MOTOGP

Tα 24 μυστικά του Βαλεντίνο Ρόσι (vid)

Tα 24 μυστικά του Βαλεντίνο Ρόσι (vid)
Βαλεντίνο Ρόσι

To SPORT 24 παρουσιάζει 24 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον Βαλεντίνο Ρόσι (video)

1.Το όνομα Βαλεντίνο δεν του δόθηκε γιατί γεννήθηκε δύο ημέρες (16 Φεβρουαρίου 1979) μετά την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου και οι γονείς του ήταν τρελά ερωτευμένοι, όπως πιστεύει ο περισσότερος κόσμος. Βαλεντίνο ονομαζόταν ο καλύτερος φίλος του πατέρα του, Γκρατσιάνο που πνίγηκε σε νεαρή ηλικία. Εκείνος ο Βαλεντίνο ήταν που βοήθησε τον πρεσβύτερο Ρόσι να πραγματοποιήσει το όνειρο του, να ακολουθήσει καριέρα στις μοτοσικλέτες.

2.Ο Βαλεντίνο γεννήθηκε στο Ούρμπινο, τη γενέτειρα του Ραφαήλ, αλλά μεγάλωσε στην πασίγνωστη πια Ταβούλια. Οι γονείς του, Γκρατσιάνο και Στεφανία (τοπογράφος στο επάγγελμα) χώρισαν όταν ο μοναχογιός τους ήταν έντεκα ετών. Ο Βαλεντίνο έχει δύο μικρότερα ετεροθαλή αδέρφια, την Κλάρα (από τον γάμο του πατέρα του) και τον 12χρονο Λούκα (από τη μητέρα του). Στις 21 Οκτωβρίου ο πατριός του Βαλεντίνο, ο Μάουρο Τέκι αφαίρεσε την ίδια τη ζωή του.

3.Ο Γκρατσιάνο Ρόσι δεν υπήρξε σπουδαίος αναβάτης, αλλά ήταν... ιδιαίτερος. Έπαιρνε πολλά ρίσκα, μπορούσε να οδηγεί τον αγώνα και μετά να έχει πτώση. Το 1980 είχε εξασφαλίσει συμβόλαιο με τη Suzuki να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στα 500cc, αλλά ένα ατύχημα σε ράλι του στέρησε τη μεγάλη ευκαιρία. Η καριέρα του ολοκληρώθηκε το 1982 με ένα σοβαρό ατύχημα στην Ίμολα, όταν έτρεχε στα 250cc με την ομάδα του Τζάκομο Αγκοστίνι. Όταν ο γιος του κατέκτησε το 2001 το πρωτάθλημα στα 500cc, κράτησε τον όρκο του και κούρεψε τα μακριά μαλλιά του.

4. Δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Ρόσι. Το Νο46 και το κίτρινο χρώμα. Τον αριθμό αυτό (δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το Νο1 του παγκόσμιου πρωταθλητή αν και υπάρχει κάπου στα δερμάτινα του) τον επέλεξε για να τιμήσει τον πατέρα του (έτρεχε με αυτόν τον αριθμό τη χρονιά που γεννήθηκε ο γιος του). Το κίτρινο είναι το επίσημο χρώμα του Ρόσι και του fun club του.

5. Το fun club του ονομάζεται Tribu di Chihuaua. Απαρτίζεται από παιδικούς φίλους του Ρόσι και η πρώτη επίσημη εμφάνιση του πραγματοποιήθηκε στο ιταλικό γκραν πρι το 1996: Μία αντιπροσωπεία ξεκίνησε με τα πόδια από την Ταβούλια για να υποστηρίξει τον τοπικό ήρωα. O Βαλεντίνο "κατέβασε" το σάιτ του και η επίσημη φωνή του είναι αυτό το club (το οποίο είναι συνδρομητικό!). Πρόσφατα "ανέβασε" νέα ιστοσελίδα, η οποία ωστόσο υπολειτουργεί.

6. O νεαρός που βρίσκεται πάντα δίπλα στον Βαλεντίνο πριν και μετά τον αγώνα είναι ο παιδικός του φίλος, Ούτσο Σαλούτσι (ο πατέρας του είναι επικεφαλής του fun club). Είναι "υπάλληλος" του Βαλεντίνο, αλλά πόσους υπάλληλους γνωρίζετε που έχουν κάνει βόλτα τη Yamaha M1 του Ρόσι και έχουν γυρίσει διαφημιστικά μαζί του!

7. Η πρώτη φορά που ο Βαλεντίνο έκανε βόλτα με αγωνιστική μοτοσικλέτα είναι αξιομνημόνευτη: Κατέληξε σε δύο πτώσεις. Αυτό έγινε την άνοιξη του 1993 στο Ματζιόνε με μία μοτοσικλέτα Cagiva 125. Για την ιστορία τερμάτισε 9ος εκείνο το σαββατοκύριακο.

8.Το 1994 πήρε την πρώτη νίκη του στη Μόντσα. Την επόμενη χρονιά έτρεξε στο ιταλικό πρωτάθλημα των 125cc, όταν ξεκίνησε η μακρόχρονη σχέση του με την Aprilia. To 1995 έτρεξε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλι με την Aprilia. Με την ιταλική εταιρεία στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής το 1997 (125cc) και το 1999 (250cc).

9.Από το 1997 ξεκίνησαν οι εκκεντρικοί πανηγυρισμοί του Ρόσι με τα σκετσάκια που προετοίμαζε με τα μέλη του fun club του. Το διασημότερο είναι η τουαλέτα στη Χερέθ το 1996 (σταμάτησε στον γύρο του θριάμβου, κατέβηκε από τη μοτοσικλέτα και μπήκε στη χημική τουαλέτα των θεατών). Το αγαπημένο του είναι η Κλόντια Σ(κ)ίφερ, μία blow up κούκλα που έκανε μαζί του τον γύρο του θριάμβου στο Μουτζέλο, θέλοντας να διακωμωδήσει τη σχέση του μεγάλου αντιπάλου του, Μαξ Μπιάτζι με τη Ναόμι Κάμπελ.

10. Η αντιπαλότητα με τον Μπιάτζι είναι θρυλική. Η αρχή, σύμφωνα με τους ειδικούς, έγινε όταν ο Ρόσι ρωτήθηκε αν θα ήθελε να γίνει "ο Μπιάτζι των 125cc" (ο Μπιάτζι κυριαρχούσε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 στα 250cc). Ο Ρόσι απάντησε ότι ο Μπιάτζι θα πρέπει να εύχεται να γίνει "ο Ρόσι των 250cc". Το δίδυμο αντάλλαξε και γροθιές το 2001 στη Βαρκελώνη λίγο πριν ανέβουν στο πόντιουμ! Για αρκετά χρόνια αντί για το όνομα του Μπιάτζι στο σάιτ του Ρόσι εμφανιζόταν το ΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧΧ! Φέτος, οι δυο τους "έθαψαν" το τσεκούρι του πολέμου με το Ρόσι να συγχαίρει το Μπιάτζι για τη γέννηση της κόρης του και το Μπιάτζι να μιλά επαινετικά για το προσπέρασμα του Ρόσι στο Λορένθο φέτος στη Βαρκελώνη.

11.Η δεύτερη μεγάλη κόντρα του είναι με τον Ισπανό Σέτε Τζιμπερνάου. Οι δυο τους έκαναν στενή παρέα, αλλά η σχέση τους χάλασε το 2004 (ο Ρόσι στη Yamaha, ο Τζιμπερνάου στη Honda). Παιδικός του φίλος ήταν και ο Μάρκο Μελάντρι, αλλά η άνοδος του τελευταίου το 2005 "πάγωσε" τη φιλία τους.

12.Ο άνθρωπος δεν είναι τέρας, απλά δεν θεωρεί ότι πρέπει οι ανταγωνιστές να είναι φίλοι του! Στενή φιλία τον συνδέει με τον πρώην τιμέιτ του στη Yamaha, τον Αμερικανοαυστραλό Κόλιν Έντουαρντς και σέβεται απεριόριστα τον Λόρις Καπιρόσι, τον οποίο γνωρίζει από τα παιδικά του χρόνια. Προστατευόμενος του είναι ο νέος Ρόσι, ο Μάρκο Σιμοντσέλι (αυτός με την αφάνα) που θα αγωνιστεί στο MotoGP το 2010 με τη Gresini Honda.

13.Από το 2000 όταν μπήκε στη μεγάλη κατηγορία (500cc) χρησιμοποιεί το παρατσούκλι "the doctor". Χρειάζεται χειρουργική ακρίβεια για να πετύχεις σε αυτή την κατηγορία, έχει πει ο ίδιος. Την περίοδο 1996-97 όταν έτρεχε στα 125cc χρησιμοποιούσε το "Rossifumi" από το ιαπωνικό όνομα "Norrifumi" εξαιτίας της αδυναμίας του Βαλεντίνο στους Ιάπωνες αναβάτες και ειδικά στον αείμνηστο Νόρικ Άμπε, στον οποίο αφιέρωσε το πρωτάθλημα του 2008. Στη δεύτερη χρονιά του στα 250cc (1999) χρησιμοποίησε το "Valentinik", μία εκδοχή της ιταλικής φιγούρας καρτούν Παπαρίνικ (κάτι σαν τον Ντόναλντ Ντακ).

14.Μία άλλη ιδιαιτερότητα που κληρονόμησε από τον πατέρα του είναι τα κράνη-ζωγραφικοί πίνακες. Όπως και του Γκρατσιάνο, έτσι και τα κράνη του Βαλεντίνο επιμελείται ο σχεδιαστής Άλντο Ντρούντι. Το διασημότερο είναι το "Χαβάη" το οποίο παρουσίασε στο Μουτζέλο το 2001.

15.Παλιότερα συνήθιζε να αλλάζει χρώμα στα μαλλιά του σε κάθε αγώνα. Είναι προληπτικός και ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο πριν ανέβει στη μοτοσικλέτα: Πιάνει το σκουλαρίκι του, κάνει μασάζ στα μάτια, "στρώνει" τα φρύδια με σάλιο, φοράει το κράνος και τα γάντια (τα παίρνει από τα χέρια του Ούτσο) και πλησιάζει τη μοτοσικλέτα πάντα από δεξιά. Σκύβει, πιάνει με το δεξί χέρι το μασπιέ. Λένε ότι μιλάει στη μοτοσικλέτα, αλλά ο ίδιος το έχει διαψεύσει.

16.Τον χειμώνα του 1999 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Honda. Δεν ήταν διατεθειμένος να πει το ναι στους Ιάπωνες, αν δεν εξασφάλιζε τη συνεργασία με τον Αυστραλό αρχιμηχανικό Τζέρεμι Μπέρτζες. Ο Ρόσι τον έχει χαρακτηρίσει ως τον σημαντικότερο άνθρωπο στην καριέρα του. Η ομάδα του Μπέρτζες (αποτελούμενη από δύο Αυστραλούς, τον Άλεξ Μπριγκς και τον Γκάρι Κόλεμαν και το Βέλγο Μπερνάρ Ανσιό) μετακόμισε από τη Honda στη Yamaha το 2004.

17.Η μετακόμιση του από τη Honda στη Yamaha στο τέλος του 2003 αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η νίκη στον πρώτο του αγώνα στη Νότια Αφρική το 2004, τη "μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα μου", όπως την έχει χαρακτηρίσει. Ο Ρόσι πήγε στη Yamaha, γιατί όταν βρισκόταν στη Honda, οι αντίπαλοι του ισχυρίζονταν ότι κερδίζει γιατί πολύ απλά έχει στα χέρια του την καλύτερη μοτοσικλέτα.

18.Μεγάλη ζημιά προκλήθηκε στη δημόσια εικόνα του, όταν πέρυσι βρέθηκε ένοχος σε υπόθεση φοροδιαφυγής. Ο μάνατζερ του και παιδικός φίλος του πατέρα του, Τζίμπο Μπαλντιόλι είχε αποκρύψει τεράστια ποσά από την εφορία. Ο Ρόσι ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε τίποτα. Βέβαια απέλυσε τον μάνατζερ του και διαπραγματεύτηκε μόνος του την ανανέωση του συμβολαίου του με τη Yamaha.

19.Ο διακανονισμός του με την ιταλική εφορία του επέτρεψε να επιστρέψει στην Ιταλία μετά από οκτώ χρόνια εξορίας στο Λονδίνο. Πήγε για να δραπετεύσει από την "ασφυκτική" αγάπη των Ιταλών προς το πρόσωπο του. Τις… αμαρτίες του τις κάνει στο εξοχικό του στην Ίμπιζα, μόνιμος θαμώνας των κλαμπ. Τώρα μένει με τη μητέρα του και τον αδερφό του στην Ταβούλια. Η νομική φίρμα που ανέλαβε να νοικοκυρέψει τα οικονομικά του απείλησε πρόσφατα να τον πάει στα δικαστήρια γιατί δεν είχε πληρωθεί!

20.Κερδίζει περισσότερα από 30.000.000 ευρώ το χρόνο. Είναι ο πρώτος πρωταθλητής μοτοσικλέτας, το όνομα του οποίου φιγουράρει στις λίστες πλουσίων του Sports Illustrated και του Forbes.

21.Το 2005 πραγματοποίησε "μυστικές" δοκιμές με τη Ferrari στο Φιοράνο. Το 2006 συμμετείχε σε επίσημα τεστ της Ferrari στη Βαλένθια. Η ιστορία αναφέρει ότι ήταν 0.6 δευτερόλεπτα πιο αργός από τον Μίκαελ Σουμάχερ! Την εισβολή του στη Formula 1 (την οποία καλωσόρισε το βρετανικό περιοδικό Autosport ως την επιστροφή του ροκ εντ ρολ) δεν είδαν με καλό μάτι ο τιμωρημένος πλέον Φλάβιο Μπριατόρε και ο Φερνάντο Αλόνσο της Renault. Τον πρώτο τον αντιπαθεί ο Ρόσι γιατί εκπροσωπεί όσα μισεί στην F1 και τον δεύτερο δεν τον σέβεται, γιατί δεν αποδέχθηκε την πρόταση του σε μηχανοκίνητη "μονομαχία" για να αποδειχθεί ποιος είναι ο καλύτερος. Τον περασμένο χειμώνα η Ferrari του έκανε δώρο για τον τίτλο δύο ημέρες δοκιμών στο Μουτζέλο!

22. Η πιο πολυπροβεβλημένη σχέση του είναι με την Αριάννα Ματεούτσι, την κόρη ενός οδηγού αυτοκινήτων. Το ζευγάρι χώρισε το 2007 με τον Ρόσι να κατηγορείται από τον Τύπο ότι την απάτησε με την παρουσιάστρια Ελιζαμπέτα Κανάλις (νυν σύντροφο του Τζορτζ Κλούνεϊ). Στο παρελθόν ο Ρόσι κυκλοφορούσε με την ηθοποιό Μαρτίνα Στέλλα. Αποφεύγει τις δημόσιες εμφανίσεις με τις συντρόφους του και όρος στις συνεντεύξεις του είναι να μην γίνεται αναφορά στην προσωπική του ζωή. Η τελευταία γνωστή συνοδός του είναι μία φοιτήτρια, η Βαλεντίνα με την οποία έκανε διακοπές τον περασμένο χειμώνα.

23.Όταν θα αποσυρθεί (το συμβόλαιο του λήγει το 2010), έχει πει ότι θέλει να ασχοληθεί με τα ράλι. Εχει δύο συμμετοχές στο WRC: Το 2002 με ένα Peugeot 206 στο Ράλι Μεγάλης Βρετανίας, αλλά κατέστρεψε το αυτοκίνητο στην πρώτη ειδική διαδρομή (στη συνέχεια εγκατέλειψε τη σκηνή του εγκλήματος και μαζί με τον πατέρα του, επέστρεψαν με οτοστόπ στο Λονδίνο). Το 2006 έτρεξε με ένα Subaru Impreza στη Νέα Ζηλανδία και τερμάτισε 11ος. Το 2008 κατετάγη 12ος με το Ford Focus WRC και προγραμματίζει να αγωνιστεί και στο Ράλι Μεξικό τον ερχόμενο Μάρτιο.

24.Αρκετά βιβλία έχουν γραφτεί για τον Βαλεντίνο Ρόσι με ή χωρίς την έγκριση του. Η αυτοβιογραφία του "What if I had never tried it" έχει μεταφραστεί στα ελληνικά (από τον Βασίλη Αντζουλάτο), σημειώνοντας εξαιρετικές πωλήσεις. Aν θέλετε να έχετε συνολική εικόνα, αναζητείστε ένα από τα βιβλία του Ματ Όξλεϊ.

Video με highlights 2009:



O Bαλεντίνο μιλάει για τον εαυτό του:























































TAGS MOTOGP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ