FORMULA 1

Formula 1, GP Σαουδικής Αραβίας: 5 Hot Info για την πίστα της Τζέντα

JEDDAH STREET CIRCUIT, SAUDI ARABIA - DECEMBER 04: Lando Norris, McLaren MCL35M during the Saudi Arabia GP  at Jeddah Street Circuit on Saturday December 04, 2021 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Simon Galloway / LAT Images)
F1 Pirelli GP Saudi Arabia 2022 SIMON GALLOWAY / LAT IMAGES

Η Τζέντα είναι η ταχύτερη πίστα σε δρόμους πόλης και η δεύτερη ταχύτερη στο καλαντάρι της Formula 1.

Η Formula 1 επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία σε διάστημα λιγότερο των τεσσάρων μηνών από την περσινή της επίσκεψη. Ο φετινός αγώνας γίνεται υπό το φόβο των πυραυλικών επιθέσεων σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Τζέντα.

Formula 1, GP Σαουδικής Αραβίας: 5 Hot Info για την πίστα της Τζέντα
FORMULA 1 2022, GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ, Η ΠΙΣΤΑ ΤΗΣ ΤΖΕΝΤΑ FORMULA1.COM
  • Μήκος πίστας: 6,174 km
  • Γύροι: 50
  • Συνολική διαδρομή: 308,45 km
  • Ρεκόρ γύρου: Λιούις Χάμιλτον, 1:30.734 (2021)
  • Νικητής 2021: Λιούις Χάμιλτον

Δείτε όλες τις πίστες του πρωταθλήματος F1 2022 στο Μεγάλο Αφιέρωμα του SPORT24.

5 Hot Info για την πίστα της Τζέντα.

  1. Ο αγώνας γίνεται στους δρόμους της Τζέντα. Είναι η ταχύτερη πίστα σε δρόμους πόλης και η δεύτερη ταχύτερη στο καλαντάρι της Formula 1, μετά τη Μόνζα. Η μέση ωριαία ταχύτητα κυμαίνεται στα 250 km/h.
  2. Το Grand Prix της Σαουδικής Αραβίας έχει 50 γύρους, ενώ είναι το GP της F1 με τις περισσότερες στροφές: 27! Η στροφή 13 έχει κλίση 12 μοιρών και αυτό βοηθά την συνεχή ροή της διαδρομής που δίνει τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό στο γύρο, μετά τη Μόντσα.
  3. Η χάραξη έχει αλλάξει λίγο σε σχέση με πέρυσι έτσι ώστε να αποφευχθούν κάποια συμβάντα που είχαμε στην πίστα την προηγούμενη φορά. Έτσι, έχουν απομακρυνθεί οι μπαριέρες σε κάποια σημεία από τη διαδρομή ενώ η τελευταία στροφή (Νο 27) έχει διαπλατυνθεί καθώς απομακρύνθηκε η κερκίδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο γύρος να είναι λίγο πιο γρήγορος.
  4. Σύμφωνα με την Pirelli, η νέα επιφάνεια οδοστρώματος προσφέρει καλά επίπεδα πρόσφυσης και βαθμονομείται με 3 στα 5 στη σχετική κλίμακα της εταιρίας ελαστικών. Έχει λογικά επίπεδα τραχύτητας κάτι που θα πρέπει να οδηγήσει σε διαχειρίσιμη φθορά και πτώση απόδοσης λόγω θερμικής καταπόνησης. Η ένταση των φορτίων και των ταχυτήτων είναι στο μέσο όρο, οπότε συνολικά η καταπόνηση στα ελαστικά βαθμονομείται με 3 στα 5. Λόγω της συνεχούς ροής στη χάραξη της πίστας, δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις σε ελκτική πρόσφυση και φρενάρισμα - εδώ η βαθμονόμηση είναι 2 στα 5. Το κράτημα αναμένεται να έχει βελτιωθεί θεαματικά τη μέρα του αγώνα, χάρη και στον αγώνα υποστήριξης της Formula 2 που υπάρχει στο πρόγραμμα. Η Pirelli επέλεξε γόμες από το μέσο της γκάμας: C2 ως P Zero λευκή/σκληρή, C3 ως P Zero κίτρινη/μέση και C4 ως P Zero κόκκινη/μαλακή.
  5. Όπως και στα γκραν πρι της Σιγκαπούρης και του Άμπου Ντάμπι, ο αγώνας πραγματοποιείται το βράδυ με φώτα - η εκκίνηση είναι προγραμματισμένη για τις 8 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος). Αυτό σημαίνει πως η θερμοκρασία οδοστρώματος μπορεί να διαφέρει σημαντικά ανάμεσα στις περιόδους, όπως και στο Μπαχρέιν.

*με στοιχεία από τo formula1.com και την Pirelli

Formula 1, GP Σαουδικής Αραβίας: 5 Hot Info για την πίστα της Τζέντα
F1 Pirelli GP Saudi Arabia 2022 PIRELLI
TAGS FORMULA 1 GP ΣΑΟΥΔΙΚΗΣ ΑΡΑΒΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ