BYD ETP3

BYD ETP3: Ηλεκτρικό Van με 136 ίππους και αυτονομία 275 km – Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα

BYD ETP3: Ηλεκτρικό Van με 136 ίππους και αυτονομία 275 km – Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα
BYD ETP3 VAN 2022 BYD

Το επαγγελματικό panel van της BYD έχει ωφέλιμο φορτίο 780 κιλών και μπορεί να επιδοτηθεί από το πρόγραμμα “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2” με 8.000 €.

Η BYD (Build Your Dreams) κάνει την είσοδό της στην ελληνική αγορά, αρχικά με τα επαγγελματικά της μοντέλα - το 2023 αναμένονται και τα επιβατικά. Η κινεζική εταιρία είναι πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο σε πωλήσεις ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών οχημάτων, για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Έχει σχεδιάσει και εξελίξει δική της ηλεκτρική πλατφόρμα για τα οχήματά της ενώ παράλληλα, είναι η μοναδική αυτοκινητοβιομηχανία που κατασκευάζει η ίδια όλα τα τμήματα του ηλεκτρικού κινητήριου συστήματος, από τις μπαταρίες έως τον ηλεκτροκινητήρα και τα ηλεκτρονικά ισχύος. Την ίδια στιγμή, προμηθεύει με μπαταρίες και τεχνογνωσία και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

BYD ETP3: Ηλεκτρικό Van με 136 ίππους και αυτονομία 275 km – Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα
BYD ETP3 VAN 2022 BYD

Το πρώτο μοντέλο που λανσάρει η BYD ξεκινά στην ελληνική αγορά είναι το ETP3, ένα αμιγώς ηλεκτρικό panel van με μικτό βάρος 2.420 κιλά και ωφέλιμο φορτίο 780 κιλά. Η αυτονομία που ανακοινώνει ο κατασκευαστής είναι 275 χιλιόμετρα στην πόλη, (233 km συνδυαστικά) καθιστώντας το όχημα ιδανικό για εταιρείες ταχυμεταφορών, επιχειρήσεις διανομών πάσης φύσεως (φαρμακαποθήκες, super markets, κάβες κλπ.) αλλά και για τους επαγγελματίες που θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα στην ηλεκτροκίνηση, αποκομίζοντας οικονομικό όφελος στο κόστος χρήσης.

BYD ETP3: Διαστάσεις / φορτίο

BYD ETP3: Ηλεκτρικό Van με 136 ίππους και αυτονομία 275 km – Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα
BYD ETP3 VAN 2022 BYD

Οι διαστάσεις του ETP3 είναι: μήκος 4,46 m μήκος, πλάτος 1,72 m και ύψος 1,875 m, ενώ το μεταξόνιο φτάνει τα 2,725 m.

Ο χώρος φόρτωσης έχει διαστάσεις: βάθος 1,95 m, πλάτος 1,4 m και ύψος 1,3 m, ενώ η απόσταση ανάμεσα στους θόλους είναι 1,23 m. Ο συνολικός όγκος φόρτωσης είναι 3,5 m3, ενώ όπως είπαμε και νωρίτερα, το μικτό βάρος του οχήματος είναι 2.420 κιλά και το ωφέλιμο φορτίο 780 κιλά.

Το ETP3 εξοπλίζεται στάνταρ με συρόμενες πόρτες αριστερά και δεξιά, ανοιγόμενη προς τα πάνω πίσω πόρτα και ανθεκτικό στη φθορά πάτωμα από κράμα αλουμινίου στον χώρο φόρτωσης, με άγκιστρα πρόσδεσης φορτίου.

BYD ETP3: Σύστημα κίνησης / μπαταρία

BYD ETP3: Ηλεκτρικό Van με 136 ίππους και αυτονομία 275 km – Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα
BYD ETP3 VAN 2022 BYD

Το ETP3 κινεί ένας ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος μόνιμου μαγνήτη (synchronous) μέγιστης ισχύος 136 PS και μέγιστης ροπής 210 Nm, ο οποίος τροφοδοτείται με ενέργεια από μια μπαταρία λιθίου - φωσφορικού άλατος σιδήρου (LiFePO4) χωρητικότητας 44,9 kWh.

Η μπαταρία είναι τεχνολογίας BLADE της BYD, που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα λόγω μειωμένου όγκου των στοιχείων που την αποτελούν και – χάρη στο ειδικό σύστημα θερμικής διαχείρισης BTMS – εξαιρετική συμπεριφορά όσον αφορά στη θερμοκρασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταθερή απόδοση, αξιοπιστία και μεγάλη διάρκεια ζωής.

Η κατανάλωση ενέργειας του ETP3 σύμφωνα με τη BYD είναι χαμηλή: 16,036 kWh/100 km. Η φόρτιση της μπαταρίας γίνεται τόσο με φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) όσο και με ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC). Η ισχύς φόρτισης του ETP3 είναι 6,6 kW για εναλλασσόμενο ρεύμα και 50 kW για συνεχές. Η φόρτιση από το 20% έως το 100% της χωρητικότητας της μπαταρίας διαρκεί μόλις 30’ της ώρας ή 5,5 ώρες, με συνεχές (DC) και εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) αντίστοιχα.

BYD ETP3: Ηλεκτρικό Van με 136 ίππους και αυτονομία 275 km – Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα
BYD ETP3 VAN 2022 BYD

Όταν το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας είναι κάτω από 90% και ο οδηγός σηκώσει το πόδι του από το πεντάλ του γκαζιού, το όχημα φρενάρει μέσω του ηλεκτροκινητήρα. Σε αυτή την περίπτωση, όπως και στο φρενάρισμα, η λειτουργία ανάκτησης ενέργειας φορτίζει τη μπαταρία του οχήματος.

Επιπλέον, το ETP3 διαθέτει και λειτουργία “one pedal”, με την οποία ο οδηγός σπάνια πατάει το πεντάλ του φρένου για να επιβραδύνει, παρά μόνο για την πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος. Και αυτό επειδή με το “one pedal” το ETP3 επιταχύνει και επιβραδύνει όσο ο οδηγός πατάει ή αφήνει το γκάζι αντίστοιχα, όπως τα αυτοκινητάκια του λούνα παρκ! Αυτό, εκτός από περισσότερη ευκολία στην οδήγηση, συμβάλλει στη μικρότερη φθορά στα τακάκια των φρένων, συνεπώς και σε μικρότερο κόστος συντήρησης.

Η ανάρτηση, τέλος, αποτελείται από γόνατα Μακφέρσον μπροστά και φύλλα σούστας πίσω.

BYD ETP3: Εξοπλισμός / τιμή

BYD ETP3: Ηλεκτρικό Van με 136 ίππους και αυτονομία 275 km – Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα
BYD ETP3 VAN 2022 BYD

Στην καμπίνα του ETP3 υπάρχουν στοιχεία που συναντάμε σε επιβατικά οχήματα, όπως το πολυλειτουργικό τιμόνι, η TFT ψηφιακή οθόνη λειτουργιών στον πίνακα οργάνων, η οθόνη αφής LED του infotainment στην κεντρική κονσόλα, το ηλεκτρικό χειρόφρενο (EPB), το σύστημα προβολέων με αυτόματη εναλλαγή ανάμεσα σε φώτα πορείας και μεσαία σκάλα, ο κλιματισμός της καμπίνας επιβατών, το ψηφιακό ραδιόφωνο με 4 ηχεία κλπ.

Επιπλέον αξιοσημείωτα στοιχεία εξοπλισμού του BYD ETP3, είναι τα εξής:

  • Αερόσακοι οδηγού - συνοδηγού
  • Ρυθμιζόμενο τιμόνι (πάνω-κάτω)
  • Αισθητήρες παρκαρίσματος πίσω
  • Δυνατός εσωτερικός φωτισμός, τόσο στη καμπίνα όσο και στον χώρο φόρτωσης
  • Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες
  • Ηχοσήμανση οπισθοπορείας
  • Κουμπί έναρξης/παύσης λειτουργίας
  • Αυτόματο κλείδωμα θυρών κατά την κίνηση με αισθητήρα ταχύτητας
  • Προβολείς ομίχλης
  • Ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης
  • Δισκόφρενα μπρος και πίσω
  • ABS
  • ESP

Για περιορισμένο αριθμό οχημάτων και κατά την περίοδο του λανσαρίσματος, το όχημα εξοπλίζεται χωρίς χρέωση και με τα εξής:

  • Ζάντες αλουμινίου 16”
  • Κάμερα οπισθοπορείας στην κεντρική οθόνη
  • Θερμαινόμενους – επιπλέον της ηλεκτρικής ρύθμισης – εξωτερικούς καθρέπτες
  • Δερμάτινα καθίσματα

Η προτεινόμενη λιανική τιμή του BYD ETP3 είναι 34.820 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ενώ ο χρόνος παράδοσης από την παραγγελία ιδιαίτερα σύντομος, περίπου 3 μήνες. Το ETP3 μπορεί να γίνει ακόμα πιο προσιτό, καθώς μέσω του προγράμματος “Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”, η απόκτησή του επιδοτείται από το κράτος με το ποσό των 8.000 €.

Υπάρχει επίσης η δυνατότητα χρήσης του ETP3 μέσω προγράμματος Leasing, με το όφελος της κρατικής επιδότησης να παραμένει σε ισχύ.

Εισαγωγέας και δίκτυο BYD στην Ελλάδα

BYD ETP3: Ηλεκτρικό Van με 136 ίππους και αυτονομία 275 km – Πόσο κοστίζει στην Ελλάδα
BYD / PNT ΠΑΝΤΟΠΙΚΟΣ BYD

Εισαγωγέας των ηλεκτρικών επαγγελματικών οχημάτων και λεωφορείων της BYD στην Ελλάδα είναι η εταιρεία ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ. Το δίκτυο της μάρκας θα αναπτυχθεί πανελλαδικά τους προσεχείς μήνες, ενώ σήμερα αποτελείται από:

  • ΠΕΤΡΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ, Ιερά Οδός 96-104, Αθήνα, τηλ.: 2103499200 (Κεντρικά Γραφεία, Έκθεση)
  • PNT CARS - PANTOPIKOS, 16ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας και Θηβαΐδος, Κηφισιά, τηλ.: 2108075773 (Έκθεση, Πωλήσεις, After Sales, Φανοποιείο, Βαφείο).
  • Α. ΠΑΝΤΟΠΙΚΟΣ ΕΠΕ, Ιερά Οδός 155, Αιγάλεω, τηλ.: 2103465838 (Έκθεση, Πωλήσεις, After Sales, Φανοποιείο, Βαφείο).
TAGS BYD ETP3 BYD ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ VAN ΑΓΟΡΑ ΤΙΜΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ