ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ηλεκτρικό πατίνι – ποδήλατο: Πρέπει να το ασφαλίσω;

Ηλεκτρικό πατίνι – ποδήλατο: Πρέπει να το ασφαλίσω;
YADEA KS5 AUTOMOTO'23

Τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα χρησιμοποιούνται ευρέως και κυκλοφορούν σχεδόν παντού, ανάμεσα σε αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες και πεζούς. Τι γίνεται όμως σε ένα ενδεχόμενο ατύχημα;

Η μικροκινητικότητα θα γνωρίσει ραγδαία άνθηση τα επόμενα χρόνια. Ήδη αρκετοί έχουν επιλέξει να μετακινούνται στο κέντρο της πόλης με ηλεκτρικό ποδήλατο ή, ακόμη συχνότερα, με ηλεκτρικό πατίνι. Ειδικά τα ηλεκτρικά πατίνια είναι δημοφιλή στους νεότερους σε ηλικία και τα βλέπουμε να κινούνται σχεδόν παντού. Τι γίνεται όμως σε περίπτωση ατυχήματος; Είναι εφικτή η ασφάλισή τους;

Οι κανόνες κυκλοφορίας που ισχύουν στη χώρα μας για τα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα δεν καθιστούν υποχρεωτική την ασφάλισή τους. Υπάρχουν ωστόσο εταιρίες που αναλαμβάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Οι χρήστες ηλεκτρικών πατινιών και ποδηλάτων θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά αυτή την υπηρεσία, καθώς σε περίπτωση που είναι υπαίτιοι σε ένα ατύχημα, αν δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη είναι αναγκασμένοι να πληρώσουν οι ίδιοι τις ζημιές που προκάλεσαν.

Τα πακέτα ασφάλισης για ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα ξεκινούν από 20 ευρώ περίπου. Οι καλύψεις διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία, ωστόσο οι περισσότερες ασφαλιστικές προσφέρουν:

  • κάλυψη αστικής ευθύνης έναντι τρίτων,
  • κάλυψη προσωπικού ατυχήματος,
  • κάλυψη ιατροφαρμακευτικών δαπανών ,
  • νομική προστασία.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες που παρέχουν πρόσθετες καλύψεις όπως η οδική βοήθεια, η ολική κλοπή και οι ίδιες ζημιές.

Για να καλύψουν το όχημα και τον αναβάτη, οι ασφαλιστικές εταιρίες θέτουν συνήθως κάποιες προϋποθέσεις, όπως το όχημα να οδηγείται από άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, η σχεδιαστική ταχύτητα του οχήματος να μην υπερβαίνει τα 25 km/h αν πρόκειται για πατίνι - όπως άλλωστε ορίζει ο νόμος - και το όχημα να μην έχει δεχθεί μετατροπές και τροποποιήσεις.

Η χρήση ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου ή πατινιού γίνεται, εκτός από λόγους ευκολίας και για λόγους οικονομίας. Η ασφάλισή του έχει αναμφίβολα ένα κόστος, το οποίο όμως είναι σχετικά μικρό και σε μια δύσκολη στιγμή θα μας γλιτώσει από πολλά περισσότερα έξοδα και φασαρίες, γι’ αυτό και συστήνεται ανεπιφύλακτα.

TAGS ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ AUTO MOTO 2023 ΜΙΚΡΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ