FORMULA 1

Formula 1 2022: Οι τελικές βαθμολογίες, οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Drivers pose for a photo ahead of the Emirates Formula One Grand Prix, the last race of the year, at the Yas Marina racetrack, in Abu Dhabi, United Arab Emirates, Sunday, Nov. 20, 2022. (AP Photo/Hussein Malla)
Οι οδηγοί της Formula 1 πριν το GP Άμπου Ντάμπι 2022 AP PHOTO/HUSSEIN MALLA

Δείτε πώς διαμορφώθηκαν οι τελικές βαθμολογίες οδηγών και κατασκευαστών, ποιοι πέτυχαν τους στόχους τους και ποιοι είναι οι χαμένοι της φετινής σεζόν .

Το πρωτάθλημα Formula 1 2022 έριξε αυλαία την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στο Άμπου Ντάμπι, όπου ο νικητής Μαξ Φερστάπεν και η Red Bull είχαν ήδη εξασφαλίσει τον τίτλο οδηγών και κατασκευαστών αντίστοιχα, ωστόσο πολλές ακόμη μάχες ήταν σε εξέλιξη.

Δείτε παρακάτω τις τελικές βαθμολογίες, τους κερδισμένους και τους χαμένους του 2022.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΟΔΗΓΩΝ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

  • Φερστάπεν: Ο Ολλανδός είχε εξασφαλίσει τον δεύτερο παγκόσμιο τίτλο του ήδη από το GP Ιαπωνίας, οπότε στο Άμπου Ντάμπι απλώς διεύρυνε το ρεκόρ των περισσότερων νικών μέσα σε μια σεζόν, στις 15.
  • Λεκλέρ – Πέρεζ: Η μάχη για τη δεύτερη θέση είχε ξεκάθαρο νικητή τον Σαρλ Λεκλέρ, ο οποίος σε συνεννόηση με τη Ferrari επέλεξε πιο έξυπνη στρατηγική κάνοντας ένα πιτ-στοπ λιγότερο. Ο Σέρτζιο Πέρεζ δεν είχε τη βοήθεια από τον team mate του αλλά ούτε και την απαιτούμενη ταχύτητα για να φτάσει στο τέλος και να προσπεράσει τελικά τον Μονεγάσκο.
  • Χάμιλτον – Σάινθ: Μια απογοητευτική χρονιά για τον Λιούις Χάμιλτον τελείωσε με τον χειρότερο τρόπο: εγκατάλειψη από μηχανική βλάβη, ενώ ήταν μπροστά από τον Κάρλος Σάινθ. Η εγκατάλειψη του Βρετανού έδωσε την ευκαιρία στον Σάινθ να τερματίσει ψηλότερα στον αγώνα, αλλά και στην βαθμολογία των οδηγών (5ος), περνώντας τελικά τον Χάμιλτον για 6 βαθμούς.
  • Αλόνσο – Οκόν: Οι σχέσεις του Φερνάντο Αλόνσο με τον ομόσταυλό του Εστεμπάν Οκόν κάθε άλλο παρά καλές ήταν μέσα στη χρονιά. Ο Ισπανός ήθελε να φύγει από την Alpine με στυλ, τερματίζοντας ψηλότερα από τον Οκόν στη βαθμολογία. Παρότι έφερε στο δεύτερο μισό της σεζόν μερικά εξαιρετικά αποτελέσματα, δεν τα κατάφερε, καθώς έχασε πολύτιμους βαθμούς λόγω των εγκαταλείψεων στο Άμπου Ντάμπι αλλά και νωρίτερα στο Μεξικό.
  • Ρικιάρντο - Φέτελ: Δύο έμπειροι και λατρεμένοι πιλότοι, έφτασαν στο τέλος να μάχονται μεταξύ τους στη βαθμολογία, εκτός όμως δεκάδας. Τελικά, μπορεί στο Άμπου Ντάμπι ο Ντάνιελ Ρικιάρντο να τερμάτισε ένατος και ο Σεμπάστιαν Φέτελ πίσω του, στη 10η θέση, τελικά όμως η μεταξύ τους ισοβαθμία στην τελική βαθμολογία έφερε τον Γερμανό πάνω από τον Αυστραλό λόγω καλύτερων αποτελεσμάτων μέσα στη σεζόν.
during the Formula One Abu Dhabi Grand Prix, in Abu Dhabi, United Arab Emirates Sunday, Nov. 20, 2022. (AP Photo/Hussein Malla)
Max Verstappen, Red Bull, Formula One Abu Dhabi Grand Prix 2022 AP PHOTO/HUSSEIN MALLA

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

  • Red Bull: Ήταν σε δικό της πρωτάθλημα, ειδικά μετά το διάλειμμα του καλοκαιριού.
  • Ferrari – Mercedes: Η Γερμανική ομάδα, μετά το εντυπωσιακό 1-2 στη Βραζιλία, ήλπιζε σε ένα ακόμη καλό αποτέλεσμα. Ήρθε στο Άμπου Ντάμπι έχοντας περιορίσει τη διαφορά στη βαθμολογία από τη Ferrari στους 19 βαθμούς μόλις. Τελικά, τα ασημένια βέλη δεν είχαν την απαιτούμενη απόδοση, ενώ η Ferrari έδειξε καλύτερα προετοιμασμένη, έχοντας ταχύτερα μονοθέσια και καλύτερη στρατηγική!
  • Alpine – McLaren: Η μάχη μεταξύ τους για την τέταρτη θέση είχε σχεδόν κριθεί πριν το Άμπου Ντάμπι, ωστόσο η McLaren είχε ακόμη μαθηματικές ελπίδες. Τελικά, η 6η θέση του Λάντο Νόρις και η 9η του Ρικιάρντο δεν ήταν αρκετές να αλλάξουν την κατάταξη. Πόσο μάλλον όταν ο Οκόν τερμάτισε ακριβώς πίσω από τη McLaren του Νόρις.
  • Alfa Romeo – Aston Martin: Άλλη μια κόντρα που κρίθηκε στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς. Εδώ εκτυλίχθηκε ένα δράμα. Αν ο Φέτελ τερμάτιζε στο Άμπου Ντάμπι μία θέση πιο μπροστά (ένατος δηλαδή), η Aston Martin θα περνούσε την Alfa Romeo στη βαθμολογία με ένα βαθμό! Τελικά, η ισοβαθμία ωφελεί την ιταλική ομάδα που τερμάτισε τη σεζόν στην 6η θέση, αφήνοντας την 7η για την Aston Martin.
  • Haas – Alpha Tauri: Οι δύο ομάδες ήρθαν στο Άμπου Ντάμπι με διαφορά μόλις 2 πόντων. Τελικά, καμία δεν κατάφερε να βαθμολογηθεί, οπότε η Haas διατήρησε το προβάδισμα στην τελική βαθμολογία. Εδώ που τα λέμε, η Alpha Tauri φέτος ήταν μια απογοήτευση, συνολικά.
Red Bull driver Max Verstappen of the Netherlands, left, and Red Bull driver Sergio Perez of Mexico lead at the start during the Formula One Abu Dhabi Grand Prix, in Abu Dhabi, United Arab Emirates Sunday, Nov. 20, 2022. (AP Photo/Hussein Malla)
Formula One Abu Dhabi Grand Prix 2022 AP PHOTO/HUSSEIN MALLA
TAGS FORMULA 1 GP ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ