ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Πάει για αργότερα η πώληση αποκλειστικά ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΗΜΝΑΙΟΣ
FIAT 500e ΣΕ ΣΤΑΘΜΟ ΦΟΡΤΙΣΗΣ ΔΕΗ BLUE 24MEDIA

Σημαντικές αλλαγές στον κλιματικό νόμο επηρεάζουν την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων που καίνε βενζίνη ή πετρέλαιο στην ελληνική αγορά από το 2030 και μετά.

Αλλαγές στον κλιματικό νόμο φέρνει η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και η απόφαση της Ευρώπης για σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του news247.gr.

Τα νέα δεδομένα φέρνουν απ’ ότι φαίνεται παράταση ζωής στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης (βενζίνη, diesel, υγραέριο, φυσικό αέριο και υβριδικά). Και αυτό επειδή ήδη σχεδιάζεται η καθυστέρηση για πέντε χρόνια, της υποχρεωτικής πώλησης αποκλειστικά μοντέλων μηδενικών εκπομπών (αμιγώς ηλεκτρικά δηλαδή) για τα καινούρια επιβατικά και ελαφρά επαγγελματικά οχήματα.

Πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να σταματήσει η πώληση στην ελληνική αγορά οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από 1.1.2030. Ωστόσο, όπως αναφέρει το news247.gr, η προθεσμία αυτή πρόκειται να εναρμονιστεί τελικά με τη διορία που προτείνει η Κομισιόν για όλη την Ε.Ε. Στο πλαίσιο του προγράμματος “Fit for 55”, η πρόταση των Βρυξελλών είναι οι πωλήσεις αποκλειστικά οχημάτων μηδενικών εκπομπών να ξεκινήσουν από το 2035.

Ένα με δύο χρόνια μετά σχεδιάζεται να πάει και η διορία της 1ης Ιανουαρίου 2025, ημερομηνία από την οποία κι έπειτα, εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, τόσο τα νέα Eπιβατηγά Δημόσιας Χρήσης (ΤΑΞΙ), όσο και το ένα τρίτο (1/3) των νέων οχημάτων που ταξινομούνται για σκοπούς μίσθωσης και εκμίσθωσης σε τρίτους, θα είναι οχήματα αποκλειστικά μηδενικών εκπομπών. Η σχετική ημερομηνία είναι πιθανό να "μεταφερθεί" στις 1.1.2026 ή στις 1.1.2027.

Προς διετή μετάθεση, από 1.1.2023, στις 1.1.2025, "οδεύει" και η υποχρέωση τα νέα εταιρικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που ταξινομούνται, να είναι κατ’ ελάχιστον το ένα τέταρτο (1/4) αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης (plug-in hybrid) με εκπεμπόμενους ρύπους έως 50 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο (CO2 g/km).

TAGS ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ