ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ

Το αυτοκίνητο της Xiaomi -ναι, αυτής με τα smartphones- είναι το καλύτερο νέο του 2023

Xiaomi SU7
Xiaomi SU7 XIAOMI

Η κινεζική εταιρεία κατασκευής smartphone, Xiaomi, παρουσίασε το πρώτο της ηλεκτρικό όχημα και ανακοίνωσε πως στα άμεσα σχέδιά της, είναι να μπει στην πεντάδα με τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο.

Οι φιλοδοξίες των Κινέζων είναι υπερ-υψηλές αλλά η επιτυχία που έχει σημειώσει η Xiaomi στο πολύ ανταγωνιστικό πλαίσιο που ορίζει η αγορά των smartphones, δεν μας επιτρέπει να αμφισβητήσουμε ούτε τις προθέσεις αλλά ούτε και την ικανότητα για την επίτευξη των στόχων. Το sedan, που παρουσιάστηκε με το όνομα SU7 (συντομογραφία του Speed Ultra), είναι ενδεικτικό των προθέσεων της εταιρείας.

Xiaomi SU7
Xiaomi SU7 XIAOMI


Ο γεννηθείς το 1969 Διευθύνων Σύμβουλος της Xiaomi, Λέι Τζουν, ανέφερε ότι διαθέτει τεχνολογία “σούπερ ηλεκτροκινητήρα” ικανή να προσφέρει καλύτερες επιταχύνσιες από τα αυτοκίνητα της Tesla, καθώς και από τα ηλεκτρικά της Porsche. Το αυτοκίνητο που θα δούμε στην αγορά σε αρκετούς μήνες από τώρα, έκανε μόλις ντεμπούτο και εντυπωσίασε, τόσο με τις προδιαγραφές του, όσο και με τη σχεδίαση του αμαξώματος.

Το SU7 θα διατίθεται σε δύο εκδόσεις. Η μία με αυτονομία έως και 668 χιλιόμετρα με μία φόρτιση και μια δεύτερη με αυτονομία έως και 800 χιλιόμετρα, για να τοποθετηθεί απέναντι στο Tesla Model S που έχει αυτονομία έως και 650 χιλιόμετρα. H “βασική” έκδοση με το μονό κινητήρα 299 ίππων και την κίνηση στους πίσω τροχούς, θα πετυχαίνει επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 5,28 δευτερόλεπτα, έχοντας τελική 210 χλμ./ώρα.

Xiaomi SU7
Xiaomi SU7 XIAOMI


Η δυνατότερη εκδοχή, με τους δύο ηλεκτροκινητήρες, τους 673 ίππους και την τετρακίνηση, θα επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε μόλις 2,78 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα θα είναι 265 χλμ./ώρα. Λεπτομέρειες που αφορούν στην τιμή της λιανικής, δεν έχουν ακόμα γνωστοποιηθεί, αν και η τοποθέτηση του Λέι Τζουν αφήνει ξεκάθαρα να φανεί πως το μοντέλο δεν θα είναι φτηνό.

Η Xiaomi είναι η πέμπτη μεγαλύτερη κατασκευάστρια smartphone της Κίνας και επιδιώκει να διαφοροποιήσει τον βασικό άξονα της δραστηριότητάς της, μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον της στα ηλεκτρικά οχήματα. Αυτό είναι κάτι που υπήρχε στα σχέδια της εταιρείας από το 2021. Η Xiaomi έχει δεσμευτεί να επενδύσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτοκίνητα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Xiaomi SU7
Xiaomi SU7 XIAOMI


Αξίζει να σημειωθεί πως είναι ένας από τους λίγους νέους παίκτες στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας, που πήρε τη σχετική έγκριση τύπου από τις πολύ αυστηρές αρχές που διέπουν το συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς. Τα αυτοκίνητά της θα παράγονται σε μια μονάδα της κρατικής αυτοκινητοβιομηχανίας BAIC Group στο Πεκίνο, με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 200.000 οχημάτων.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η δήλωση του Λέι Τζουν, που έχει να κάνει με το μέλλον της Xiaomi ως αυτοκινητοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, ο CEO της εταιρείας, ξεκαθάρισε πως “δουλεύοντας σκληρά τα επόμενα 15 έως 20 χρόνια, θα γίνουμε μία από τις 5 κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, προσπαθώντας να ανυψώσουμε τη συνολική αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας”.

Xiaomi SU7
Xiaomi SU7 XIAOMI


Το SU7 αναμένεται να προσελκύσει τους πελάτες λόγω του κοινόχρηστου λειτουργικού του συστήματος με τα δημοφιλή τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές της Xiaomi. Οι οδηγοί του θα έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στο υπάρχον χαρτοφυλάκιο εφαρμογών για κινητά της εταιρείας. Θεωρείται βέβαιο πως οι πελάτες της Xiaomi που θα ενδιαφερθούν για το μοντέλο, θα δουν πως το αυτοκίνητο μετατρέπεται σε μια έξυπνη συσκευή.

TAGS ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ