ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Ηλεκτρικά και για τους αστροναύτες

2023 Canoo NASA CTV
2023 Canoo NASA CTV CANOO

Η NASA ανακοίνωσε ότι πριν λίγες μέρες παρέλαβε τα τρία πρώτα ηλεκτρικά οχήματα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά από την Canoo για να μεταφέρουν το πλήρωμα του διαστημόπλοιου πριν την εκτόξευση.

Η NASA παρέλαβε τα τρία οχήματα μεταφοράς του πληρώματος που κατασκεύασε η -μέχρι πρότινος θεωρούμενη Start Up- Canoo. Τα τρία αυτά ηλεκτρικά μοντέλα, θα μεταφέρουν τέσσερις αστροναύτες, προσωπικό υποστήριξης και εξειδικευμένο εξοπλισμό από το κτίριο προετοιμασίας, στην εξέδρα εκτόξευσης.

2023 Canoo NASA CTV
2023 Canoo NASA CTV CANOO

Τα νέα CTV όπως λέγονται, είναι σχεδιασμένα με τη συνδρομή της NASA, προκειμένου να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα στην εκμετάλλευση του εσωτερικού χώρου, με τις ιδιαιτερότητες που επιβάλλουν οι στολές των αστροναυτών αλλά και ο εξοπλισμός τους. Εκπρόσωποι από το Γραφείο Αστροναυτών βοήθησαν στην επιλογή των εσωτερικών και εξωτερικών σημάνσεων, της επιλογής των χρωμάτων αμαξώματος και καμπίνας, καθώς και των τροχών.

Τα CTV θα αντικαταστήσουν τα Astrovan που εξυπηρετούν τις συγκεκριμένες μεταφορικές ανάγκες από το 1984 και ήταν βασισμένα σε τροποποιημένα αυτοκινούμενα της Airstream. Μετά από σχεδόν 40 χρόνια, η μετάβαση σε κάτι τελείως διαφορετικό και πάρα πολύ “μέσα” στο πνεύμα της εποχής, ήταν απαραίτητη από κάθε άποψη.

2023 Canoo NASA CTV
2023 Canoo NASA CTV CANOO


Προς το παρόν, τα CTV θα χρησιμοποιηθούν για ασκήσεις εκπαίδευσης αστροναυτών στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα των ΗΠΑ, ενώ το Νοέμβριο του 2024, τα οχήματα της Canoo θα μεταφέρουν αστροναύτες στο τελευταίο σκέλος του ταξιδιού της αποστολής Artemis II. Το σκέλος αυτό, περιλαμβάνει μια 10ήμερη πτήση που θα μεταφέρει αστροναύτες γύρω από το φεγγάρι και πίσω.

TAGS ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ CANOO START UP NASA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ