MOTORSPORTS

Το 20o BMW Art Car κάνει πρεμιέρα στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι

BMW Art Car Julie Mehretu
BMW Art Car Julie Mehretu BMW

Το project της διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδας Τζούλι Μεχρετού, μεταμορφώνει το αγωνιστικό αυτοκίνητο BMW M Hybrid V8 σε ένα πολύ εκφραστικό έργο τέχνης.

Το 20ο BMW Art Car παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Φιλοτεχνημένο από τη διάσημη σύγχρονη δημιουργό Τζούλι Μεχρετού που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το όλο εγχείρημα έρχεται να μεταμορφώσει την αγωνιστική BMW M Hybrid V8 σε ένα έργο τέχνης, συνεχίζοντας μια μακροχρόνια παράδοση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα BMW Art Cars και τις αγωνιστικές κατασκευές.

BMW Art Car Julie Mehretu
BMW Art Car Julie Mehretu BMW


Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την Παγκόσμια Πρεμιέρα της στη γαλλική πρωτεύουσα, το πιο πρόσφατο μέλος της διάσημης συλλογής των BMW Art Cars θα λάβει μέρος στις 24 Ώρες του Le Mans. Η συνεργασία μεταξύ της BMW και της Τζούλι Μεχρετού περιλαμβάνει επίσης μια κοινή δέσμευση ανάμεσα στις δύο πλευρές για τη δημιουργία μιας σειράς Παναφρικανικών Translocal Media Workshops για κινηματογραφιστές.

Αυτά, θα περιοδεύσουν σε διάφορες αφρικανικές πόλεις το 2025 και το 2026 και η ενέργεια αυτή θα κορυφωθεί με την πραγματοποίηση μιας μεγάλης έκθεσης στο Zeitz Museum of Contemporary Art Africa στο Κέιπ Τάουν. Ο χώρος, η κίνηση και η ενέργεια αποτελούσαν πάντα κεντρικά μοτίβα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες της Τζούλι Μεχρετού. Για τον σχεδιασμό του 20ου BMW Art Car, η καλλιτέχνιδα, ως αφετηρία, η Μεχρετού χρησιμοποίησε τη φιλοσοφία χρωμάτων και μορφών από τον μνημειώδη πίνακά της "Everywhen" (2021 - 2023).

BMW Art Car Julie Mehretu
BMW Art Car Julie Mehretu BMW


Το έργο εκτίθεται αυτή τη στιγμή στη μεγάλη αναδρομική έκθεση της καλλιτέχνιδας στο Palazzo Grassi στη Βενετία και στη συνέχεια θα αποτελέσει μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) στη Νέα Υόρκη, στο οποίο έχει χορηγηθεί ως δωρεά. Η αφηρημένη μορφή προκύπτει από φωτογραφίες, οι οποίες έχουν τροποποιηθεί ψηφιακά και τοποθετούνται επάλληλα σε διάφορα στρώματα από πλέγματα κουκκίδων.

Η Τζούλι Μεχρετού είναι μια παγκοσμίου φήμης αμερικανίδα ζωγράφος. Γεννήθηκε το 1970 στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα. Μαζί με την οικογένειά της μετακόμισε στις ΗΠΑ σε ηλικία επτά ετών. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και στο Βερολίνο. Η μέθοδος της Μεχρετού στη ζωγραφική, το σχέδιο και τη χαρακτική, εμπλέκει τον θεατή σε μια δυναμική οπτική έκφραση της σύγχρονης εμπειρίας.

Ο καμβάς για το 20ο BMW Art Car είναι η BMW M Hybrid V8. Το νέο αγωνιστικό αυτοκίνητο της BMW M GmbH διαθέτει ένα υβριδικό σύστημα κίνησης που αποδίδει περίπου 640 ίππους, το οποίο αποτελείται από έναν V8 κινητήρα 4,0 λίτρων που υποστηρίζεται από έναν ηλεκτροκινητήρα και παρουσιάζει τελική ταχύτητα έως 345 χλμ./ώρα ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε πίστας.

BMW Art Car Julie Mehretu- Drivers
BMW Art Car Julie Mehretu- Drivers BMW


Κατά τη διάρκεια των επίσημων αγώνων του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντοχής της FIA, η BMW M Hybrid V8 θα αντιμετωπίσει ανταγωνισμό υψηλού επιπέδου στην κατηγορία Hypercars. Το αυτοκίνητο θα συμμετάσχει επίσης στις 24 Ώρες του Le Mans – πρόκειται για το πρώτο πρωτότυπο της BMW M Motorsport που επιχειρεί κάτι τέτοιο μετά την BMW V12 LMR, η οποία κέρδισε τον κλασικό αγώνα το 1999.

TAGS MOTORSPORTS BMW ART CAR BMW JULIE MEHRETU 24H LE MANS
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ