FORMULA 1

GP Καναδά: Tα TOP-5 Info για την πίστα "Ζιλ Βιλνέβ"

GP Καναδά: Tα TOP-5 Info για την πίστα "Ζιλ Βιλνέβ"
GP Καναδά: Tα TOP-5 Info για την πίστα “Ζιλ Βιλνέβ” MARK SUTTON / LAT IMAGES

Αυτό το τριήμερο η Formula 1 μεταφέρεται στο Μόντρεαλ, για το ένατο Γκραν Πρι της φετινής σεζόν. Αυτά είναι όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την πίστα του καναδικού GP.

Το GP Καναδά έψαχνε “μόνιμο σπίτι” τις δεκαετίες του ‘60 και του ‘70, μέχρι τελικά να το βρει στην πίστα του Μόντρεαλ το 1978. Η Formula 1 επιστρέφει στην πίστα ΄Ζιλ Βιλνέβ’ έπειτα από απουσία δύο χρόνων, καθώς ο αγώνας δεν έγινε το 2020 και το 2021 λόγω της πανδημίας.

Ο καιρός συχνά ανάγεται σε πρωταγωνιστή στο Καναδικό Γκραν Πρι. Δεν είναι ποτέ εύκολο να προβλέψεις τις συνθήκες και πάντα υπάρχει πιθανότητα βροχής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο αγώνας του 2011, ο οποίος παραμένει ο μεγαλύτερος στην ιστορία της F1. Τότε εμφανίστηκε 6 φορές το αυτοκίνητο ασφαλείας και η δράση διακόπηκε για αρκετές ώρες.

GP Καναδά 2022

GP Καναδά: Tα TOP-5 Info για την πίστα "Ζιλ Βιλνέβ"
GP Καναδά: Tα TOP-5 Info για την πίστα “Ζιλ Βιλνέβ” FORMULA1.COM
  • Πρώτο Γκραν Πρι: 1978
  • Μήκος πίστας: 4,361 km
  • Γύροι: 70
  • Συνολική διαδρομή: 305,27 km
  • Ρεκόρ γύρου: Βάλτερι Μπότας, 1:13.078 (2019)
  • Νικητής 2019: Λιούις Χάμιλτον

Tα 5 Info για την πίστα του GP Καναδά

  1. Η πίστα βρίσκεται στο τεχνητό νησί της Νοτρ Νταμ, στη μέση του ποταμού Σαν Λόρενς, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της Παγκόσμιας Έκθεσης του 1967, “Expo 67”. Εκεί έγιναν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1976. Αμέσως μετά, οι Καναδοί σκέφτηκαν πως οι δρόμοι του νησιού ήταν ότι έπρεπε για να δημιουργήσουν μια πίστα αγώνων.
  2. Το σιρκουί φέρει το όνομα ενός από τους αδικοχαμένους πιλότους της Formula 1, του Γαλλοκαναδού Ζιλ Βιλνέβ που έχασε τη ζωή του με Ferrari στο Ζόλντερ του Βελγίου το 1982. Μάλιστα, ο Βιλνέβ είχε κερδίσει την παρθενική του νίκη στο πρώτο Γκραν Πρι που έγινε στο Μόντρεαλ, το 1978.
  3. Πρόκειται για μια γρήγορη πίστα που αρέσει στους οδηγούς. Έχει δύο ζώνες DRS και είναι εξαιρετικά απαιτητική για τα φρένα, με μεγάλες ευθείες, αρκετά σφικτά σικέιν και την θρυλική φουρκέτα.
  4. Το πιο εμβληματικό κομμάτι της πίστας έρχεται λίγο πριν το τέλος του γύρου. Ο λόγος για το “Τείχος των Πρωταθλητών”, που πήρε την ονομασία του από τις εξόδους που είχαν εκεί, κατά τη διάρκεια του Καναδικού GP το 1999, τρεις πρωταθλητές F1: οι Ντέιμον Χιλ, Ζακ Βιλνέβ και Μίκαελ Σουμάχερ!
  5. Στον Καναδά η Pirelli φέρνει ξανά τις πιο μαλακές γόμες της γκάμας, ίδια επιλογή μ’ αυτή που είχε γίνει στο Μόντρεαλ το 2019, αλλά και στους δυο τελευταίους αγώνες σε Μονακό και Αζερμπαϊτζάν. Η C3 είναι η P Zero λευκή /σκληρή γόμα, η C4 είναι η P Zero κίτρινη/μέση γόμα και η C5 είναι η P Zero κόκκινη/μαλακή γόμα. Το 2019 η στρατηγική του νικητή ήταν αυτή της μιας αλλαγής: εκκίνησε με τη μέση γόμα και τερμάτισε με τη σκληρή.
GP Καναδά: Tα TOP-5 Info για την πίστα "Ζιλ Βιλνέβ"
Τα δεδομένα της Pirelli για το GP Καναδά 2022 PIRELLI


ΠΗΓΕΣ: Pirelli, formula1.com

TAGS FORMULA 1 GP ΚΑΝΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ