FORMULA 1

Πέντε στοιχεία για την άγνωστη Τζέντα, την πίστα που μπορεί να κρίνει το πρωτάθλημα της Formula 1

LOSAIL INTERNATIONAL CIRCUIT, QATAR - NOVEMBER 18: Pirelli 150 meter brake marker board during the Qatar GP at Losail International Circuit on Thursday November 18, 2021 in Losail, Qatar. (Photo by Mark Sutton / LAT Images)
LOSAIL INTERNATIONAL CIRCUIT, QATAR - NOVEMBER 18: Pirelli 150 meter brake marker board during the Qatar GP at Losail International Circuit on Thursday November 18, 2021 in Losail, Qatar. (Photo by Mark Sutton / LAT Images) MARK SUTTON / LAT IMAGES

Αυτό το τριήμερο γίνεται ο προτελευταίος αγώνας του φετινού πρωταθλήματος, με τους Χάμιλτον και Φερστάπεν να πρέπει να τα δώσουν όλα για τον τίτλο.

Η Τζέντα βρίσκεται στη Σαουδική Αραβία και είναι η δεύτερη νέα πίστα του φετινού πρωταθλήματος της Formula 1 μετά το Κατάρ. Οι δυο διαδρομές είναι τελείως διαφορετικές μεταξύ τους.

Η πίστα σχεδιάστηκε από το γνωστό αρχιτέκτονα Hermann Tilke και βρίσκεται στην παραλία Corniche της Τζέντα. Είναι η πρώτη διαδρομή εντός πόλης μετά το Μπακού τον Ιούνιο, ενώ η Σαουδική Αραβία είναι η 34η χώρα που φιλοξενεί αγώνα Formula 1.

Πέντε στοιχεία για την άγνωστη πίστα F1 της Τζέντα

  1. Η διαδρομή των 6,174 km βρίσκεται κατά μήκος της ακτής και είναι η μεγαλύτερη εντός πόλης στο ημερολόγιο και η δεύτερη μεγαλύτερη γενικά, μετά το Σπα. Επίσης θα είναι και μια από τις πιο γρήγορες, με τη μέση ωριαία ταχύτητα να υπολογίζεται πάνω από 250 km/h σύμφωνα με τις προσομοιώσεις. Μόνο η Μόντσα, γνωστή ως «Ναός της Ταχύτητας έχει μεγαλύτερη μ.ω.τ.
  2. Μια από τις πιο απαιτητικές στροφές από τις συνολικά 27, είναι η στροφή 13. Πρόκειται για μια αριστερή στροφή με κλίση 12 μοιρών που ασκεί μεγάλο φορτίο (g) στα ελαστικά. Η Τζέντα έχει περισσότερες στροφές από κάθε άλλη πίστα του πρωταθλήματος, έτσι τα ελαστικά θα δουλεύουν συνεχώς σκληρά. Η Pirelli επέλεξε τις τρεις μεσαίες γόμες της γκάμας της για την πρώτη επίσκεψή στην νέα διαδρομή: τη γόμα C2 ως P Zero λευκή σκληρή, τη γόμα C3 ως P Zero κίτρινη μέση και τη C4 ως P Zero κόκκινη μαλακή: πρόκειται για τον πιο δημοφιλή συνδυασμό φέτος.
  3. Αρκετά σημεία της διαδρομής είναι στενά και εκεί δε συγχωρούνται λάθη καθώς οι τοίχοι βρίσκονται πολύ κοντά στην πίστα. Αυτό πιθανόν να οδηγήσει σε εμφανίσεις του αυτοκινήτου ασφαλείας και να επηρεάσει τη στρατηγική.
  4. Η Τζέντα είναι νυχτερινός αγώνας θα διεξαχθεί υπό το φως των προβολέων όπως και ο προηγούμενος και ο επόμενος αγώνας – οι τρεις τελευταίοι της σεζόν. Η εκκίνηση θα δοθεί στις 20:30 τοπική ώρα. Αυτό σημαίνει ότι η διακύμανση της θερμοκρασίας θα διαφέρει από το σύνηθες. Οι θερμοκρασίες θα πέφτουν κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου. Οι ελεύθερες δοκιμές FP1 και FP3 είναι προγραμματισμένες πριν το ηλιοβασίλεμα και μόνο το FP2 την Παρασκευή και οι κατατακτήριες δοκιμές το Σάββατο (αμφότερες ξεκινούν στις 20:00) θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα για τον αγώνα.
  5. Θα έχει ζέστη και υγρασία καθώς η πίστα βρίσκεται πάνω στην βόρεια παραλία της Τζέντα. Καθώς θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά, οι οδηγοί περιμένουν να βρουν μια γλιστερή πίστα στην αρχή του τριημέρου. Η Formula 2 και το κύπελλο Porsche ως αγώνες υποστήριξης θα βοηθήσουν να βελτιωθεί το κράτημα της διαδρομής.
PIRELLI
FORMULA 1 - JEDDAH 2021

ΠΗΓΗ: Pirelli

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ