ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

TOP-5 συμβουλές για να αποτρέψουμε την κλοπή του αυτοκινήτου μας

Man dressed in black with a balaclava on his head looking through car window and wondering how to break into this car. Car thief, car theft concept
Κλέφτης αυτοκινήτου GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Απλοί τρόποι για να περιορίσουμε τις πιθανότητες είτε να “σηκώσουν” το αυτοκίνητό μας, είτε να το παραβιάσουν και να αφαιρέσουν πολύτιμα αντικείμενα.

Είναι πράγματι πολύ άσχημο το συναίσθημα που νιώθει κανείς όταν δεν βρίσκει το αυτοκίνητό του εκεί που το πάρκαρε, ή το βρίσκει παραβιασμένο με πράγματα να λείπουν από μέσα και με ζημιές σε διάφορα σημεία που προμηνύουν υψηλό κόστος αποκατάστασης.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να αποτρέψουμε εντελώς την κλοπή ή την ληστεία στο αυτοκίνητό μας, ειδικά αν το… “έχουν βάλει στο μάτι”, όπως λέμε. Μπορούμε όμως να πάρουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες.

Αυτοί είναι οι TOP-5 τρόποι για να αποτρέψουμε την κλοπή-ληστεία του αυτοκινήτου μας.

  • 01. Δεν αφήνουμε πολύτιμα πράγματα στο αυτοκίνητο

Μια οποιαδήποτε τσάντα, ένα ακριβό ηχοσύστημα που μπορεί να αφαιρεθεί, ένα τάμπλετ πεταμένο στο κάθισμα ή οποιοδήποτε άλλο εκτεθειμένο αντικείμενο, μπορεί να γίνει αιτία για να παραβιαστεί το αυτοκίνητό μας.

Μια λύση είναι να κρύψουμε τα πολύτιμα αντικείμενα στο πορτμπαγκάζ ή κάτω από τα καθίσματα. Αν όμως μας έχουν παρακολουθήσει να το κάνουμε, δεν έχει νόημα. Είναι καλύτερο να τα παίρνουμε μαζί μας. Έτσι, ακόμη κι αν παραβιαστεί το αυτοκίνητο, τουλάχιστον δεν θα χάσουμε τα πράγματά μας.

  • 02. Παρκάρουμε σε καλά φωτισμένα σημεία

Το παρκάρισμα είναι αναμφίβολα πολύ δύσκολο, αν δεν έχουμε ιδιωτική θέση στάθμευσης. Όταν είναι "βάσανο" το να βρούμε μια οποιαδήποτε θέση να παρκάρουμε, φαντάζει αστείο να μας λέει κάποιος να βρούμε ένα φωτεινό σημείο. Είναι παρόλα αυτά προτιμότερο να ταλαιπωρηθούμε λίγο παραπάνω στην αναζήτηση πάρκιν παρά να παρκάρουμε σε ένα σκοτεινό δρόμο.

  • 03. Κρύβουμε τα κλειδιά

Αυτό ισχύει για όλα τα κλειδιά. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλοί που αφήνουν ένα αντικλείδι μέσα στο αυτοκίνητο σε περίπτωση που χάσουν το κανονικό κλειδί. Λάθος. Δεν αφήνουμε ποτέ κλειδιά μέσα στο αυτοκίνητο.

Αλλά και στο σπίτι, τα κλειδιά του αυτοκινήτου καλό είναι να τα βάζουμε σε κάποιο κρυφό σημείο. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι κλέφτες διέρρηξαν πρώτα το σπίτι για να πάρουν τα κλειδιά του αυτοκινήτου, για να το πάρουν στη συνέχεια σαν κύριοι και να φύγουν.

  • 04. Σύστημα διακοπής τροφοδοσίας

Ένας ακόμη τρόπος να αποτρέψουμε την κλοπή του αυτοκινήτου μας, είναι να τοποθετήσουμε έναν κρυφό διακόπτη, ο οποίος να σταματά την λειτουργία της τρόμπας βενζίνης ή να αποσυνδέει τον κεντρικό διακόπτη από τη μπαταρία. Αυτό σημαίνει πως όταν ο κλέφτης μπει στο όχημα και προσπαθήσει να το βάλει μπρος, αυτό δεν θα παίρνει. Να θυμάστε βέβαια να τον πατάτε κάθε φορά που βγαίνετε από το αυτοκίνητο.

  • 05. Σύστημα εντοπισμού

Κάποτε βάζαμε συναγερμό μόλις αγοράζαμε καινούριο αυτοκίνητο. Αλλά και τα ίδια τα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με διάφορα συστήματα, όπως το immobilizer που σκοπό έχουν να εμποδίσουν την κλοπή. Δυστυχώς, οι καλά οργανωμένοι κλέφτες, αν βάλουν ένα αυτοκίνητο στο μάτι, έχουν και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να το παραβιάσουν και να το πάρουν.

Ως ύστατο μέτρο προστασίας λοιπόν, προτείνουμε το σύστημα εντοπισμού, το οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε σε κατάστημα ηχοσυστημάτων/συναγερμών ή σε ηλεκτρολογείο. Με αυτό γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή που βρίσκεται το αυτοκίνητό σας, ακόμη κι αν σας το κλέψουν. Μόνο, προσοχή! Αν αυτό συμβεί και ξέρετε που είναι, μην πάτε μόνοι σας, αλλά αναφέρετε το συμβάν στην αστυνομία.

TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ