ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Πώς θα δηλώσεις το αυτοκίνητό σου σε Ακινησία για να μην πληρώσεις Τέλη Κυκλοφορίας, χωρίς να πας στην Εφορία

traffic lights - different focus
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Δες βήμα - βήμα τη δήλωση αυτοκινήτου και μοτοσυκλέτας σε ψηφιακή ακινησία μέσω της πλατφόρμας myCAR, καθώς και τη διαδικασία άρσης ακινησίας για τον υπόλοιπο χρόνο ή για μερικούς μήνες πληρώνοντας τα αντίστοιχα Τέλη Κυκλοφορίας.

Πολλοί ιδιοκτήτες αυτοκινήτων επιλέγουν κάθε χρόνο να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους για να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας. Πλέον, η συγκεκριμένη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, οπότε δεν χρειάζεται να επισκεφθεί κάποιος την εφορία για να καταθέσει τις πινακίδες του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας του.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για Επιβατικά Ι.Χ. και Δίκυκλα Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Δείτε παρακάτω βήμα - βήμα τη διαδικασία δήλωσης οχήματος σε ψηφιακή ακινησία μέσω της πλατφόρμας myCAR:

 1. Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (www.gov.gr) και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.
 2. Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία.
 3. Καταχωρείτε τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό.
 4. Δηλώνετε υπεύθυνα το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.
 5. Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail, εφόσον έχει δηλωθεί, για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Δεν μπορείτε να θέσετε σε ψηφιακή ακινησία όχημα χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες.


Πρόστιμο 10.000 € στους παραβάτες

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, εκτός από την πληρωμή των Τελών Κυκλοφορίας και το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους, επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 10.000 €. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 30.000 € και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.


Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται η επίσκεψη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τη δήλωση ακινησίας:

 • Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος.
 • Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό.
 • Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
 • Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού.
 • Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή.
 • Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση.
 • Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας.
 • Πλειστηριασμού του οχήματος.
 • Αποξένωσης του ιδιοκτήτη ή κατόχου από το όχημα, όπως στην περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου.
 • Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).


Πώς γίνεται η άρση της ψηφιακής ακινησίας

Με τους κωδικούς TAXISnet ακολουθείτε τα παρακάτω βήματα:

 1. μπαίνετε στην πλατφόρμα myCAR,
 2. επιλέγετε το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία,
 3. πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους,
 4. γίνεται online έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο κατά την ημερομηνία και ώρα συμπλήρωσης της σχετικής αίτησης,
 5. στη συνέχεια γίνεται η υποβολή του αιτήματος.

Η πληρωμή ετήσιων τελών κυκλοφορίας απαιτείται για τη μεταβίβαση του οχήματος, την οριστική διαγραφή του από το μητρώο οχημάτων, την εξαγωγή του από την Ελλάδα, καθώς και για την επαναταξινόμηση του οχήματος στην Ελλάδα.

Επίσης, αν έχετε καταθέσει τις πινακίδες του οχήματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. δεν μπορείτε να κάνετε ψηφιακή άρση της ακινησίας. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στη Δ.Ο.Υ. σας προκειμένου να υποβάλλετε το σχετικό αίτημα άρσης και να παραλάβετε τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος σας. Ψηφιακή άρση της ακινησίας γίνεται μόνο όταν το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Αν είστε συνιδιοκτήτης του οχήματος, δεν μπορείτε να κάνετε άρση της ψηφιακής ακινησίας χωρίς να ενημερωθούν οι υπόλοιποι συνιδιοκτήτες. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημά σας.

Τέλος, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αποβιώσει και έχει θέσει το όχημα σε ψηφιακή ακινησία, οι κληρονόμοι θα πρέπει να απευθυνθούν στη Δ.Ο.Υ. του θανόντος για να κάνουν την άρση της ψηφιακής ακινησίας.

Δυνατότητα άρσης της ψηφιακής ακινησίας για ορισμένους μήνες εντός του έτους.

Εφόσον υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για πληρωμή αναλογικών τελών κυκλοφορίας, ακολουθείτε τα βήματα που περιγράφονται για την άρση ακινησίας και επιλέγετε πληρωμή μηνιαίων τελών κυκλοφορίας ανάλογα με τους μήνες που επιθυμείτε να θέσετε το όχημά σας, σε κίνηση ψηφιακά.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε χρονικό διάστημα θέλετε, για να κάνει άρση ακινησίας. Όμως τμήμα μηνός (ακόμα και μία μέρα) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας. Δηλαδή, αν θέσετε το όχημά σας σε κίνηση στις 25 Ιουνίου για δύο μήνες, έχετε δικαίωμα να το κυκλοφορήσετε το υπόλοιπο του Ιουνίου και ολόκληρο τον Ιούλιο. Εννοείται ότι δεν μπορεί να τεθεί όχημα σε κίνηση την 1η Δεκεμβρίου για δύο μήνες, αφού πρόκειται για έναν και μόνο μήνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: το δικαίωμα άρσης ακινησίας (ψηφιακής ή εκούσιας στη Δ.Ο.Υ.) χορηγείται μόνο μία φορά εντός του έτους. Όταν λήξει το διάστημα κίνησης για το οποίο έχουν καταβληθεί αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, το όχημα πρέπει να τεθεί άμεσα σε ψηφιακή ακινησία.

Τι είναι η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με πινακίδα «Μ»

Με την πινακίδα «Μ», μπορείτε να κυκλοφορήσετε το όχημά σας μέχρι 3 μέρες το χρόνο με πληρωμή ποσού τελών κυκλοφορίας 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ. Οι μέρες μπορούν να είναι 3 συνεχόμενες για μία φορά, ή για δύο φορές εντός του έτους: 1 και 2 συνεχόμενες ή 2 συνεχόμενες και 1.

Το δικαίωμα δεν μπορεί να χορηγηθεί και τρίτη φορά μέσα στο ίδιο έτος. Το Μ, χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη Δ.Ο.Υ. ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο για:

 • την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ),
 • για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ,
 • για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.
TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ