FORMULA 1

Formula 1: Ο Πέρεζ έκλεισε στόματα, ο Φερστάπεν βρήκε το δάσκαλό του και η Ferrari ήπιε τη σαμπάνια της παρηγοριάς

Red Bull driver Sergio Perez of Mexico celebrates on the podium as he won the Formula One Grand Prix at the Baku circuit in Baku, Azerbaijan, Sunday, April 30, 2023. (AP Photo/Sergei Grits)
Sergio Perez, Red Bull, Azerbaijan 2023 AP PHOTO/SERGEI GRITS

Τα TOP 5 συμπεράσματα από το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν όπου ο Σέρτζιο Πέρεζ πήρε τη νίκη με τον Μαξ Φερστάπεν να ολοκληρώνει ένα ακόμη 1-2 για τη Red Bull.

Στο Μπακού είδαμε για έναν ακόμη αγώνα τη Red Bull σε άλλο πλανήτη, την Ferrari βελτιωμένη αλλά όχι αρκετά και την Mercedes να προσπαθεί ακόμη να φτάσει την Aston Martin. Για πολλούς η μάχη κρίθηκε στο γεγονός πως ο Φερστάπεν μπήκε για αλλαγή ελαστικών, παρά το γεγονός ότι η ομάδα του είχε ήδη δει την Alpha Tauri του Νικ ντε Βρις ακινητοποιημένη με σπασμένη την εμπρός αριστερή ανάρτηση έπειτα από την επαφή του Ολλανδού με τον τοίχο, που ήταν βέβαια πως θα έφερνε το safety car στην πίστα. Είναι όμως έτσι; Ας δούμε παρακάτω τα TOP 5 συμπεράσματα από το Γκραν Πρι του Αζερμπαϊτζάν.

01. Πέρεζ: Ο βασιλιάς των σιρκουί πόλης

Ο Τσέκο έχει δείξει στο παρελθόν πολλές φορές τη δυναμική του σε πίστες με στενούς δρόμους και τείχη που προσκαλούν σαν άλλες Σειρήνες τα μονοθέσια σε καταστροφικές στενές επαφές. Στο GP του Αζερμπαϊτζάν ο Μεξικανός έκλεισε στόματα και πήρε την εκδίκησή του, απέναντι σε όλους, εντός κι εκτός ομάδας. Έλεγξε με μαεστρία τις επιθέσεις του Φερστάπεν και πήρε μια νίκη με το σπαθί του, αφήνοντας ελπίδες για μια μάχη τίτλου στη συνέχεια. Γιατί, ας μη γελιόμαστε… η Red Bull φέτος είναι αλλού. Και μην ξεχνάμε και αυτό: ο Πέρεζ με αυτή τη νίκη έγινε ο απόλυτος κυρίαρχος του τριημέρου, μετά και την επικράτησή του στον Sprint Race του Σαββάτου, αλλά και ο μόνος οδηγός που έχει κερδίσει δύο φορές στο GP του Μπακού!


02. Φερστάπεν: Άτυχος και ψύχραιμος

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στάθηκε άτυχος με τη στιγμή που εμφανίστηκε το safety car στην πίστα, αμέσως μετά το pit stop που έκανε. Όμως, ποιος είναι αυτός που δεν περίμενε πως ο Ολλανδός θα έφτανε και θα προσπερνούσε τελικά τον team mate του για να πάρει τη νίκη; Προφανώς, όσοι το πιστεύαμε αυτό, υπολογίζαμε χωρίς τον Τσέκο… Ότι και να λέμε εκ των υστέρων, το γεγονός είναι ότι στο Μπακού ο Φερστάπεν βρήκε στο πρόσωπο του Πέρεζ τον δάσκαλό του. Το καλό είναι ότι δέχτηκε αυτή την ήττα – όσο μπορεί κανείς να αποκαλεί ήττα μια δεύτερη θέση – με ψυχραιμία. Φαίνεται ότι εξάντλησε τα νεύρα του το Σάββατο στην αψιμαχία του με τον Ράσελ...


03. Λεκλέρ: Ναι μεν, αλλά…

Το πρώτο βάθρο του Μονεγάσκου για φέτος έφερε χαμόγελα στην Ιταλική ομάδα - αλλά παγωμένα χαμόγελα. Ναι μεν η Ferrari έδειξε βελτίωση, ναι μεν ο Λεκλέρ τερμάτισε τρίτος, αλλά η διαφορά από τη Red Bull παραμένει χαοτική. Κάτι που ξέρει καλά ο Λεκλέρ, αλλά δεν έχει και πολλά να κάνει πέρα από το να ελπίζει. Τι; Ένα θαύμα και μόνο. Δύσκολο… Πολύ δύσκολο… Πρέπει πάντως να αναγνωρίσουμε στην Scuderia πως, παρότι βρίσκεται σε βέρτιγκο, με τόσες αλλαγές που γίνονται στην ομάδα, κατάφερε στο Μπακού με τον Λεκλέρ να κάνει μια καλή εμφάνιση. Δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον Σάινθ που φαίνεται φέτος να ψάχνει ακόμη τα πατήματά του.


04. Αλόνσο: Ο ταύρος νικήθηκε από το κόκκινο

Για πρώτη φορά φέτος, ο Φερνάντο Αλόνσο δεν ανέβηκε στο βάθρο. Ο Ισπανός προσπάθησε, έβλεπε το κόκκινο μονοθέσιο μπροστά του και κυνήγησε τον Λεκλέρ με στόχο την τρίτη θέση, δεν τα κατάφερε όμως. Η Aston Martin έδειξε πάντως ότι μπορεί να διαχειριστεί τις Mercedes. Θα πρέπει όμως να ανεβάσει ρυθμό αν θέλει να μείνει κοντά και να παλεύει με τις Ferrari, ευελπιστώντας να γίνει η δεύτερη δύναμη, πίσω την άπιαστη Red Bull.

05. Οκόν: Παραλίγο τραγωδία

Λίγο έλειψε να έχουμε τραγωδία στον τελευταίο γύρο του αγώνα, όταν ο Εστεμπάν Οκόν παραλίγο να χτυπήσει φωτογράφους που βρίσκονταν στο pit lane όταν μπήκε για να κάνει την υποχρεωτική αλλαγή ελαστικών, την οποία χρωστούσε. Χρειάζεται η FIA να ξεδιαλύνει τον κανονισμό και να φροντίσει για τη σωστή εφαρμογή του, γιατί αυτή τη φορά ήμαστε όλοι απλώς τυχεροί που δεν συνέβη το κακό. Το κακό για την Alpine και τους Οκόν και Γκασλί είναι πως (και) από αυτόν τον αγώνα μόνο αυτό θα έχουν να θυμούνται...

TAGS FORMULA 1 GP ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ ΣΕΡΤΖΙΟ ΠΕΡΕΖ ΜΑΞ ΦΕΡΣΤΑΠΕΝ ΣΑΡΛ ΛΕΚΛΕΡ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΑΛΟΝΣΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ