί εξέλιξη της πίστας Osterreichring που θεμελιώθηκε το 1969.
  2. Το Osterreichring φιλοξένησε αγώνες Formula 1 από το 1970 μέχρι το 1987. Έπειτα, ως A1-Ring επέστρεψε στο καλαντάρι της F1 από το 1997 μέχρι το 2003. Στη συνέχεια υπήρξαν πλάνα επέκτασης της διαδρομής, αλλά τίποτα δεν έγινε και η πίστα ήταν κλειστή μέχρι που την αγόρασε ο Dietrich Mateschitz, ιδιοκτήτης της Red Bull. Η πίστα άνοιξε πάλι στις 15 Μαΐου 2011 και τρία χρόνια αργότερα επέστρεψε εκεί και η Formula 1. Το 2020 και το 2021 η πίστα φιλοξένησε και δεύτερο αγώνα, το GP Στυρίας, έτσι ώστε να αναπληρωθούν άλλα Γκραν Πρι που δεν διεξήχθησαν εκείνες τις χρονιές λόγω της πανδημίας του COVID-19.
  3. Το Red Bull Ring είναι ένα μικρό rollercoaster, με μόλις 10 στροφές και συνεχείς υψομετρικές διακυμάνσεις. Συνδυάζει σχεδόν τα πάντα στον σχετικά σύντομο γύρο των 4,3 km. Το πρώτο κομμάτι με τις τρεις ευθείες αναδεικνύει τους δυνατούς κινητήρες, ενώ στη συνέχεια μια σειρά από γρήγορες στροφές απαιτούν ένα καλοστημένο πλαίσιο.
  4. H άσφαλτος έχει σχετικά χαμηλή πρόσφυση και δε φθείρει πολύ τα ελαστικά. Η ελκτική πρόσφυση και η σταθερότητα στο φρενάρισμα είναι κλειδί εδώ, καθώς πάντα καραδοκεί το μπλοκαρίσματα των τροχών στο φρενάρισμα στα κατηφορικά σημεία της πίστας. Η διατήρηση της απόδοσης των πίσω ελαστικών κατά τη διάρκεια του γύρου είναι καθοριστική για να υπάρχει σταθερή πρόσφυση.
  5. Η Pirelli επέλεξε για το Red Bull Ring τις τρεις πιο μαλακές γόμες στη γκάμα της: C3 ως P Zero λευκή/σκληρή, C4 ως P Zero κίτρινη/μέση και C5 ως P Zero κόκκινη μαλακή. Η λογική στρατηγική είναι αυτή των δυο αλλαγών: ένα πρώτο μέρος με τη μέση γόμα και μετά δύο μέρη με τη σκληρή γόμα. Φυσικά τόσο οι γόμες όσο και οι σκελετοί είναι διαφορετικοί φέτος.

    Τα TOP-5 Info για την πίστα του GP Αυστρίας
    Τα δεδομένα της Pirelli για το GP Αυστρίας 2022 PIRELLI


    Δεδομένου πως στην Αυστρία θα γίνει και ο δεύτερος αγώνας σπριντ της σεζόν, οι οδηγοί θα έχουν στη διάθεσή τους 12 σετ ελαστικών, αντί για 13 σετ ενός κανονικού Σαββατοκύριακου. Αυτά θα είναι δυο σετ σκληρής γόμας, τέσσερα σετ μέσης γόμας και έξι σετ μαλακής γόμας. Επιπρόσθετα οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους, 6 σετ ενδιάμεσων ελαστικών Cinturato Green και 3 σετ βρόχινων ελαστικών Cinturato Blue σε περίπτωση βροχής που είναι πάντοτε πολύ πιθανή στους Στυριακούς λόφους.

ΠΗΓΕΣ: formula1.com, Pirelli

TAGS FORMULA 1 GP ΑΥΣΤΡΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ