ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Οι 4 κανόνες για την οδήγηση σε πλημμυρισμένο δρόμο

Driving on flooded road
Driving on flooded road ISTOCK

Οι έντονες βροχοπτώσεις δημιουργούν “ασύμμετρους” κινδύνους για τους οδηγούς που έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το κακοσυντηρημένο οδικό δίκτυο και τις… bonus πίστες των πλημμυρισμένων δρόμων σε πολλές περιοχές.

Για να ξεκινήσουμε από τα βασικά, είναι προϋπόθεση το να υπάρχει λόγος για να είναι κανείς στο δρόμο όταν υπάρχουν έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή που κινείται. Οι άσκοπες βόλτες, όσο ρομαντικές και αν μοιάζουν, δεν έχουν καμία θέση σε ένα περιβάλλον που ο κυκλοφοριακός φόρτος γίνεται ασφυκτικός ακόμα και με την παραμικρή βροχή, πόσο μάλλον όταν οι ουρανοί έχουν ανοίξει για τα καλά.

Driving on flooded road
Driving on flooded road ISTOCK

Πάμε λοιπόν να δούμε μερικούς βασικούς κανόνες που μπορούν να μας γλιτώσουν από πολλές δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις.

Γνωστός δρόμος

Αν και αυτό δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς η κατάσταση του δρόμου μπορεί να αλλάξει ακριβώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης, είναι προτιμότερο να “εμπιστευόμαστε” μια διαδρομή της οποίας τη “χαρτογράφηση” έχουμε κάνει νοητά προηγουμένως. Μια γνώριμη διαδρομή, μπορεί να είναι λίγο πιο ασφαλής για να περάσουμε και να φτάσουμε στον προορισμό μας.

Driving on flooded road
Driving on flooded road K.BOIDANIS


Χώρια που σε πάρα πολλές περιπτώσεις, ειδικά στην πρωτεύουσα, τα “αμαρτωλά” σημεία που μαζεύουν νερό και μπορεί να δυσκολέψουν τη διέλευση, είναι γνωστά σε όλους, με πρώτα και καλύτερα εκείνα που περιλαμβάνουν κόμβους με υπόγεια περάσματα. Αν παρ’ όλα αυτά βρεθούμε μπροστά από ένα δρόμο με πολύ νερό συγκεντρωμένο και δεν υπάρχει “στεγνή” διαφυγή, ο τρόπος προσέγγισης είναι πολύ συγκεκριμένος.

Αργά και με αρκετές σ.α.λ. στο στροφόμετρο

Το αυτοκίνητο ίσα που πρέπει να κινείται- δηλαδή κάτι σαν 5 χλμ./ώρα. Δεν θέλουμε να σπρώχνει το νερό, ειδικά όταν η στάθμη είναι πάνω από το χαμηλότερο σημείο του πατώματος. Προφανώς και χρειάζεται μια κατόπτευση του χώρου πριν τη διέλευση αλλά αυτό μπορεί και να παρακαμφθεί, “διαβάζοντας” τα σημάδια στον περιβάλλοντα χώρο. Αν για παράδειγμα η στάθμη του νερού έχει ξεπεράσει το πλαϊνό πεζοδρόμιο αλλά και εκείνο του παρτεριού που ενδεχομένως να υπάρχει.

Driving on flooded road
Driving on flooded road K.BOIDANIS


Οι υψηλές στροφές στον κινητήρα, εξασφαλίζουν πως η εξάτμιση δεν κρατάει νερό- κάτι που σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσει το σβήσιμο του κινητήρα και να αυξήσει κάθετα τους κινδύνους για τη συνέχεια, κάνοντας πραγματική περιπέτεια μια διαδρομή που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν σύντομη και ασφαλής.

Εικόνα του κινητήρα

Έχοντας μια εικόνα του πως είναι τοποθετημένος ο κινητήρας στο αυτοκίνητο και που βρίσκεται η εισαγωγή του αέρα, μπορεί να μας δώσει και μια απάντηση σίγουρη στο ερώτημα αν περνάμε από ένα δύσκολο σημείο. Είθισται την εισαγωγή να την τοποθετούν οι κατασκευαστές στο ψηλότερο δυνατό σημείο κάτω από το καπό, δίνοντας έτσι μια “αβάντα” στα περάσματα του είδους.

Driving on flooded road
Driving on flooded road ISTOCK


Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο το αυτοκίνητο πρέπει απλά να κινείται μέσα στο πλημμυρισμένο κομμάτι του δρόμου και να μην “σπρώχνει” το νερό που νομοτελειακά θα φτάσει να ξεπεράσει το καπό- με μοιραία για τον κινητήρα αποτελέσματα, εκτός της ταλαιπωρίας στην οποία θα υποβάλλει μια τέτοια κατάσταση στον οδηγό.

Η πλεύση και πως να την αποφύγετε

Όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα, έχουν πολύ καλά δεδομένα μόνωσης στο κάτω μέρος τους. Τουτέστιν, δεν υπάρχει φόβος να “πάρει νερά”, εκτός και αν στο παρελθόν είχε κάποιο ατύχημα που δεν έχει επισκευαστεί σωστά ή το αυτοκίνητο είναι παλιό και έχει δομική φθορά στα μέταλλα του. Αυτό όμως από την άλλη, προκαλεί το αντίθετο αποτέλεσμα και μπορεί να οδηγήσει το αυτοκίνητο στην “πλεύση”.

Driving on flooded road
Driving on flooded road ISTOCK


Αν η ταχύτητα κίνησης είναι παραπάνω από “ίσα που κινείται” τότε η άνωση του νερού θα “κερδίσει” το βάρος του αυτοκινήτου και θα στείλει τους τροχούς του σε απώλεια επαφής με το έδαφος- την άσφαλτο εν προκειμένω. Αυτό είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο οδηγός, καθώς σε τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει κανένας έλεγχος της πορείας.

Όλοι καταλαβαίνουν πως μια τέτοια κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, όταν το νερό στο δρόμο έχει έντονη ροή- οπότε και εκεί, το πιο συνετό είναι να μείνει ακινητοποιημένο το όχημα και ο οδηγός να αναζητήσει ένα ασφαλές σημείο για να περάσει η έντονη βροχόπτωση.

TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ