ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ

Skoda Enyaq iV με καλύτερη αυτονομία, ταχύτητα φόρτισης και προστασία της μπαταρίας

SKODA
SKODA ENYAQ iV

Το νέο λογισμικό της Skoda περιλαμβάνει επιπλέον βελτιστοποιήσεις στο Digital Cockpit, το Head-up Display, το infotainment και τις διαδικτυακές υπηρεσίες SKODA Connect, ενώ θα είναι διαθέσιμο δωρεάν σε όσους έχουν ήδη αποκτήσει το ηλεκτρικό SUV.

Με μια νέα έκδοση λογισμικού εξοπλίζει η Skoda το ηλεκτρικό της SUV, Enyaq iV. Το νέο λογισμικό “ME3” αυξάνει την αυτονομία, συντομεύει τους χρόνους φόρτισης, προσφέρει μεγαλύτερη άνεση και βελτιστοποιεί τη λειτουργία του αυτοκινήτου.

Η τσέχικη εταιρία εγκαθιστά ήδη τη νέα έκδοση “ME3” στα αυτοκίνητα που βγαίνουν από τη γραμμή παραγωγής στη Mlada Boleslav, ενώ τα Enyaq iV που έχουν ήδη παραδοθεί σε πελάτες, θα λάβουν δωρεάν αναβάθμιση με το νέο λογισμικό το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν σχετικά τους προσεχείς μήνες.

Η νέα έκδοση λογισμικού ME3 περιλαμβάνει βελτιώσεις για τη λειτουργία του συστήματος infotainment, του ψηφιακού πίνακα οργάνων Digital Cockpit και του Head-up Display. Επιπλέον, βελτιώσεις έχουν δεχθεί και οι διαδικτυακές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας SKODA Connect.

Σημαντικότερες είναι οι καινοτομίες του νέου λογισμικού στη διαχείριση της μπαταρίας που προσφέρουν βελτιωμένη απόδοση, μικρότερους χρόνους φόρτισης και μεγαλύτερη αυτονομία.

Skoda Enyaq iV με καλύτερη αυτονομία, ταχύτητα φόρτισης και προστασία της μπαταρίας
Skoda Enyaq iV SKODA KOSMOCAR

Με το νέο λογισμικό, ο οδηγός μπορεί να ενεργοποιήσει τη νέα λειτουργία “Battery Care” μέσω ενός κουμπιού στην κεντρική οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι η μπαταρία θα φορτιστεί μόνο μέχρι το 80% την επόμενη φορά που θα συνδεθεί το αυτοκίνητο για φόρτιση.

Το πρόγραμμα μειώνει επίσης την ταχύτητα φόρτισης σε ταχυφορτιστές DC και τη μέγιστη ισχύ φόρτισης, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι κορυφές ισχύος. Αυτά τα μέτρα, παρόμοια με τη λειτουργία “eco mode” σε ένα smartphone, βοηθούν στη διατήρηση της μπαταρίας σε άριστη κατάσταση και παρατείνουν τη διάρκεια ζωής της.

Με το νέο λογισμικό, έχουν βελτιωθεί οι χρόνοι φόρτισης του ηλεκτρικού SUV. Με εναλλασσόμενο ρεύμα σε οικιακό φορτιστή (Wallbox) το αυτοκίνητο φορτίζεται με έως 11 kW – φυσικά μπορεί πάντα να φορτιστεί και σε οικιακές πρίζες 230 V. Κατά τη φόρτιση με συνεχές ρεύμα, τα οχήματα με μπαταρία 62 kWh έχουν τώρα ισχύ φόρτισης έως και 120 kW και τα μοντέλα ENYAQ iV με τη μεγάλη μπαταρία 82 kWh έως 135 kW.

Skoda Enyaq iV με καλύτερη αυτονομία, ταχύτητα φόρτισης και προστασία της μπαταρίας
Skoda Enyaq iV SKODA AUTO

Αυτό σημαίνει ότι σε έναν δημόσιο σταθμό φόρτισης 50 kW, η διαδικασία φόρτισης από το 10% στο 80 % διαρκεί 55 λεπτά (μπαταρία 62 kWh) ή 70 λεπτά (μπαταρία 82 kWh). Σε ακόμα πιο ισχυρούς σταθμούς δημόσιας φόρτισης, για παράδειγμα ισχύος 120 kW, η αντίστοιχη διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις 35 λεπτά.

Με το νέο λογισμικό έχει βελτιστοποιηθεί και ο έλεγχος θερμοκρασίας της μπαταρίας, η οποία φτάνει στο ιδανικό θερμικό επίπεδο λειτουργίας πιο γρήγορα και διατηρείται σε αυτό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό εξασφαλίζει επίσης μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, βελτιστοποιημένη απόδοση ισχύος και πιο αποτελεσματική ανάκτηση ενέργειας, επομένως μεγαλύτερη αυτονομία.

Στο Skoda Enyaq Coupe iV, που θα λανσαριστεί στην Ελλάδα πριν το καλοκαίρι, η αυτονομία με μία φόρτιση αυξάνεται στα:

  • 416 χιλιόμετρα στην έκδοση iV 60
  • 544 km στην έκδοση iV 80
  • 520 km στο τετρακίνητο Enyaq Coupe iV 80x με τους δύο ηλεκτροκινητήρες.
Skoda Enyaq iV με καλύτερη αυτονομία, ταχύτητα φόρτισης και προστασία της μπαταρίας
Skoda Enyaq iV SKODA AUTO

Οι τετρακίνητες εκδόσεις του ENYAQ iV αποκτούν ένα επιπλέον προφίλ οδήγησης. Το “Traction mode” έχει σχεδιαστεί για οδήγηση σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους ή σε ολισθηρές επιφάνειες και παρέχει σταθερή τετρακίνηση σε ταχύτητες έως και 20 km/h.

Μεταξύ άλλων, προσαρμόζει τη λειτουργία του συστήματος ελέγχου πρόσφυσης (ASR) έτσι ώστε αυτό να παρεμβαίνει λιγότερο κατά την επιτάχυνση σε σαθρή επιφάνεια. Την ίδια στιγμή, ο οδηγός μπορεί να προσθέτει στο σύστημα πλοήγησης εναλλακτικούς σταθμούς φόρτισης, στην τρέχουσα διαδρομή, απλά πατώντας ένα σχετικό κουμπί.

Το νέο λογισμικό περιλαμβάνει επίσης βελτιώσεις στις ενδείξεις που προβάλλονται στον ψηφιακό πίνακα οργάνων Digital Cockpit καθώς και στο Head-up Display. Η εμφάνιση της απόστασης των αντικειμένων που περιβάλλουν το όχημα έχει γίνει πιο σαφής, ενώ το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας εμφανίζεται πλέον σε ποσοστό επί τοις εκατό, μαζί με το αντίστοιχο σύμβολο της μπαταρίας. Τα στοιχεία αυτά, χάρη στο νέο λογισμικό προβάλλονται και στο Head-up Display.

TAGS ΝΕΑ ΜΟΝΤΕΛΑ SKODA ENYAQ IV SKODA SUV ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ