ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Πώς αποζημιώνομαι αν μου κάψουν το αυτοκίνητο

4        2-4  ,     13  2022,            .    9   3 . 
( /EUROKINISSI)
Πώς αποζημιώνομαι αν μου κάψουν το αυτοκίνητο EUROKINISSI

Ξέρατε ότι υπάρχει περίπτωση να μην αποζημιωθείτε παρότι έχετε κάλυψη πυρκαγιάς στην ασφάλεια του αυτοκινήτου σας; Τι πρέπει να προσέξετε στα ψιλά γράμματα του συμβολαίου.

Πόσο άσχημο είναι το συναίσθημα όταν βλέπεις το αυτοκίνητό σου να καίγεται, ή το βρίσκεις το πρωί κατεστραμμένο από πυρκαγιά! Αν δεν υπάρχει κλειστός χώρος στάθμευσης, οι πιθανότητες για να συμβεί κάτι τέτοιο αυξάνονται σημαντικά, ειδικά αν μένετε σε περιοχή όπου συνηθίζεται να γίνονται επεισόδια, όπως στο κέντρο της Αθήνας.

Τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση; Ξέρατε ότι, ακόμη και αν έχετε φροντίσει να ασφαλίσετε το όχημά σας για πυρκαγιά, η ασφαλιστική σας παρόλα αυτά μπορεί να μην σας αποζημιώσει; Η αιτία θα είναι καλά κρυμμένη στα ψιλά γράμματα του συμβολαίου.

  • Πυρκαγιά

Κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες βάζουν εξαιρέσεις στη βασική κάλυψη πυρκαγιάς και τελικά μας καλύπτουν για συγκεκριμένες αιτίες, όπως είναι το βραχυκύκλωμα ή ο κεραυνός, αλλά όχι σε περίπτωση π.χ. εμπρηστικών και καλόβουλων ενεργειών.

Με λίγα λόγια, είτε χρεώνουν με επιπλέον κόστος κάποιες αιτίες πυρκαγιάς, είτε δεν τις καλύπτουν καθόλου. Μια λεπτομερής ανάγνωση στους όρους του συμβολαίου θα σας διαφωτίσει για το τι ακριβώς καλύπτει η ασφάλεια του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας σας.

  • Τρομοκρατικές και κακόβουλες ενέργειες

Η κάλυψη από τρομοκρατικές ενέργειες ενδεχομένως να σας καλύψει στην περίπτωση που σας κάψουν το αυτοκίνητο, αλλά θα πρέπει να έχει γίνει ανάληψη ευθύνης από κάποια τρομοκρατική οργάνωση και να έχει χαρακτηρίσει το επεισόδιο η Αστυνομία ως τρομοκρατική ενέργεια.

Επίσης, με την κάλυψη από κακόβουλες ενέργειες, σε κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες αν δεν έχετε το πακέτο πλήρους κάλυψης από πυρκαγιά, ενδέχεται να αποζημιωθείτε μόνο στην περίπτωση που αποδειχθεί πως κάποιος τρίτος (όχι δηλαδή συγγενής σας) προκάλεσε επίτηδες και στοχευμένα ζημιές στο όχημά σας. Στην περίπτωση δηλαδή που καούν και άλλα οχήματα, δεν καλύπτεστε καθώς θεωρείται μαζική εμπρηστική επιθεση.

  • Τι πρέπει να προσέξετε στις καλύψεις του συμβολαίου

Εκτός από το να έχετε φροντίσει να επιλέξετε το πλήρες πακέτο κάλυψης πυρκαγιάς από κάθε αιτία (το κόστος είναι γύρω στα 20 ευρώ το χρόνο), θα πρέπει θα τσεκάρετε ότι είστε καλυμμένοι και με αστική ευθύνη προς τρίτους από πυρκαγιά. Αυτό σημαίνει πως, αν αυτό το δικό σας αυτοκίνητο μεταδοθεί η πυρκαγιά και προκαλέσει ζημιές σε άλλα οχήματα, σε κτίρια ή άλλου είδους περιουσιακά στοιχεία, η ασφαλιστική εταιρία θα αναλάβει να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες τους.

Ένα ακόμη στοιχείο του συμβολαίου που πρέπει να ελέγξετε, είναι η αξία για την οποία έχετε ασφαλίσει το όχημά σας. Αυτή θα πρέπει να συμβαδίζει με την αγοραστική αξία που έχει (ως μεταχειρισμένο) το αυτοκίνητο ή η μοτοσυκλέτα σας τη δεδομένη στιγμή, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να κάνετε επικαιροποίηση της αξίας σε κάθε ανανέωση του συμβολαίου.

Προσέξτε επίσης αυτό: Αν το συμβάν έχει καταγραφεί από την Αστυνομία ή το Πυροσβεστικό Σώμα, θα χρειαστείτε ένα αντίτυπο από το βιβλίο συμβάντων.

TAGS ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ